Majkowy zielony dom i .....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i .....

Post »

Urszulko, dzięki że wpadłaś i pochwaliłaś mój ogród. ;:180 Co do tego miejsca to ono było fajne, przy zgarnianiu śniegu z placu przeorali mi prawie cały trawnik, dzisiaj zauważyłam że nawet świerk serbski jest uszkodzony, no i muszę coś z tym bałaganem zrobić. Skoro trawki nie ma to pokuszę się o zasadzenie jakichś 'badyli' jak to określają moi panowie. A te bzy to mój M. podcina od dołu bo nie widzi na ulicę ale jak zaczynają nowe odrosty wyrastać to już ich nie ruszy bo to jak będą większe i tak w kółko. ;:125
Muszę coś wymyślić bo nie mogę patrzeć na to pobojowisko. ;:110
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Witaj Majeczko, muszę przyznać, że masz piękne róże, na takie okazy to ja się chyba nie doczekam.
Imponujące pnącza, widać , że dobrze im u Ciebie. Pięknie kwitnie milin, ale powiedz proszę czy nie jest zbyt ekspansywny u Ciebie?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj pamelo wśród zieleni i kwiatów. :wit
Doczekasz się, nawet nie zauważysz kiedy takie wielkie porosną. :uszy
Milin tak samo jak winobluszcz miał za zadanie obrosnąć ile się da i wcale nie przeszkadza że wszedł na dach. Powiem że od kiedy pnącza wlazły na dach przestał śnieg gwałtownie zjeżdżać z dachu urywając zawsze rynny, teraz trzyma się pędów i czeka cierpliwie aż roztopi się. ;:108
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majeczko,
najpierw pochwalę jeszcze raz pole liliowe! ;:138 ;:138 ;:138
Naprawdę robi wrażenie! Niesamowite, że tak się rozrasta, musi im tam pasować gleba i cała reszta! :uszy
Gdybyś chciała pozbyc sie kilku cebulek, to ja chętnie przygarnę ;)

Co do pomysłów na rabatę pod bzy. Kilka propozycji ode mnie :D
W półcieniu ładnie rosną zawilce japońskie, są bezproblemowe i długo kwitną, różowe i białe.
Masz tam dużo miejsca, więc można by dosadzić jeszcze kilka bukszpanów ciętych w kule, lub trzmieliny zimozielone.
Utworzą zielone ramy tej rabaty i będzie dekoracyjnie cały rok.
Do tego ewentualnie krzew hortensji bukietowej lub drzewkowatej.
I zawilce i hortensja będą ozdobne późnym latem i jesienią, kiedy inne kwiaty przekwitną.
Wątek hortensjowy http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 18&t=38237
tylko uwaga, głowa boli od różności odmian i kolorów! ;:7
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Pospacerowałam kolejny raz po Twoim ogrodzie, tonie w kwiatach i zieleni. Wiem, że nie od razu wszystko tak pięknie wygląda wiec uzbrajam się w cierpliwość.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21

Post »

Czy to jest zawilec japoński, Ewo? Chyba tak. :D Dzięki Wam dowiaduję się ile mam roślinek nieznanych mi z nazwy! Ten zawilec bardzo się rozrasta, rośnie u mnie w pełnym słońcu - już wiem gdzie go przesadzić. ;:65
Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Ten zawilec to kolejny terrorysta w ogródku :) wykopywałam je przygotowując rabatę pod rh. Wkopałam się conajmniej pół metra wgłąb ziemi, wszystkie rośliny z korzeniami udało się usunąć, a mimo to zawilec wylazł po paru miesiącach :) chyba dam mu na razie spokój.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Też ma z nim takie doświadczenia. Chyba jednak zbyt ekspansywny jak na moją niewielką przestrzeń ;:223
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie mógłby rosnąć nie miałabym nić przeciwko gdyż mi się podoba oczywiści zawilec . Mam takie niskie białe tez slicznie wyglądają jak kwitną
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A u mnie ma gdzie a nie chce się rozrastać ale mam od niego nową sadzonkę więc myślę że w drugim miejscu pokaże jak się rozrasta ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Te piękne zawilce posadziłam kilka lat temu między hostami, aby ożywić nieco rabatę, Owszem, pierwszego roku ł
ladnie ją ożywiły i byłam zadowolona. Ale wkrótce zdominowały wszystko i wyrywam je teraz spomiędy host jak chwasty, bo zaczęły zasłaniać nawet wielkie liście hostowe. Cóż z tego, że ładne i kwitną do przymrozków? Mogą rosnąć tylko w swoim własnym towarzystwie. Gdy nadejdzie wiosna, zmuszona jestem wyrwać moje hosty z ramion zawilców i przenieść je w inne, bezpieczniejsze dla nich miejsce. A zawilce cichcem westchną: "No i postawiłyśmy na swoim" :;230
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Hahaha, Wandziu, cóż za piękne porównanie!
Swoją drogą dobrze wiedzieć, bo właśnie chciałam posadzić te zawilce...
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

To może ja mam inne bo są u mnie już 5lat , kępa niby ładna ale się tak nie rozrastają .. może znajdzie się dla mnie sadzonka tych zawilców , mam dla nich nawet cała rabatę jak zechcą rosnąć ;;
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witam Cię Maju. :D
Po pierwsze gratuluję na poczwórną babcię :D a po następne ...masz piękne roślinki i bardzo nastrojowy domek wraz z pnącymi bluszczami i milinem.....że też ten milin tak sam się trzyma.
Oczywiście różyczki mnie zachwyciły ...no i dodatkowo mam potwierdzenie, że posiadam różę Etiude....do niedawna NN.
Lilie no i te kłopotliwe zawilce też bardzo mi się podobają. Szkoda, że nie bywam w Twoich stronach bo chętnie bym się wymieniła na takiego zawilca.
Będę częstym gościem u Ciebie Majeczko. ;:196
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie było mnie tylko jeden dzień a tu tylu gości i jakie rady. ;:138
Witam wszystkich bardzo serdecznie a szczególnie Elizabetkę która wpadła do mnie pierwszy raz. :wit
Elizabetko, bardzo dziękuję za wszystkie pochwały i zachwyty. cieszę się że odnalazłaś imię dla swojej róży ale ja nie mam zawilców / jak na razie/ ;:180
Zawilce chyba na pewno zostaną wpuszczone między bzy i niech tam robią co chcą, z bzami na pewno nie wygrają. :;230 Dostaną dość sporo miejsca to może na kilka lat im wystarczy.
Co do lilii to muszę chyba założyć stronkę w kajeciku bo coraz więcej chętnych. Ale ostrzegam przed nimi, one podobnie jak zawilce, zawsze zostawią ślad swojej bytności, no chyba że będą w koszyczkach, ale może i to nie wystarczyć bo ich cebulki przybyszowe są takie maleńkie że zawieruszą się niepostrzeżenie i nawet jak zostaną na powierzchni to nie zmarzną w zimie i wiosną dalej sobie rosną. Jedyna rada wszystkie wyzbierać i nie lekceważyć ich siły życiowej.

Obrazek

To są właśnie pozostałości po nich, były z tamtego miejsca wykopane 6 lat temu a w lecie tamtego roku tak sobie kwitły.

Ewciu zamiast bukszpanów które wolno rosną i trzeba przycinać wolałabym kuliste iglaki zielone a na ziemny dywanik trzmielina ale Trzmielina Fortunea ?Emerald?n Gold?, mam jej trochę i mogłabym porobić sadzonki

Obrazek

O hortensji też już przemyśliwałam ale właśnie takiej która nie przemarza i kwitnie na jednorocznych pędach.
Jeszcze raz wszystkim dziękuję za odwiedziny i pomocne propozycje na rabatę pod bzami. ;:180 :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”