Storczyki Joasi

ODPOWIEDZ
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Joasi

Post »

Joasiu nie myliłam się już wygląda jak w kwiaciarni :wink: a jeszcze nowy storczyk :D .Ten który zakwitł jednym kwiatuszkiem ma go bardzo ciekawie ubarwiony .Trochę podobny do mojej Malinki
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Wiolu, Dusiu, Justynko(justus27), Justynko(Mala_MI), Darku, Marku, Kasiu bardzo Wam dziękuję za odwiedziny u mnie i pochwały storczykowe ;:196

Dziś kolejna porcja fotek, bo znów zakupiłam nowego do kolekcji. :heja
Żeby nie było, że parapety mam z gumy, trzy storczyki oddałam w dobre ręce-różowy-miałam dwa prawie identyczne, duży biały w kropki i półminiaturka białoróżowa. Mam nadzieję, że u nowych właścicieli będzie im wspaniale. Nie powiem trochę mi żal było, tym bardziej, że biały w kropki mam od początku, zakupiony jako drugi w kolekcji, ale cóż...miejsca brakuje a chciałabym pozyskać moje wymarzone i zmieścić ostatnie zakupy.

Nowa półminiaturka, rośnie w doniczce 9 cm, zakupiona w czwartek w Auchan. Od razu postawiłam na parapet, aby pączki nie opadły, powinien mieć 16 kwiatuszków, jeśli wszystkie zakwitną. Różowego giganta po zakupie ustawiłam na komodzie, aby go podziwiać i chyba było mu zbyt ciemno i zrzucił wszystkie pączki a miał ich dużo. Teraz już nie popełnię tego błędu. Do rozwinięcia się pączków zawsze czekam, nie wiem co mnie podkusiło, żeby zostawić tego giganta. ;:223
Ale dość smutków i teraz różowy słodziak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ma listki w delikatne kropeczki, może ktoś wie czy on ma jakąś nazwę? W internecie znalazłam "magic dream" ?

Obrazek

Bordowy storczyk z niewielkimi korzonkami ma już drugi kwiat. Pęd bardzo długi i jeszcze się przedłuża, niestety z powodu braku większości korzeni nie mam w czym umocować podpórki i tak sobie się kładzie. Dobrym znakiem jest nowy rosnący listek. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biały z mazami rozwinął dwa kwiatuszki. Mam go od ok roku. Zakupiony na All, przyjechał z jednym grubym połamanym pędem, myślę, że stało się to w trakcie transportu. Korzonki miał bardzo marne, prawie wszystkie musiałam usunąć, kilka listków też starcił. Wyrosły mu dwa nowe, ale już mniejsze od tych starych. Ma obecnie dużo nowych korzeni, również na zewnątrz. Pędy nie są obficie okwiecone, ale ja i tak się cieszę, bo ma dwa.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz tym razem w całości biały z ciemnoróżowym środkiem

Obrazek

Na koniec rzut z boku na mój parapet w dużym pokoju:

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Asiu nowinek ;:63 faktycznie słodziak, bardzo ładny w cale się nie dziwię że go kupiłaś .No cóż te które wydałaś na pewno będą tęskniły za Tobą a Ty trochę za nimi .Powiem Ci że ja też o czymś takim myślałam, chętnie, choć z żalem oddałabym komuś moje cztery z olbrzymimi liśćmi .Oczywiście komuś kto ma pojęcie o storczykach.
Ten z mazami jest śliczny :shock:
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Asiu piękny ten pierwszy storczyk, też takiego mam, ma takie same liście, długo mi kwitnie , przedłuża pędy, rozgałęzia się. Piękny ten bordowy, ten co pokazałaś drugi, i ten mazany też, chyba takiego mam.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

asiu piekne kwitnienia:)
Dlugodystansowca tez mam (aktualnie odpoczywa) ale jak zakwitnie to rzeczywiscie baaardzo dlugo :D
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Kasiu dziękuję ;:196 nowy storczyk po est cudowny i obecnie rozwija dalsze pączki, dziś śliczne ;:3 a ja mam wolne, więc zachwycam się :D
katarzynka575 pisze:No cóż te które wydałaś na pewno będą tęskniły za Tobą a Ty trochę za nimi .Powiem Ci że ja też o czymś takim myślałam, chętnie, choć z żalem oddałabym komuś moje cztery z olbrzymimi liśćmi .Oczywiście komuś kto ma pojęcie o storczykach.
Ja za nimi oczywiście tęsknię, wczoraj rozmawiałam z chrzestną, która otrzymała ode mnie dwa i zapewniła mnie, że storczyki mają się świetnie, ten drobny biało-różowy rozwija coraz więcej pączków, więc bardzo się z tego cieszy a ja razem z nią :D

Asiu dziękuję ;:196
mis20 pisze:Asiu piękny ten pierwszy storczyk, też takiego mam, ma takie same liście, długo mi kwitnie , przedłuża pędy, rozgałęzia się.
Bardzo cieszy mnie ta wiadomość, mam nadzieję, że u mnie również będzie kwitła obficie :D

Moniko dziękuję ;:196
Fajnie, że pojawiłaś się znów na forum i będziesz nas już częstować pięknymi zdjęciami i relacjami z uprawy storczyków ;:108

U mnie już coraz barwniej na parapetach, a dziś zauważyłam trzy nowe listki, w tym u Philadelphia :tan Philadelphia po zakupie miała i ma tylko trzy listki, więc tym bardziej się cieszę. W końcu również budzą się pojedyncze korzonki, to częstsze pojawianie się słonka widocznie sprzyja naszym ulubieńcom.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Asiu fajnie, ze wiosna zawitala juz do Ciebie :tan
Przepraszam Cie bardzo, ze Twoje imie napisalam z malej litery ;:223 niestety juz nie moge edytowac posta :(
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asieńko śliczne kwitnienia ;:138 ;:138 ten z mazami i woskowiec super ;:138
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49

Post »

Widzę, że do Ciebie wiosna zawitała już na dobre :tan
Bordowy i biały z mazami bardzo, bardzo, bardzo mi się podobają ;:224
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Piękne! Piękne!Piękne!
Nie wiem, który naj (de gustibus non disputandum ). U mnie podobny długodystansowiec właśnie rozwinął dwa kwiaty ( odpoczynek trwał od października )
Renia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow...piękne, wiosenne kolorki i jeszcze optymiistyczne ;:3 Brawo ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i jak kolorowo się u Ciebie zrobiło. ;:224
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu tak pięknie u Ciebie, wiosna faktycznie już puka na Twoje parapety ;:65
Spośród tylu modelek trudno wybrać faworyta.. ;:224
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Asiu widać u ciebie już wiosnę ;:3 tyle masz pięknych kwitnień bo u mnie tylko po kilka kwiatów na pędzikach ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu pięknie u Ciebie na parapecie aż miło się ogląda :heja
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
ODPOWIEDZ