Wiolu, Dusiu, Justynko(justus27), Justynko(Mala_MI), Darku, Marku, Kasiu bardzo Wam dziękuję za odwiedziny u mnie i pochwały storczykowe
Dziś kolejna porcja fotek, bo znów zakupiłam nowego do kolekcji.
Żeby nie było, że parapety mam z gumy, trzy storczyki oddałam w dobre ręce-różowy-miałam dwa prawie identyczne, duży biały w kropki i półminiaturka białoróżowa. Mam nadzieję, że u nowych właścicieli będzie im wspaniale. Nie powiem trochę mi żal było, tym bardziej, że biały w kropki mam od początku, zakupiony jako drugi w kolekcji, ale cóż...miejsca brakuje a chciałabym pozyskać moje wymarzone i zmieścić ostatnie zakupy.
Nowa półminiaturka, rośnie w doniczce 9 cm, zakupiona w czwartek w Auchan. Od razu postawiłam na parapet, aby pączki nie opadły, powinien mieć 16 kwiatuszków, jeśli wszystkie zakwitną. Różowego giganta po zakupie ustawiłam na komodzie, aby go podziwiać i chyba było mu zbyt ciemno i zrzucił wszystkie pączki a miał ich dużo. Teraz już nie popełnię tego błędu. Do rozwinięcia się pączków zawsze czekam, nie wiem co mnie podkusiło, żeby zostawić tego giganta.
Ale dość smutków i teraz różowy słodziak:
Ma listki w delikatne kropeczki, może ktoś wie czy on ma jakąś nazwę? W internecie znalazłam "magic dream" ?
Bordowy storczyk z niewielkimi korzonkami ma już drugi kwiat. Pęd bardzo długi i jeszcze się przedłuża, niestety z powodu braku większości korzeni nie mam w czym umocować podpórki i tak sobie się kładzie. Dobrym znakiem jest nowy rosnący listek.
Biały z mazami rozwinął dwa kwiatuszki. Mam go od ok roku. Zakupiony na All, przyjechał z jednym grubym połamanym pędem, myślę, że stało się to w trakcie transportu. Korzonki miał bardzo marne, prawie wszystkie musiałam usunąć, kilka listków też starcił. Wyrosły mu dwa nowe, ale już mniejsze od tych starych. Ma obecnie dużo nowych korzeni, również na zewnątrz. Pędy nie są obficie okwiecone, ale ja i tak się cieszę, bo ma dwa.
Jeszcze raz tym razem w całości biały z ciemnoróżowym środkiem
Na koniec rzut z boku na mój parapet w dużym pokoju: