Kwiatki bergamotki
- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kwiatki bergamotki
Pozwoliłam sobie zajrzeć do Ciebie i zobaczyć jakie skarby masz na parapetach i nie tylko. Pokazałaś piękne rośliny a Cyklameny są zachwycające. Też posiałam Strelicje ( tydzień temu) i niecierpliwie czekam czy coś wzejdzie bo z tego co czytałam to z tym bardzo różnie bywa.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu
- fiskomp
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Grubosz super, akuratny do prowadzenie w formie bonsai.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Gruboszek dorodny ale zroślicha wprost wspaniała 

- bergamotka
- 100p
- Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Nutko ja jak na razie posiałam połowę (5 sztuk) swoich nasionek, resztę wysieję jak będzie cieplej. Na razie nic jeszcze nie wzeszło, a jak do nich zajrzałam to jedno nasionko wyglądało jakby było nadgnite

Zeberko nasionka mimozy kupiłam firmy Vilmorin. W torebeczce było bardzo dużo nasionek (ok. 50 - 60 ). Na wilgotną chusteczkę wysiałam 12 sztuk. Gdy po kilku dniach zaczęły kiełkować to przeniosłam nasionka do osobnych doniczek. Jak na razie rosną ładnie i nawet reagują na dotyk, tylko jednemu maluchowi opadły liścienie, ale może całkiem nie padnie. Teraz wyglądają tak

A to kolejne roślinki. Pierwsza, mała agawa

kolejna kliwia (mam ich cztery sztuki), ale ma coś blade kwiaty

stara palma, która stoi teraz na miejscu diffenbachi

i młode difcie z tej łodygi, co to ją kotka złamała

oraz epipremnum (mam jeszcze jedno, ale całe ciemno zielone)

na zakończenie pokażę Wam jeszcza fikusa beniamina pstrolistnego, który z daleka wygląda całkiem okazale,

ale od spodu widać, że stracił sporo listków,

kolejne też nie wyglądają najlepiej, a wszystko przez to, że za bardzo "wykąpałam" go na święta

Na szczęście wraz z nadchodzącą wiosną pojawiają się nowe listki

( Te plamy na liściach to nalot ze środka na tarczniki)
- fiołek afrykański
- 100p
- Od: 22 wrz 2008, o 10:53
przepiękny beniamin...cudny po prostu... możesz opisać jak się nim zajmujesz?? co ile podlewasz?? bo ja tak jakoś nie mogę się zdecydować z moim czy on lubi sucho czy mokro ;) a też zaczął obecnie wypuszczać nowe listki i nie wiem czy podlewać mocniej czy nie , żeby mu nie uschły...
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Jeżeli tak wygląda "opadający" beniamin, to ciekawe jak wygląda zdrowy
Czy wszystkie kliwie kwitną Ci regularnie?

Mam podobny problem z pstrokatym, jeśli ta zima jeszcze chwilę potrwa, to nie wiem jak to się skończy 

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- bergamotka
- 100p
Heliofitko w tym roku to już druga kliwia. Przez kilka lat nie kwitły wcale. Zastanawiam się tylko dlaczego mają tak nisko kwiatostany. Gdzieś tutaj na forum przeczytałam, że muszą przejść okres spoczynku w niskiej temperaturze. Jak na razie przez cały czas stoją na jednym parapecie. Może następnym razem sprubuję je gdzieś wynieść.
Fiołku nie wiem co Ci doradzić. Myślę, że trzeba w jakiś sposób "wyczuć" potrzeby roślinki. Nie wiem jakie są u Ciebie warunki, ale jeden z moich benków ( ten cały zielony z drobnymi listkami, pokazywałam go już wcześniej) stoi na parapecie zachodniego okna na parterze domu (w pokoju jest dość ciemno), gdzie ma ciepło i w związku z tym muszę go podlewać częściej, nawet dwa razy w tygodniu. Gdy podlewałam go mniej to niektóre liście robiły się żółte, ale nie opadały. Teraz jak podlewam go więcej to ma całkiem sporo młodych, jasnozielonych przyrostów. Natomiast ten pstrolistny również jest w pokoju wychodzącym na zachód, ale jest on bardzo jasny (znajduje się na piętrze i na duże okna). Zwykle stoi na podłodze przed balkonowym oknem, gdzie ma chłodno. Niestety w grudniu go przelałam i zaczęły mu opadać liście (ale nie żółkły wcześniej), zwłaszcza z dolnych gałązek, opadały też pąki. Po jakimś czasie wpadłam na pomysł, aby postawić go na taborecie przy kaloryferze. Dzięki temu traci teraz tylko kilka liści na tydzień. Powoli wypuszcza też młode, zwłaczsza z górnych gałęzi. Martwią mnie trochę te plamy na liściach. Zastanawiam się, czy to od przelania, czy może to jakaś choroba. Od roku walczę też z tarcznikami. Jesienią spryskałam go środkiem chemicznym, ale teraz znów pojawiają się brązowe tarcze
Podsumowując więc, jeśli masz ciepło to podlewaj go bardziej, a jeśli chłodniej to lepiej porządnie sprawdzić, czy ziemia jest sucha czy wilgotna, aby go nie przelać.
Maribat nie martw się. Zima już długo nie potrwa (gorąco w to wierzę). Spójrz co przyniósł wczoraj mój tato zza stodoły

Fiołku nie wiem co Ci doradzić. Myślę, że trzeba w jakiś sposób "wyczuć" potrzeby roślinki. Nie wiem jakie są u Ciebie warunki, ale jeden z moich benków ( ten cały zielony z drobnymi listkami, pokazywałam go już wcześniej) stoi na parapecie zachodniego okna na parterze domu (w pokoju jest dość ciemno), gdzie ma ciepło i w związku z tym muszę go podlewać częściej, nawet dwa razy w tygodniu. Gdy podlewałam go mniej to niektóre liście robiły się żółte, ale nie opadały. Teraz jak podlewam go więcej to ma całkiem sporo młodych, jasnozielonych przyrostów. Natomiast ten pstrolistny również jest w pokoju wychodzącym na zachód, ale jest on bardzo jasny (znajduje się na piętrze i na duże okna). Zwykle stoi na podłodze przed balkonowym oknem, gdzie ma chłodno. Niestety w grudniu go przelałam i zaczęły mu opadać liście (ale nie żółkły wcześniej), zwłaszcza z dolnych gałązek, opadały też pąki. Po jakimś czasie wpadłam na pomysł, aby postawić go na taborecie przy kaloryferze. Dzięki temu traci teraz tylko kilka liści na tydzień. Powoli wypuszcza też młode, zwłaczsza z górnych gałęzi. Martwią mnie trochę te plamy na liściach. Zastanawiam się, czy to od przelania, czy może to jakaś choroba. Od roku walczę też z tarcznikami. Jesienią spryskałam go środkiem chemicznym, ale teraz znów pojawiają się brązowe tarcze

Podsumowując więc, jeśli masz ciepło to podlewaj go bardziej, a jeśli chłodniej to lepiej porządnie sprawdzić, czy ziemia jest sucha czy wilgotna, aby go nie przelać.
Maribat nie martw się. Zima już długo nie potrwa (gorąco w to wierzę). Spójrz co przyniósł wczoraj mój tato zza stodoły

- nuta23
- 1000p
- Od: 17 kwie 2010, o 13:53
Pierwszy raz widzę kliwię z białoróżowymi kwiatami. Beniamin pięknie wygląda i nie widać po nim aby był wyłysiały. Reszta roślin też pięknie rośnie.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
moje początki
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Śliczny kolor ma Twoja kliwia
nie widziałam jeszcze takiej

- bergamotka
- 100p
Ta kliwia normalnie powinna być bardziej pomarańczowa, nie wiem dlaczego w tym roku jest taka blada. Może brakuje jej słoneczka, albo jakichś składników mineralnych.
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33

pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu