Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
Re: Cukinia - uprawa
Cukinia bardzo dobrze udaje się w naszych warunkach klimatycznych, uprawiana w gruncie. Jeśli chcesz mieć owoc cukinii wcześnie, to można tak zrobić jak pisałaś. Ja cukinię sieję puźno, pod koniec maja, bo chcę żeby była po zrobieniu ogórków na zimę. Nie dałbym sobie rady z ogórkami i cukinią w tym samym czasie. Do tej pory sadziłem bezpośrednio do gruntu. Jednak w ubiegłym roku nasiona zgniły mi, ze względu na duże opady deszczu. W tym roku posadzę sobie do kubków, a potem na grunt.
wodnik
też zawsze robie sobie rozsade. Cukinia w gruncie udaje się świetnie. Zeszły rok byłu mnie bardzo obfity w cukinie - nie miałem co z nią robić. Pasadziłem 15 krzaków, różne koloru - najobfitsze były ciemno zielone. Najmniej było cukini żółtej...
http://www.podszarotka.republika.pl/ind ... zsady.html Skorzystaj z tej tabeli, którą masz na tej stronie. Dagmara ją znalazła.
wodnik
A ja zamierzam zrobić eksperyment w celu uzyskania wczesnych cukinii: posiać do połowy marca 2-3 sztuki, w połowie kwietnia przepikować do wielkich donic i jeśli pogoda będzie sprzyjać, wystawić na południowy taras, na noc przykrywać włókniną, albo chować do domu. Jeśli eksperyment wypali, to się pochwalę
I zachęcam do takich doświadczeń!

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To musisz siać w doniczki torfowe, dyniowate nie lubią jak grzebie się im przy korzeniach, żle reagują na pikowanie.
A to konieczne? Sieję nasiono w plastikowej doniczce, roślina rośnie, a potem calutką ziemię z rośliną przekładam do wielkiej doniczki, ciężko to nawet nazwać pikowaniem, moim zdaniem, zmienia się tylko "opakowanie", wielokrotnie tak robiłem z ogórkami i cukiniami, ale w normalnych terminach i potem do gruntu.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ja myślałam, że chcesz tak pikować wysiane w 1 pojemniku i rozdzielać korzenie.
A nie, nie, żadna rwana rozsada przy ogórkach, pomidorach, cukinii i podobnych nie wchodzi w grę 

- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Pierwszy raz będę uprawiał cukinię i chciałbym ją wysadzić dopiero 15. czerwca. Kiedy powinienem ją wysiać i do jak dużych doniczek? Czy rośnie w takim tempie jak ogórek? Bo ogórki ja wysiewam do małych wielodoniczek na początku czerwca i po dwóch tygodniach wysadzam. Tylko czy cukinia potrzebuje więcej czasu na rozrośnięcie?
Tomek
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że tempo wzrostu cukini jest podobne do wzrostu ogórka. Ja wysiałam kilka dni temu, dzisiaj cukinia pokazała się na powierzchni. Będę ją wysadzała po Zośce. 

pozdrawiam, Anita
Wow, piękna i wielka
Ja kilka dni temu wysiałam mix kolorów cukinii i patisonów, w wielodoniczkę i w altance na działce,
jeszcze nic nie wzeszło, ale ciepełko się zrobiło, więc lada dzien liczę na wschody
Pozdrawiam

Ja kilka dni temu wysiałam mix kolorów cukinii i patisonów, w wielodoniczkę i w altance na działce,
jeszcze nic nie wzeszło, ale ciepełko się zrobiło, więc lada dzien liczę na wschody

Pozdrawiam

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Kurka wodna moja jedna nie wzeszła ,nie zaznaczyłam sobie
i nie wiem która zobaczę dopiero po owocach .Siałam włoską -czarną(i na niej mi najbardziej zależało) ,Romanesko i polska żółtą.

- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne Twoje Tondo, prześliczne!!! Moje wczoraj zostały posadzone w ogrodzie razem z Sorayą, dostały prześcieradełko z czarnej włókniny i duuużo kompostu pod nogi, mam nadzieję że im tam dobrze będzie;) Pozdrawiam ciepło!
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.