Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Cukinia bardzo dobrze udaje się w naszych warunkach klimatycznych, uprawiana w gruncie. Jeśli chcesz mieć owoc cukinii wcześnie, to można tak zrobić jak pisałaś. Ja cukinię sieję puźno, pod koniec maja, bo chcę żeby była po zrobieniu ogórków na zimę. Nie dałbym sobie rady z ogórkami i cukinią w tym samym czasie. Do tej pory sadziłem bezpośrednio do gruntu. Jednak w ubiegłym roku nasiona zgniły mi, ze względu na duże opady deszczu. W tym roku posadzę sobie do kubków, a potem na grunt.
wodnik
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

też zawsze robie sobie rozsade. Cukinia w gruncie udaje się świetnie. Zeszły rok byłu mnie bardzo obfity w cukinie - nie miałem co z nią robić. Pasadziłem 15 krzaków, różne koloru - najobfitsze były ciemno zielone. Najmniej było cukini żółtej...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
beta78
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2009, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A kiedy najwcześniej mogłabym posiać cukinię?
Beata
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

http://www.podszarotka.republika.pl/ind ... zsady.html Skorzystaj z tej tabeli, którą masz na tej stronie. Dagmara ją znalazła.
wodnik
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lut 2011, o 20:10

Post »

A ja zamierzam zrobić eksperyment w celu uzyskania wczesnych cukinii: posiać do połowy marca 2-3 sztuki, w połowie kwietnia przepikować do wielkich donic i jeśli pogoda będzie sprzyjać, wystawić na południowy taras, na noc przykrywać włókniną, albo chować do domu. Jeśli eksperyment wypali, to się pochwalę :D I zachęcam do takich doświadczeń!
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

To musisz siać w doniczki torfowe, dyniowate nie lubią jak grzebie się im przy korzeniach, żle reagują na pikowanie.
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A to konieczne? Sieję nasiono w plastikowej doniczce, roślina rośnie, a potem calutką ziemię z rośliną przekładam do wielkiej doniczki, ciężko to nawet nazwać pikowaniem, moim zdaniem, zmienia się tylko "opakowanie", wielokrotnie tak robiłem z ogórkami i cukiniami, ale w normalnych terminach i potem do gruntu.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Ja myślałam, że chcesz tak pikować wysiane w 1 pojemniku i rozdzielać korzenie.
Wolski
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

A nie, nie, żadna rwana rozsada przy ogórkach, pomidorach, cukinii i podobnych nie wchodzi w grę :)
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Pierwszy raz będę uprawiał cukinię i chciałbym ją wysadzić dopiero 15. czerwca. Kiedy powinienem ją wysiać i do jak dużych doniczek? Czy rośnie w takim tempie jak ogórek? Bo ogórki ja wysiewam do małych wielodoniczek na początku czerwca i po dwóch tygodniach wysadzam. Tylko czy cukinia potrzebuje więcej czasu na rozrośnięcie?
Tomek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Myślę, że tempo wzrostu cukini jest podobne do wzrostu ogórka. Ja wysiałam kilka dni temu, dzisiaj cukinia pokazała się na powierzchni. Będę ją wysadzała po Zośce. :wink:
pozdrawiam, Anita
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cukinia okrągła Tondo od KasiPuk ( ;:167 i ;:196 dla Niej), za chwilę pójdzie do donicy i zobaczymy, co z niej wyrośnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Wow, piękna i wielka ;:138

Ja kilka dni temu wysiałam mix kolorów cukinii i patisonów, w wielodoniczkę i w altance na działce,
jeszcze nic nie wzeszło, ale ciepełko się zrobiło, więc lada dzien liczę na wschody :tan

Pozdrawiam :wit
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Kurka wodna moja jedna nie wzeszła ,nie zaznaczyłam sobie ;:14 i nie wiem która zobaczę dopiero po owocach .Siałam włoską -czarną(i na niej mi najbardziej zależało) ,Romanesko i polska żółtą.
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Śliczne Twoje Tondo, prześliczne!!! Moje wczoraj zostały posadzone w ogrodzie razem z Sorayą, dostały prześcieradełko z czarnej włókniny i duuużo kompostu pod nogi, mam nadzieję że im tam dobrze będzie;) Pozdrawiam ciepło!
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”