Domek drewniany czy murowany?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domek drewniany czy murowany?

Post »

witaj,. Lucyna ,.. z tego co wiem na ten moment to koszty domku drewnianego są zbliżone do murowanego,.. jeżeli jest robiony prawdziwych cieśli i z prawdziwego sezonowanego drewna,..
,......... no pewnie istnieje różnica między domkiem całorocznym traktowanym jako główne miejsce zamieszkania,...
a domkiem letniskowym,.. gdzie jak sobie coś poskrzypi czasem,.. to nawet jest frajda,. :-)
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p
Od: 12 lut 2011, o 21:28

Tani domek na działce - jaki?

Post »

Witam,
jestem na tym forum nowa, podczytuję, podglądam i chcę jak najwięcej się nauczyc, gdyż za miesiąc, dwa będę posiadała działkę ROD, która nie ma domku, nawet takiego na narzędzia. W związku z tym, że będę tam przebywac z dziecmi, a nie jestem mobilna, zależy mi na jakimś mjescu gdzie będzie można się schowac przez deszczem, zrobic coś do jedzenia, czy też składowac narzędzia. I tutaj jest wielki problem - nie stac mnie na zakup takiego domku. Patrzyłam na bardzo stare przyczepy kempingowe na allegro, ale one i tak nie są tanie. A jak już znajdzie się w miarę tania, to jest tak zardzewiała, że aż strach do niej wejśc. Baraki są tak samo drogie jak domki holenderskie.

Czy ktoś z Państwa umiałby mi doradzic co mam zrobic w takiej sytuacji? Czy jest jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problemu? Może ktoś z Państwa miał podobny problem i jednak coś wymyślił?

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Balbi
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Tani domek na działce - jaki?

Post »

Ja coś napiszę ale proszę tego nie brać jako pewnik i rozwiązanie Pani problemów, ponieważ to tylko sugestia i nie wiem czy dobra. Niech inni się wypowiedzą nt. tego co ja tutaj zaraz napiszę. Może to jest jakieś rozwiązanie.

Kto ma lepsze rozwiązanie niech pisze.

Ja nie mam domku na ROD, więc nie wiem jakie trzeba wymogi spełniać. Pewnie domek musi być solidny np. ze względu na złodziei albo inne cuda niewidy naturalne.

Mój pomysł to kupić kilka płyt OSB w markecie. Wymiary płyty to pewnie 2,5m x 1,25m i grubość 10-12mm kosztuje około 50-60zł sztuka.

Jakby Pani kupiła 17-18 takich płyt plus profile drewniane na szkielet konstrukcji i klamry metalowe jako łączniki to udało by się postawić domek o wym. 2,5m na 2,5m na 2,5m. z dachem o wym. np. 3,5m x 3,5m (Z okapem).
Taki domek należało by też czymś zaizolować przed deszczem. i myślę, że zwykła papa była by ok. Można by tez było nakleić płyty styropianowe ale to już większy wydatek.

Postawienie takiego domku nie zajęłoby dużo czasu. Gdyby jakiś facet miał czas to by to Pani złożył w jeden dzień. Płyty docinają na miejscu według wymiarów jakie sobie Pani za życzy. Zostałby tylko montaż szkieletu z profili drewnianych i skręcenie konstrukcji.

Domek schemat
Domek schemat + umeblowanie :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poszukaj albo daj ogłoszenie, może w twojej okolicy ktoś ma jakiś barakowóz, stary kiosk Ruchu czy warzywniak.
Czasem ktoś nie ma co z tym zrobić i sprzeda za małe pieniądze.
Zawsze taniej i łatwiej jest coś odnowić niż stawiać od początku.
Nasz forumowa Ada.kj ma na starej działce taki właśnie barakowóz.
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Ten domek z płyt wydaje się naprawdę dobrym pomysłem.
Ale też racja z takim kioskiem, widziałam tutaj u Was, jak jedna kobieta zaczarowała stary kiosk na przepiękny domek letniskowy.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, to proszę pisac, ja wszystko dokładnie przemyślę :)
Pozdrawiam Balbi
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sama-mama, a gdzie mieszkasz ?
Pytam, bo u mnie można kupić już z instalacją za jakieś 3500,00 PLN
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Szukam w Toruniu, ale dla mnie 3500 zł to ogromne pieniądze :oops: . Wiem, że to tanio biorąc pod uwagę ceny jakie widziałam, ale jak się jest w takiej sytuacji jak ja to ... wiadomo, co będę pisac.
Pozdrawiam Balbi
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopisz skąd jesteś w profilu i napisz jak masz na imię w podpisie bo ciężko pisać do ciebie "sama-mama" :P
Pomysł z płyt OSB wcale nie taki tani.
Chciałam rozbudować altankę bo mam tyciutką, 4 m2 ale jak zięć z sąsiadem budowlańcem zaczęli liczyć to wyszło im 3,5 tysiąca.
Koszt płyt to pikuś ale do tego dochodzi taka masa innych potrzebnych elementów że i tak wyjdzie ci spora kwota.
Twój nick wskazuje że na pomoc chłopa raczej nie masz co liczyć - szukaj czegoś do zaadoptowania na altankę.
Ja w końcu zdecydowałam się na 6 słupów i zadaszenie i będę miała tarasik.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na al...... w Twojej okolicy jest za 2900, wyposażony w instalacje elektryczną łącznie z licznikiem.
Myślę, że coś tańszego będzie ciężko Tobie znaleźć.
Możesz spróbować jeszcze wyszukać składowiska ponadgabarytowe i popróbować poskładać coś, ale do tego to jednak trzeba siły i "złotej rączki" :)
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Czyli zostaje mi tylko ogłoszenie, że szukam kiosku i liczenie na cud. Chociaż przeglądałam teraz ogłoszenia archiwalne i faktycznie, czasami nawet za darmo ludzie chcą się pozbyc kiosku.
Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Pozdrawiam Balbi
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się że to najtańsze wyjście, kiosk, barakowóz czy coś w tym stylu, dawaj ogłoszenia co kilka dni ale śledź też alledrogo, graty z chaty czy inne darmowe stronki ogłoszeniowe.
Masz czas, na pewno coś się trafi :P
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Post »

Jeżeli uda się kupić coś poniżej 1200zł to to będzie lepsze rozwiązanie niż domek z płyt OSB.
Jednak domek z OSB wychodzi jak na razie najtaniej :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Około 1000 garaż blaszak 3x5...
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Witam.
Możesz też napisać na Szerlok.pl darmowe ogłoszenie czego potrzebujesz.Nie zapomnij sprawdzić co tam już jest. :)
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
sama-mama
50p
50p

Post »

Mam jeszcze pytanie: czy domek 3x4 m jest wystarczający? Jakiej wielkości macie domki?
Pozdrawiam Balbi
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”