Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu - cz.3

Post »

dala pisze:Iguś, ja mam kilka odmian pierisów i wszystkie kwitną :roll:
A bociany? No, cóż - też bym się ucieszyła, gdyby do mnie przyleciały :lol: A jeszcze bardziej, gdyby przyleciały do moich synów i ich partnerek :;230
Dalu doskonale Cię rozumiem ;:108 .Mojemu tez niespieszno
U mnie też powoli wychodzą rośliny z ziemi ale wolałabym żeby jeszcze trochę się wstrzymały.Słońce niby świeci ale wiatr jest i zimno-w powietrzu czai się chłód :(
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Daluś i do Twoich synów przylecą bociany :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No cóż, jeśli o tym mowa, to mojemu też nieśpieszno, chociaż jego młodsze siostry mają już kilkuletnie pociechy. A nasz synuś nadal przy rodzicach :)
Pierwiosnki bardzo chcą u ciebie kwitnąć. Moim jeszcze do tego dłuuuga droga. A biały jest the best.
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu,niestety na sianie nie mam czasu,dziewięciomiesięczny synuś i trzy letnia córeczka to sama wiesz...ale nadrobię :wink: na razie pokusiłam się na paprykę czerwoną na parapecie,ciekawe co z tego będzie ;:88
Bożena
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

To już czas na sianie rączników ? Dalu, czy one mają jakieś specjalne wymagania co do siedliska ? Ja zakupiłam nasionka właśnie aby walczyć z kretami i chciałam je posadzić wzdłuż ogrodzenia jak na warcie przed gryzoniami.

Żywy ogień w domku jest naprawdę uroczy. Najlepiej palić drzewem brzozowym, to i przyjemny zapach roznosi się w pomieszczeniu. Drewno najlepiej zakupić latem i je samemu dosuszyć, bo to co jest kupowane jesienią kiepsko się pali (dymi). My palimy w kominku wieczorami wczesną wiosną i późną jesienią, ale mamy zamykaną szybę i to już nie to co taki otwarty ogień i trzaskające polana.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ja też chcę takiego bociana,co dzieci nosi,bo moje byczysko ma 28 lat i w tej chwili nawet dziewczyny nie ma.
x-d-a

Post »

Małgosiu, mój w czerwcu kończy 30 lat, ma dziewczynę i co z tego :evil: Ona studiuje, pracuje, chodzi na dziesiątki kursów takich i owakich, więc dziecko u nich to jest na szarym końcu :(

_oleander_, ja swoje rączniki już wysiałam i co roku je sieję w lutym, tak żeby w maju mieć już spore sadzonki. One potrzebują żyznej ziemi i dużo słońca, bo rosną jak na drożdżach i w lipcu w dobrych warunkach wyglądają już jak drzewa...
Tak, bardzo przyjemny jest taki ogień, zwłaszcza jeśli jest rozpalany tylko dla przyjemności, a nie jest głównym źródłem ogrzewania :P Drewno brzozowe? Dobrze widzieć :!:

Bożenko, oczywiście, przy dwojgu małych dzieciach nie ma na nic czasu...A papryczka ...jeśli będzie sprzyjająca pogoda, na pewno będzie pyszna :P

Wandziu, teraz młodym jakoś niespieszno do obowiązków...Zwłaszcza tym, którzy żyją w wielkich miastach i robią tzw. kariery.
Pierwiosnki rozsiewają mi się same w ogrodzie i co roku mam ich więcej; wyrastają w najdziwniejszych miejscach, n.p. w szczelinach między kamieniami. A wiosną są wręcz obsypane kwiatkami!

Bożenko (Śmigielska), oj, czekam na te bociany, ale one jakoś omijają moje strony ;:224

Aszko, widzę, że brak wnuków to nie tylko mój problem!
U mnie dzisiaj się mocno ochłodziło, ale od rana pięknie świeci słońce ;:3

Iguś, mój starszy już dojrzał do małżeństwa, ale jego dziewczyna chyba jeszcze nie bardzo; ale ona ma dopiero 22 lata...
A młodszy też jeszcze jest kompletnie niedojrzały i buja w obłokach :lol:

Dzisiaj zimno, ale pięknie - słonecznie!
Coś tam jeszcze gramoli się z ziemi:

Obrazek

...a niektóre żurawki wyglądają całkiem nieźle po zimie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Dalu ja bym Ci napisał co masz im podłożyć...i poprzekłuwać :roll:
ale to chyba po 22 :wink:
A tak poważnie...to najwyższy czas na nich....mimo że jedni bujają w obłokach....a inni w ogródkach
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

pierisik to mi się coraz bardziej podoba, ale byłam do niego bardzo sceptyczna nie wiem dlaczego :lol:

roślinki już chcą nas cieszyć dlatego tak się spieszą i wychodzą, u mnie powolutku tez się pokazują ale maluchy,

wnioskuje masz dwóch synów, podobnie jak ja - starszy się nie spieszył, to był domator, młodszy szalał ale trafił na swoją, obaj mają po córce czyli jestem babcią a M mężem babci i zanosi się zakończenie produkcji, bociany ich nie wzruszają, M chciałby być dziadkiem ale nikt go nie słucha ;:224
Daluś czasem zazdrościłam koleżankom chwaliły się wnukami, ale chłopcy raczej z domu idą pózniej, z drugiej strony teraz planowanie dzieci, ślubu to dla młodych sprawa odległa, nie możemy tego przeskoczyć,

Grzesiu ;:138

pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

dala pisze: ...W tym roku planuję za to zakup bzu czarnego Eva, który jest nieco podobny do klonika, ale zupełnie niewybredny co do gleby i wytrzymały na mrozy...
Dalu wszystko sie zgadza tylko przygotuj sie na inwazję mszycy i systematycznego przycinania bo starsze gałęzie nie wyglądaja tak ciekawie jak młode, ale ogólnie można sie pomęczyć zwłaszcza jak jest w komplecie z bzem koralowym o żółtych i też postrzępionych liściach ;:7
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ale ZbigniewG załamałeś mnie, za mszyce dziękuję,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

dala pisze:Małgosiu, każde zdjęcie jest podpisane i opisane, więc nie bardzo wiem, o co Ci chodzi :roll:
Dalu, chodziło mi o to, że zdjęcia z Twojego ogrodu są równie piekne. Trudno odróżnić co jest Twoim dziełem, a co kogo innego.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu,może założymy klub niedoszłych babć i zajmiemy się poszukiwaniem partnerek dla tych leniwców, które chciałyby założyć już rodziny?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Kurtynka, tez miałam ochotę na czarny bez Eva, ale mszyce.... :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
x-d-a

Post »

Małgosiu, klub przyszłych babć - to świetny pomysł, jestem jak najbardziej ZA :!: Ale partnerek nie będę szukać moim leniwcom, jak celnie ich nazwałaś, co to, to nie!

Gosiu (Margo), to troszkę się nie dogadałyśmy, ale już wszystko jasne :P Serdecznie Cię pozdrawiam ;:7

Taruniu, mnie też te mszyce nie bardzo się podobają :evil: A pierisy polecam jak najbardziej na kwaśne rabaty :D
Tak , ja też mam dwóch synów, ale Ty chociaż jesteś podwójną babcią ;:63 A mąż babci też pewnie niebawem zostanie dziadkiem, jak się chłopaki wezmą do roboty ;:224

Zbyszku, o, tego to nie wiedziałam! Właściwie to nie musi być bez czarny. Potrzebuję jakiegoś atrakcyjnego krzewu, który miałby eksponowane miejsce na trawniku jako soliter. W zeszłym roku posadziłam tam piękną kalinę hordowinę Aureovariegata, ale -niestety- stanowisko jest w pełnym słońcu i cierpiały na tym jej delikatne listki. Muszę więc przesadzić ją do półcienia, a na jej miejsce znależć jakiś fajny krzew...Myślałam też o kolkwicji chińskiej...Może ktoś ma jakieś doświadczenia, albo mi coś poradzi :?:

Grzesiu, a którzy to bujają w ogrodach? ;:224
A ja to myślę, że współczesne, wykształcone dziewczyny chodzą mocno po ziemi i żadne przekłuwanie im niestraszne ;:224

Dorotko, no widzisz, i Ty też zaczęłaś się wahać...Ja już mam jedną kalinę, którą uwielbiają mszyce, no i jaśminowiec też jest dosłownie nimi oblepiony...

A więc jeszcze raz prośba o radę! Jaki krzew posadzić na eksponowanym stanowisku, w pełnym słońcu? Ma być piękny, niekłopotliwy, bujnie kwitnacy, niezbyt pospolity i dobrze, by było, gdyby miał też atrakcyjne liście, ładnie przebarwiajace się jesienią...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”