Miskant Chiński Kleine Silberspinne
- MartaG
- 500p
- Od: 9 wrz 2008, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Miskant Chiński - Kleine Silberspinne
Zapewne masz którą odmianę, która nie zawsze zdąży zakwitnąć, tak ma 'Morning Light' albo 'Gracillimus'.
Jeśli chcesz mieć kwiatostany musisz dosadzić inną:)
Pozdrawiam, Marta
Tak, nie wszystkie odmiany miskanta w naszym klimacie zdążą zakwitnąć.Niektóre są więc ozdobne tylko z liści( jasny, srebrny koloryt liści Morning Light) i pokroju ( wysoki, fontannowy pokrój Gracilimus).Większość dostępnych odmian jednak zakwita, ale w zróżnicowanych nieco terminach.Wcześnie kwitnie Kleine Fontaene.
- MartaG
- 500p
- Kontakt:
Mnie z tych kwitnących najbardziej podoba się 'Rotsilber', jego kwiatostany są na początku kwitnienia pięknie czerwono-miedziane. Stara odmiana ale bardzo ładna, polecam bo warto.
Pozdrawiam, Marta
Witajcie 
Sylwku ślicznie prezentują się Twoje miskanty. Zaczęłam się zastanawiać czy nie zrezygnować z trawy pampasowej, która jest tak trudna w utrzymaniu i skupić się na miskantach, są piękne i chyba mniej wymagające niż t. pampasowa?

Sylwku ślicznie prezentują się Twoje miskanty. Zaczęłam się zastanawiać czy nie zrezygnować z trawy pampasowej, która jest tak trudna w utrzymaniu i skupić się na miskantach, są piękne i chyba mniej wymagające niż t. pampasowa?
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
przeglądając strony, być może jest to "Gracillimus"MartaG pisze:Zapewne masz którą odmianę, która nie zawsze zdąży zakwitnąć, tak ma 'Morning Light' albo 'Gracillimus'.

letnią porą bardziej wnikliwie sie przyjrzę
dziękuję za info...
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładna jest trawa prezentowana na zdjęciach przez autora tematu. Ja jednak poszukuje trawy o miękkiej formie i nie tak mocno strzelistej. Bardzo podobają mi się liście i forma traw pampasowych (są bardzo zwiewne i dostojne). Ciekawe czy są odmiany traw zbliżone do pampasówki, nie chodzi mi o jej kwiaty, ale o pokrój i liście oraz ich lekkość. Podoba mi się nawet trzcinnik Karl Foerster, ale to jeszcze nie to. Szukam trawy z której mogłabym zrobić szpaler na tle domu.
- MartaG
- 500p
- Kontakt:
Może molinia? Niektóre odmiany są piękne no i jesienią będzie festiwal koloru. Niestety te wyższe są latem zielone.
Pozdrawiam, Marta
Wyższe odmiany Pennisetum mają pokrój bardzo zbliżony do pampasowej.
Ja z kolei szukam miskantów o pokroju 'kopułowatym', nie takich zbyt wysokich i strzelistych, które mają liście dużo niżej niż kwiatostany.Może ktoś wie jakie odmiany tak rosną?
Ja z kolei szukam miskantów o pokroju 'kopułowatym', nie takich zbyt wysokich i strzelistych, które mają liście dużo niżej niż kwiatostany.Może ktoś wie jakie odmiany tak rosną?
Ten miskant którego tu pokazuję jest prawie "bezobsługowy" - jedyne co to wiosną go przycinam i tyle.JustynaK pisze:Witajcie
Ta odmiana, jak zresztą i inne niższe o wąskich liściach np. Yakushima Dwarf mają taką zaletę moim zdaniem, że zimą nie tracą liści i kępa cały czas jest ozdobna.Liście szersze odmian wyższych u mnie łamią się zimą i wiatr rozwiewa po całym ogrodzie.Sterczą praktycznie tylko same tyczki z kwiatostanami.
Dziękuję Sylwku za odpowiedź, właśnie o taką roślinkę...jak piszesz "samoobsługową" mi chodzi
tylko mnie utwierdziłeś w postanowieniu zakupu tej wyjątkowej trawy 

- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękny miskant. Planuję zakupić takiego przystojniaka 

Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- MartaG
- 500p
- Kontakt:
Z tych nierozwalających się zimą na pewno wspominany Yaku, łądnie stoi tytułowy Kleine Silberspinne, Little Zebra, Silver Stripe, troszkę bardziej rozwichrzony jest Sioux, ładnie wygląda też Morning Light. To co napisała selli7, im węższe liście tym ładniej stoi. Te wysokie, szerokolistne można powiązać późną jesienią w chochoły, ładnie to wygląda.
Pozdrawiam, Marta
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Jak szybko rosną miskanty? Czy długo trzeba czekać od posadzenia sadzonki żeby osiągnęła ona jakieś pokaźne rozmiary?
Paulina
- MartaG
- 500p
- Kontakt:
Tempo wzrostu zależy od warunków (lubią dobrą, wilgotną glebę) i odmiany. I oczywiście od wielkości sadzonki. Tytułowy Kleine Silberspinne po 3-4 latach będzie juz tworzył ładną kępę (ta odmiana rośnie szybko).
Pozdrawiam, Marta