Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.

Post »

Pelasia pisze::wit W tamtym roku siałam cebulę.Niestety nie pamiętam nazwy. Jesienią zebrałam różnej wielkości cebulki. Tą większą zjedliśmy, a tą mniejszą powiesiłam na kaloryfer,w celu posadzenia jej na wiosnę. Ale w ogrodniczym dowiedziałam się, że nie każda cebula nadaje się na dymkę :shock: Są cebule siane do bezpośredniego użycia i specjalne na dymkę. Czy z takiej do bezpośredniego spożycia (malutkie cebulki) nie urosną duże cebule? :(
Pozdrawaim
Joanna
W ogrodniczym powiedzieli prawdę.
Pelasia pisze:nie każda cebula nadaje się na dymkę
Cebula dymka to cebula o śr.10-25mm i przechowywana w określonej temp. do wiosny. Małą dymkę przechowuje się w temp. powyżej zera, dużą w temp. 25-30*C. cebulę większą niż 25mm nie nazywamy dymką. Z posadzonych większych cebul wyrastają po kilka cebul , ale też wyrastają z nich pędy kwiatowe.
Pelasia pisze:Są cebule siane do bezpośredniego użycia
Są takie też cebule(np. Exhibition), które się sieje, zbiera się duże w jesieni i można je przechować tylko do stycznia. Dymka z nich nie wychodzi. Nie udaje się ją przechować.
wodnik
Materka
50p
50p
Od: 18 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście cebula Exhibition posiana wczesną wiosną wyrośnie na dużą cebulę. Wyrywałam co ładniejszą cebulę na bieżące potrzeby już w połowie czewca. Szybko tworzy cebulę i to ją odróżniało od innych cebul, które siałam z nasion. Jak się przechowuje, nie wiem. Skonsumowana została w sezonie, nie miałam jej dużo, bo tylko jedno opakowanie i nie wszystkie nasiona skiełkowały.
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a sluchajcie czy z dymki, niewazne z jakiej wielkosci wyrosnie taka duza prawdziwa cebula czy bedzie z niej tylko szczypior ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z dymki rośnie prawdziwa cebula, póki mała zrywam szczypior, jak podrośnie wyrywam co drugą do jedzenia.
Gdzieś w okolicach lipca (róznie w różnych rejonach) szczypior zaczyna się sam załamywać. Gdy zaschnie, cebulę trzeba wyrwać i suszyć, nie wyrwana powtórnie się ukorzeni.
Pozdrawiam! Gienia.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

z dymki uzyskasz normalne cebule, najwczesniejsze, póżniejsze są z rossady a najpóźniej zbiera się z siewu do gruntu. Dymka powinna być dobrze wysuszona bo inaczej wybija w pędy nasienne.
Exhibition rzeczywiście z rozsady rośnie bardzo duża, ale trzeba zachować duży odstęp pomiedzy cebulami w rządku. Te najbardziej wyrośniete nietety smakiem odbiegają od mniejszych.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GIENIA 1230 napisała;
Z dymki rośnie prawdziwa cebula, póki mała zrywam szczypior, jak podrośnie wyrywam co drugą do jedzenia.
Gieniu, my uprawiając od lat cebulę nigdy nie zrywamy szczypioru z rosnącej cebuli. Zrywanie szczypioru ( uszczykiwanie) powoduje że woda z opadów dostaje się poprzez oderwany szczypior do środka cebuli co skutkuje częstym gniciem cebul podczas zimowego przechowywania. Sadząc cebulę, sadzimy ją gęściej ( tak co 5 cm), gdy już wytworzy ładny szczypior wyrywamy co drugą cebulę razem ze szczypiorem na bieżące spożycie a do zimowego spożycia pozostaje ta rosnąca co 10 cm w rządkach.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tadeuszu, musiałabym jakieś zasieki z drutu kolczastego robić wokół grządki z cebulą a i to by nie pomogło :D .To pierwsza zielenina z działki ( oprócz rzodkiewki), na którą wszyscy w mojej rodzince wyczekują. A o gniciu cebuli z powodu uszczykiwania szczypioru- pierwsze słyszę. Robiła tak moja mama , robię i ja z rodzinką i cebula nam nie gniła.
Pozdrawiam! Gienia.
PanOgrodnik
100p
100p
Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a pytanie z innej beczki jak to jest mozliwe ze jak damy cebule do szklanki z woda to wyrosnie z niej szczypior, przeciez powinna zgnic w tej wodzie a nie wydac plon. Jak dlugo taka cebula moze przebywac w wodzie ?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Cebula powinna dotykać wody tylko piętką i puści korzenie.Umieszcza się ją na gazie w sloiku.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Tamtego roku kupowałam dymkę w Castoramie.Odmiana Wolska.I latem duzo zużyliśmy na bieżaco.Posiałam tez te odmianę i teraz mam swoją dymkę.Mam nadzieję,ze cos z niej będzie.Dzisiaj kupiłam nowa dla mnie cebulę do siania "Irkę"Na opak. pisze, że wczesna ,typ sałatkowy,duże cebule.Mozna wysiac dwukrotnie:
wczesną wiosną i jako poplon(np.po ziemniakach) w maju.
Aby do wiosny!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Jako że pierwszy raz w tym roku (i w życiu) będę uprawiać jakiekolwiek warzywa, dla ułatwienia już tydzień temu kupiłam dymkę i leży w ciepłym ale nie dusznym miejscu aby dobrze doschła.
No ta uprawa jak na pierwszy raz nie jest skomplikowana, no i chyba nie może się nie udać ;)
Bardziej miałbym stracha z wysianiem...
Z racji tego, że przez zimę przestudiowałam to forum, czytałam Wasze rady, spacerowałam po ogrodach wierzę, że dam radę i ja zaprzyjażnić sie z warzywkami. Nie w tym roku to w następnym....
ale wierzyć muszę:)
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

na szczypiorek kupuje się dymkę grubą. Jest wczesniej , szczególnie jak wsadzisz w namiocie.
Uszczykiwanie spowalnia wzrost cebuli. Lepiej posadź gęściej i wyrywaj w całości.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakupioną w sklepie cebulę dymkę najlepiej teraz po porcjować po 300-500 gram, włożyć do starych rajstop damskich i powiesić je na górnych rurkach prowadzących do grzejników, tak 20-30 od grzejnika i niech się powoli "dymią"- suszą do czasu aż ją wysadzimy w ogrodzie.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Tadeuszu witaj
Ja nie mam niestety rur przy kaloryferach, mam na hakach w ścianie (rury również w ścianie) ale za to mam turbinę pod , która rozprowadza ciepło z kominka po pomieszczeniach i nad tą turbiną wisi sobie cebulka, nie jest tam za gorąco i mam nadzieję że to też nie jest zła metoda i nie wyrządzi dymce szkody.
Jeżeli Ty, Tadeuszu lub ktoś inny z tu obecnych jednak uważa, że to zły pomysł to postaram się o coś innego.

Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli cebulka dymka będzie miała za ciepło, to po prostu będziesz miała więcej wysuszonej na wiór dymki, ale tej zdrowej dymce nic się nie stanie. Podczas każdego "dosuszania" wysycha ,część cebulek i to jest normalne, trzeba pilnować by nie było jej za ciepło i nie za dużo jej wyschło.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”