Pelasia pisze:
W tamtym roku siałam cebulę.Niestety nie pamiętam nazwy. Jesienią zebrałam różnej wielkości cebulki. Tą większą zjedliśmy, a tą mniejszą powiesiłam na kaloryfer,w celu posadzenia jej na wiosnę. Ale w ogrodniczym dowiedziałam się, że nie każda cebula nadaje się na dymkę

Są cebule siane do bezpośredniego użycia i specjalne na dymkę. Czy z takiej do bezpośredniego spożycia (malutkie cebulki) nie urosną duże cebule?
Pozdrawaim
Joanna
W ogrodniczym powiedzieli prawdę.
Pelasia pisze:nie każda cebula nadaje się na dymkę
Cebula dymka to cebula o śr.10-25mm i przechowywana w określonej temp. do wiosny. Małą dymkę przechowuje się w temp. powyżej zera, dużą w temp. 25-30*C. cebulę większą niż 25mm nie nazywamy dymką. Z posadzonych większych cebul wyrastają po kilka cebul , ale też wyrastają z nich pędy kwiatowe.
Pelasia pisze:Są cebule siane do bezpośredniego użycia
Są takie też cebule(np. Exhibition), które się sieje, zbiera się duże w jesieni i można je przechować tylko do stycznia. Dymka z nich nie wychodzi. Nie udaje się ją przechować.