Tunel jaki kupić
Re: tunel
W narożnikach tunelu wbiłam kątowniki pomalowane , długości ok 1,2m , z ziemi wystają ok 50-60cm , mają otworki i tak przykręciłam do nich belki konstrukcji.Resztę zrobiłam lekką prowizorkę, z nastawieniem na wymianę po np 2 latach, czyli koło belki konstrukcyjnej na bocznej ścianie wbiłam listwę 3/3cm i do niej przykręciłam drewnowkrętem belkę.Stworzyło to stabilną konstrukcję, belki są z dala od ziemi, a listwy mogę wymienić.Nie chciałam dużo inwestować, bo dała bym więcej kątowników , a nie listwy.A! kątowniki są też wbite w słupki ościeży , aby drzwi były stabilne.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rys68
Kotwy są na pewno tańsze , ale inwestując w betonowe obmurowanie , jak w moim przypadku izolowane termicznie styropianem 4cm uzyskujemy lepszą stabilizację cieplną
W nocy , gdy temperatura spada beton oddaje nagromadzoną , a w słońcu zapobiega szybkiemu ogrzaniu tunelu. Warto wziąć to pod uwagę

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zibi 41.Zgadzam się z Tobą
Co do impregnacji drewna to uważam,że nie ma nic lepszego od przepalonego oleju silnikowego ,oczywiście jego wadą jest kolor, oraz to że brudzi
Mój brat impregnował tym specyfikiem drewniany płot,który stoi już chyba z 15lat(deski topolowe) 

Zużyty (przepracowany) olej silnikowy to odpad niebezpieczny. Przepracowany olej silnikowy wchodzi do całej grupy 13 (Ustawa o odpadach) sklasyfikowanej jako odpady niebezpieczne - ich unieszkodliwianie lub wykorzystanie jest precyzyjnie określone oraz wymaga specjalnych zezwoleń - innego postępowania zabrania art 39 Ustawy o odpadach. Przepracowany olej zawiera toksyczne, rakotwórcze związki chemiczne, dioksyny .
Smacznych pomidorków!
Smacznych pomidorków!

- Zibi_41
Mirku , tak zwane fińskie domki od nowości , czyli około 100 lat impregnowane są olejem przepracowanym , co gorsza teraz nie da się zmienić tej metody, bo nie można go z drewna usunąć. Jak widzę ile tego oleju emitują stare autobusy , to nie wiem czy dodatkowy nieutylizowany litr może nam zrobić krzywdę. Oczywiście nie namawiam do stosowania , ja stosuję EKO-DREWNOCHRON i już czwarty rok kilka używanych przeze mnie desek trzyma się w kupie

chyba będę impregnował produktem marki tytan - impregnat do drewna konstrukcyjnego. Namocze deski w tym roztworze i mam nadzieje ze na jakiś czas wystarczy...
- Zibi_41
Na pewno wystarczy , to dobry środek. Dodatkowo dolne odcinki narażone na kontakt w metalem lub wodą Możesz zakonserwować środkiem do podwozi samochodowych lub konstrukcji metalowych 

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ZielonaJagódko Nie baw się w przekopywanie trawy, bo tylko same kłopoty z tym będą. Trzeba by ją bardzo głęboko przekopać,dobrze szpadlem poharatać, a i tak nie ma 100% pewności,że nic nie odbije, szczególnie jeśli między trawą rosły chwasty.Powiem, tak, do trawy lepiej będzie przymocować tunel tymi śledziami - będzie stabilniejszy. To tak jak z namiotem na obozie, na trawie lepiej się trzyma, niż na ziemi z wiadomych przyczyn. Zamiast darni przekop kompost, obornik, czy nawet taką luźną skoszoną trawę, bo czymś musisz tą ziemię zasilić, a po zbiorach posiej sobie nawóz zielony, czyli poplon 

pozdrawiam, Anita
- Damroka
- 100p
- Od: 28 cze 2009, o 19:02
Od ponad roku mam taki zamiar. W tym roku już na pewno go zrealizuję. Nie bardzo wiem, jak rozwiążę sprawę drzwi, łączenia folii itp. (to będzie mój pierwszy foliak). Niekoniecznie podoba mi się koszt ściągania szkieletu namiotu z drugiego końca kraju, ale na Pomorzu nie znalazłam, więc trudno, będę musiała słono zapłacić za transport. Za to wyliczyłam, ile zmieszczę w tym tunelu pomidorów i wydeptałam w śniegu ślad na działce, gdzie tunel ma stanąć - czyli najważniejsze już jakby za mnąrys68 pisze:Szukałem różnych pomysłów na tunel,i wiecie co ,znalazłem w ogłoszeniach szkielet po namiocie wojskowym.Cena około 300zł.Gdybym nie miał materiału na ten tunel z drewna,to chyba bym to kupił![]()

A tak serio, to nie wiem, jak ustawić go względem kierunku wiatru - wichury to podstawowy problem na mojej działce. Doświadczeniem sąsiadów nie mam co sugerować się, bo jeden postawił tunel tak, że wiało na tę krótszą stronę, tę z wejściem, drugi tak, że wiało na dłuższą ścianę... oba tunele wiatr zdmuchnął. Były kosztowne, z super mocnych rurek pcv (czy pvc?), niektórzy Forumowicze piszą, że takie tunele sprawdzają się u nich przez wiele sezonów. U nas to nie zda egzaminu, stąd mój pomysł na ten wojskowy stelaż. Gabarytowo to jeden czort, bo taki namiocik ma z grubsza wymiary 5x5 m. Wiem, że należy kierować się raczej słońcem, ale co z tego, jak w środku powietrze nie drgnie mimo, że drzwi są otwarte z obu stron?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Iwona
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Jest jeszcze jeden minus - w wysokich temperaturach, a takie są w tunelu, ten olej strasznie śmierdzi. Mam tu na myśli powierzchnie zamknięte - ( wnętrze tunelu ).Mój dziadek zaimpregnował w ten sposób belki, które podtrzymywały konstrukcję garażurys68 pisze:Zibi 41.Zgadzam się z TobąCo do impregnacji drewna to uważam,że nie ma nic lepszego od przepalonego oleju silnikowego ,oczywiście jego wadą jest kolor, oraz to że brudzi
Mój brat impregnował tym specyfikiem drewniany płot,który stoi już chyba z 15lat(deski topolowe)

pozdrawiam, Anita
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za dobre rady
z pewnością zastosuję je, może połączę w jedno kilka rad? Z pewnością zamelduję jak mi poszło no i zobaczymy czy do jesieni mój tunel nie odfrunie. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lis 2010, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale mi się dostało
Zgadzam się z Wami ,lecz przyznacie chyba że wielu z Was tak impregnuje.Co do tego co napisał NITKA,zgodzę się, i wycofam się z tego pomysłu
Jest chyba środek który nazywa się drewnosol,czy coś podobnego,służy do moczenia elementów drewnianych. Do Damroki ,poszukaj na all,sklepu z wyprzedażą sprzętu wojskowego,z Kołobrzegu 

- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Do impregnacji można też użyć pokostu lnianego, jest w miarę naturalnym impregnatem, choć szczerze przyznam, że mój (od tego roku), a istniejący od kilku lat drewniany tunel nie jest niczym zaimpregnowany
.
Ile teraz może kosztować folia na duży tunel (np. 2 sezonowa) i jakiej firmy najlepiej kupić? Bo nie wiem czy lepiej kupić na metry czy całą folię i jej resztę zachować na przyszłość. Mój tunel nie jest "pełnowymiarowy", ale jest dość duży (nie pamiętam 15 albo 20 m długości).

Ile teraz może kosztować folia na duży tunel (np. 2 sezonowa) i jakiej firmy najlepiej kupić? Bo nie wiem czy lepiej kupić na metry czy całą folię i jej resztę zachować na przyszłość. Mój tunel nie jest "pełnowymiarowy", ale jest dość duży (nie pamiętam 15 albo 20 m długości).
pozdrawiam Ewa
- Zibi_41
Folia to trudny temat. Taka z marketu jest tańsza , ale tylko z nazwy wielosezonowa. Sąsiadowi rozpadła się po pierwszej zimie. Nie znajdę już rachunku , więc też producenta , ale pamiętam że była to firma z Lublina. Moja folia ma już 3 lata i jeszcze jej nie naprawiałem. Myślę , że jeszcze ze dwa lata co najmniej wytrzyma.