Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: tunel

Post »

W narożnikach tunelu wbiłam kątowniki pomalowane , długości ok 1,2m , z ziemi wystają ok 50-60cm , mają otworki i tak przykręciłam do nich belki konstrukcji.Resztę zrobiłam lekką prowizorkę, z nastawieniem na wymianę po np 2 latach, czyli koło belki konstrukcyjnej na bocznej ścianie wbiłam listwę 3/3cm i do niej przykręciłam drewnowkrętem belkę.Stworzyło to stabilną konstrukcję, belki są z dala od ziemi, a listwy mogę wymienić.Nie chciałam dużo inwestować, bo dała bym więcej kątowników , a nie listwy.A! kątowniki są też wbite w słupki ościeży , aby drzwi były stabilne.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rys68 :wit Kotwy są na pewno tańsze , ale inwestując w betonowe obmurowanie , jak w moim przypadku izolowane termicznie styropianem 4cm uzyskujemy lepszą stabilizację cieplną :idea: W nocy , gdy temperatura spada beton oddaje nagromadzoną , a w słońcu zapobiega szybkiemu ogrzaniu tunelu. Warto wziąć to pod uwagę :!: :D
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Post »

Zibi 41.Zgadzam się z Tobą ;:136 Co do impregnacji drewna to uważam,że nie ma nic lepszego od przepalonego oleju silnikowego ,oczywiście jego wadą jest kolor, oraz to że brudzi :( Mój brat impregnował tym specyfikiem drewniany płot,który stoi już chyba z 15lat(deski topolowe) :heja
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zużyty (przepracowany) olej silnikowy to odpad niebezpieczny. Przepracowany olej silnikowy wchodzi do całej grupy 13 (Ustawa o odpadach) sklasyfikowanej jako odpady niebezpieczne - ich unieszkodliwianie lub wykorzystanie jest precyzyjnie określone oraz wymaga specjalnych zezwoleń - innego postępowania zabrania art 39 Ustawy o odpadach. Przepracowany olej zawiera toksyczne, rakotwórcze związki chemiczne, dioksyny .

Smacznych pomidorków! :roll:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku , tak zwane fińskie domki od nowości , czyli około 100 lat impregnowane są olejem przepracowanym , co gorsza teraz nie da się zmienić tej metody, bo nie można go z drewna usunąć. Jak widzę ile tego oleju emitują stare autobusy , to nie wiem czy dodatkowy nieutylizowany litr może nam zrobić krzywdę. Oczywiście nie namawiam do stosowania , ja stosuję EKO-DREWNOCHRON i już czwarty rok kilka używanych przeze mnie desek trzyma się w kupie :wit ;:170
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chyba będę impregnował produktem marki tytan - impregnat do drewna konstrukcyjnego. Namocze deski w tym roztworze i mam nadzieje ze na jakiś czas wystarczy...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ba, i co z tego?
Mój dziadek palił papierosy całe życie (ba, kopcił), dożył 96 lat.
Polecam jako sposób na długowieczność...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno wystarczy , to dobry środek. Dodatkowo dolne odcinki narażone na kontakt w metalem lub wodą Możesz zakonserwować środkiem do podwozi samochodowych lub konstrukcji metalowych :wit
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

ZielonaJagódko Nie baw się w przekopywanie trawy, bo tylko same kłopoty z tym będą. Trzeba by ją bardzo głęboko przekopać,dobrze szpadlem poharatać, a i tak nie ma 100% pewności,że nic nie odbije, szczególnie jeśli między trawą rosły chwasty.Powiem, tak, do trawy lepiej będzie przymocować tunel tymi śledziami - będzie stabilniejszy. To tak jak z namiotem na obozie, na trawie lepiej się trzyma, niż na ziemi z wiadomych przyczyn. Zamiast darni przekop kompost, obornik, czy nawet taką luźną skoszoną trawę, bo czymś musisz tą ziemię zasilić, a po zbiorach posiej sobie nawóz zielony, czyli poplon :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

rys68 pisze:Szukałem różnych pomysłów na tunel,i wiecie co ,znalazłem w ogłoszeniach szkielet po namiocie wojskowym.Cena około 300zł.Gdybym nie miał materiału na ten tunel z drewna,to chyba bym to kupił :D
Od ponad roku mam taki zamiar. W tym roku już na pewno go zrealizuję. Nie bardzo wiem, jak rozwiążę sprawę drzwi, łączenia folii itp. (to będzie mój pierwszy foliak). Niekoniecznie podoba mi się koszt ściągania szkieletu namiotu z drugiego końca kraju, ale na Pomorzu nie znalazłam, więc trudno, będę musiała słono zapłacić za transport. Za to wyliczyłam, ile zmieszczę w tym tunelu pomidorów i wydeptałam w śniegu ślad na działce, gdzie tunel ma stanąć - czyli najważniejsze już jakby za mną :;230
A tak serio, to nie wiem, jak ustawić go względem kierunku wiatru - wichury to podstawowy problem na mojej działce. Doświadczeniem sąsiadów nie mam co sugerować się, bo jeden postawił tunel tak, że wiało na tę krótszą stronę, tę z wejściem, drugi tak, że wiało na dłuższą ścianę... oba tunele wiatr zdmuchnął. Były kosztowne, z super mocnych rurek pcv (czy pvc?), niektórzy Forumowicze piszą, że takie tunele sprawdzają się u nich przez wiele sezonów. U nas to nie zda egzaminu, stąd mój pomysł na ten wojskowy stelaż. Gabarytowo to jeden czort, bo taki namiocik ma z grubsza wymiary 5x5 m. Wiem, że należy kierować się raczej słońcem, ale co z tego, jak w środku powietrze nie drgnie mimo, że drzwi są otwarte z obu stron?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

rys68 pisze:Zibi 41.Zgadzam się z Tobą ;:136 Co do impregnacji drewna to uważam,że nie ma nic lepszego od przepalonego oleju silnikowego ,oczywiście jego wadą jest kolor, oraz to że brudzi :( Mój brat impregnował tym specyfikiem drewniany płot,który stoi już chyba z 15lat(deski topolowe) :heja
Jest jeszcze jeden minus - w wysokich temperaturach, a takie są w tunelu, ten olej strasznie śmierdzi. Mam tu na myśli powierzchnie zamknięte - ( wnętrze tunelu ).Mój dziadek zaimpregnował w ten sposób belki, które podtrzymywały konstrukcję garażu ;:219 . Płot stoi sobie na powietrzu, więc pewnie nie czuć.. ;:224
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za dobre rady ;:180 z pewnością zastosuję je, może połączę w jedno kilka rad? Z pewnością zamelduję jak mi poszło no i zobaczymy czy do jesieni mój tunel nie odfrunie. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Post »

Ale mi się dostało :shock: Zgadzam się z Wami ,lecz przyznacie chyba że wielu z Was tak impregnuje.Co do tego co napisał NITKA,zgodzę się, i wycofam się z tego pomysłu :oops: Jest chyba środek który nazywa się drewnosol,czy coś podobnego,służy do moczenia elementów drewnianych. Do Damroki ,poszukaj na all,sklepu z wyprzedażą sprzętu wojskowego,z Kołobrzegu :uszy
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Do impregnacji można też użyć pokostu lnianego, jest w miarę naturalnym impregnatem, choć szczerze przyznam, że mój (od tego roku), a istniejący od kilku lat drewniany tunel nie jest niczym zaimpregnowany :oops: .
Ile teraz może kosztować folia na duży tunel (np. 2 sezonowa) i jakiej firmy najlepiej kupić? Bo nie wiem czy lepiej kupić na metry czy całą folię i jej resztę zachować na przyszłość. Mój tunel nie jest "pełnowymiarowy", ale jest dość duży (nie pamiętam 15 albo 20 m długości).
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Folia to trudny temat. Taka z marketu jest tańsza , ale tylko z nazwy wielosezonowa. Sąsiadowi rozpadła się po pierwszej zimie. Nie znajdę już rachunku , więc też producenta , ale pamiętam że była to firma z Lublina. Moja folia ma już 3 lata i jeszcze jej nie naprawiałem. Myślę , że jeszcze ze dwa lata co najmniej wytrzyma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”