Ogród Magdy M

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Magdy M

Post »

Magda M pisze:
AgaNet pisze:Witaj Madziu :wit

Przeszłam się po pięknym różanym ogrodzie i dołączam do zachwytów ;:138
Pergole super ;:138 I róże pięknie kwitły ;:138
Agatko,
Dziękuję, odwzajemnię się również komplementami - jutro jestem u Ciebie w Szkocji :D .
Do zobaczenia, do spania! ;:19 (Wstaję o 5.15, miodzio)

Zapraszam ;:7
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłam dzisiaj u Pauliny i trochę pod wpływem tego co zobaczyłam (a warto, polecam), podzielę się moim pomysłem
na strumyczek w ogrodzie. Oczywiście wykonanie amatorskie, proszę przymknijcie na to oko. :wink:

Wykorzystałam obniżenie terenu, jakieś 7 m od domu, pogłębiłam na koryto dla strumienia. Rynny odprowadzają deszczówkę do kratek odpływowych, a z tych woda rurami zamontowanymi pod ziemią trafia do strumyczka. Pomysł uważam fajny, tylko wykonanie samego strumyka na razie wg mnie prowizoryczne. Ale naprawdę większość prac zrobiłam sama, tato pomógł mi tylko osadzić rury i połączyć je z kratkami. Czeka mnie w tym roku reorganizacja, muszę wymienić folię brrr... . :evil: . Działa to wszystko fajnie, jak jest deszcz to miło popatrzeć na wezbrany strumień. :D

Obrazek

Poniżej na zdjęciu widać rynnę, z której zbiera się deszczówka. Nad tym kółkiem jest obecnie okrągła pergola a pod nią widoczny na zdjęciu, oparty o ścianę stolik z krzesłami. Użyjcie wyobraźni!
Obrazek

Strumień w budowie. Użyłam najtańszych, łatwo dostępnych materiałów.
Obrazek

Obrazek

A tu już działający system, wtapiający się pomału w roślinność.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że nie zanudziłam! ;:19
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super to wygląda, moje gratulacje ;:138
marzy mi się taka ilość kamieni i w takim kolorze ale jakoś nie mam do nich dostępu :(
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

katik pisze:Super to wygląda, moje gratulacje ;:138
marzy mi się taka ilość kamieni i w takim kolorze ale jakoś nie mam do nich dostępu :(
Dzięki Kasiu,
A mnie się z kolei podobają głazy narzutowe, których pełno na Pomorzu. U nas jest dużo wapienia, więc biorę co jest pod ręką!

Pozdrawiam, :wit
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Super pomysł, niby prosty a genialny ;:138 i bardzo przyjemny dla oka ten Twój strumyczek ;:138 ;:138 ;:138 Madziu a czemu musisz wymienić folię?
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Urtica pisze:Super pomysł, niby prosty a genialny ;:138 i bardzo przyjemny dla oka ten Twój strumyczek ;:138 ;:138 ;:138 Madziu a czemu musisz wymienić folię?
Monisiu,
Dzięki za komplement. Folię miałam budowlaną, trochę grubszą ale nie za bardzo. Mój wielki pies uwielbia pić prosto z "rzeki" i zdaje się przedziurawił mi dno :evil:. A, że jest dziura, to się łatwo przekonać. Psia kość... .
Pa,pa
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Madziu - strumyk jest świetny ! Kamienie bardzo mi się podobają ;:138 Wyglądaja rewelacyjnie ;:108 Jesteś bardzo pomysłowa dziewczyną ;:138
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

No to przykro, że psiak nabroił, ale przynajmniej jak wymienisz sobie folię na specjalną do oczek to może bardziej trwała będzie...ale na psa to jednak i tak trzeba uważać :lol: ja mam u siebie podobny kłopot, mój psiak jak na złość kocha pływać i nie pomyślałam o tym przed zrobieniem oczka i wyłożeniem go folią :;230 :;230
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Agatko, Monisiu

Marzę o tajemniczym ogrodzie, ale za nim to wszystko urośnie... . Jak widzę te gęstwiny zarośli u innych, to mnie :evil: bierze. U mnie na razie wszystko lekko łysawe, jeszcze nie ma uroku ogrodu zadomowionego. Poczekamy na efekty w tym roku po zimie.
Mój pies Dino jest kochanym "lwem" jak go zwie moja siostra i ma większe prawa, bo był pierwszy niż ogród. Zdjęcie na dowód! ;:108

Obrazek

Przystojniak ;:196 . Dodam, że przybłęda. Mam szczęście!

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czas mija niepostrzeżenie ! Doczekasz się swojego tajemniczego ogrodu :D
A psiak miał do Was nosa, że Was wybrał ;:63
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

ogród bajeczny, śliczne róże ale najśliczniejsze... różyczki biegające boso po trawie ;:138
Oj będę do Ciebie często zaglądać :wit
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Magdo,
strumyczek i całe wykonanie rewelacyjne! ;:138
Marzę o takim od dawna... może się ziści..
Co do zakupów różanych polecam dwie najlepsze szkółki:
http://www.rosarium.com.pl/gatunki.php
http://rosacwik-sklep.pl/
Tylko trzymaj się za kieszeń! ;)
Można tam dzwonić i się poradzić, jak czegoś nie jesteś pewna.
Opis odmian na stronach. Można pojedyńczo po 1 sztuce z odmiany, nie trzeba hurtem.
Gdybyś miała problem z wyborem, zapraszam na blog z opisami odmian.
Zapisujesz wydaną kasę na ogród? Podziwiam! ;) U mnie działało jakiś czas... ale jakoś przestało :;230
Wiosną wstrzymuje się z zakupami bo przeprowadzka przede mną ale jesienią to nadrobię ;:170
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Dlatego nie mogę mieć oczka wodnego w ogrodzie.Moja sunia-nowofunland wykorzystuje każdy pojemnik z wodą żeby się popluskać.Wystarczy jej nawet łapa włożona w miskę z wodą do picia.A taki strumyk tudzież oczko-to by była radość.Latem wchodzi nawet w basenik wnuczek [im to nie przeszkadza].
O ogrodach tajemniczych bujnych marzymy tu na forum prawie wszyscy ;:3 i czekamy aż nam się rozrośnie to co wsadzamy.
Ja z początku też spisywałam ile wydałam ale...po co się stresować ;:223
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

Agatko, Agusiu,
Dziękuję ;:196 , podtrzymujecie mnie na duchu. Bardzo się cieszę na myśl o wiośnie, ale ogrom prac mnie lekko przeraża :shock: Myślę sobie czasem, że mogłabym mieć większy ogród, ale po wytężonych pracach ogrodowych zmieniam zdanie! Zapraszam znowu do siebie, czekam na newsy w Waszych wątkach!

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Magda M
100p
100p

Post »

gloriadei pisze:Magdo,
strumyczek i całe wykonanie rewelacyjne! ;:138
Marzę o takim od dawna... może się ziści..
Co do zakupów różanych polecam dwie najlepsze szkółki:
http://www.rosarium.com.pl/gatunki.php
http://rosacwik-sklep.pl/
Tylko trzymaj się za kieszeń! ;)
Można tam dzwonić i się poradzić, jak czegoś nie jesteś pewna.
Opis odmian na stronach. Można pojedyńczo po 1 sztuce z odmiany, nie trzeba hurtem.
Gdybyś miała problem z wyborem, zapraszam na blog z opisami odmian.
Zapisujesz wydaną kasę na ogród? Podziwiam! ;) U mnie działało jakiś czas... ale jakoś przestało :;230
Wiosną wstrzymuje się z zakupami bo przeprowadzka przede mną ale jesienią to nadrobię ;:170
Droga Ewo,
Bardzo Ci dziękuję za te ważne informacje. A przede wszystkim, że mnie nie pozostawiłaś bez odpowiedzi! Dla mnie to bardzo istotne ;:196 . Już się teraz ode mnie nie uwolnisz ;:224 . Wracając do szkółek ta pierwsza to chyba Chodun? Mam nadzieję, że zrealizują moje zamówienie, może tam jest preselekcja klienta a mnie zostanie do kupienia tylko Frezja ;:223 ? Zobaczymy. notabene Frezję już mam i uważam, że jest bardzo wartościową i zdrową odmianą. Może mogłabyś polecić mi jakąś różę pnącą co to nie przemarznie w Krakowie. Mam Sympatię i omawianego już Alchymista.
Co do przeprowadzki, to byłam w Twoim wątku i czytałam, że się gdzieś przeprowadzasz, tylko nie znalazłam gdzie. Może w moje okolice? ;:108 Czy zostawiasz za sobą ogród,będziesz miała nowy? To jest wyzwanie! Chyba, że się przeprowadzasz razem z ogrodem :;230 .

Pozdrawiam, dzięki wielkie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”