Moje okna... - Ziel-ona
Tak tylko ja na tych zdjęciach nie bardzo mam jak pozaznaczać bo są za małego rozmiaru(nie mogę ich powiększyć do rozmiaru monitora), i muszą być fotki z kilku stron rośliny a trzeba go pociąć troszkę inaczej, może daj mi większe zdjęcia na e maila a ja je potem zmniejszę i wkleję na forum z pozaznaczanymi prawidłowymi cięciami. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziel-ona pisze:Mam dwa gatunki tego kaktusa. Łatwe w uprawie, nie sprawiają żadnych problemów. Mówią o nim, że rośnie tym lepiej im mniej się o niego dba. Pochodzi z rejonów o klimacie subtropikalnym (Peru, Brazylia, Urugwaj, itd.). Lubi pełne słońce i rzadkie podlewanie. Rozmnaża się go z sadzonek, które przed posadzeniem należy przez kilka dni obsuszyć. Kwiaty ma duże, o lejkowatym kształcie, mają barwę zielono-czerwonawą i otwierają się tylko nocą. Moje oczywiście nie kwitły jeszcze. Swoje niesamowite kształty zawdzięcza zjawisku "nawarstwiania się" łodygi (nie wyjaśnione jeszcze przez botaników).
![]()
![]()
Mogę tylko dodać, że to co masz to forma monstrualna cereusów ;) Normalne cereusy mają postać kolumienek i trzeba troszkę czekać na kwiaty. Nie wiem czy w warunkach domowych w ogóle jest szansa na pojawienie się kwiatów na cereusach.
Dawid
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemo ja już pocięłam mojego grubosza, więc teraz na zdjęcia już za późno, ale wielkie dzięki
Basga ten z wydłużonymi pędami puścił korzenie powietrzne (nie wiem czy to normalne), więc ze szczepkami nie będzie problemu.
Jeśli chodzi o kwitnienie tych kaktusów to czytałam gdzieś, że one bardzo rzadko zakwitają, Szkoda

Basga ten z wydłużonymi pędami puścił korzenie powietrzne (nie wiem czy to normalne), więc ze szczepkami nie będzie problemu.
Jeśli chodzi o kwitnienie tych kaktusów to czytałam gdzieś, że one bardzo rzadko zakwitają, Szkoda