Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak tylko ja na tych zdjęciach nie bardzo mam jak pozaznaczać bo są za małego rozmiaru(nie mogę ich powiększyć do rozmiaru monitora), i muszą być fotki z kilku stron rośliny a trzeba go pociąć troszkę inaczej, może daj mi większe zdjęcia na e maila a ja je potem zmniejszę i wkleję na forum z pozaznaczanymi prawidłowymi cięciami. :D
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

Ziel-ona pisze:Mam dwa gatunki tego kaktusa. Łatwe w uprawie, nie sprawiają żadnych problemów. Mówią o nim, że rośnie tym lepiej im mniej się o niego dba. Pochodzi z rejonów o klimacie subtropikalnym (Peru, Brazylia, Urugwaj, itd.). Lubi pełne słońce i rzadkie podlewanie. Rozmnaża się go z sadzonek, które przed posadzeniem należy przez kilka dni obsuszyć. Kwiaty ma duże, o lejkowatym kształcie, mają barwę zielono-czerwonawą i otwierają się tylko nocą. Moje oczywiście nie kwitły jeszcze. Swoje niesamowite kształty zawdzięcza zjawisku "nawarstwiania się" łodygi (nie wyjaśnione jeszcze przez botaników).
Obrazek Obrazek Obrazek

Mogę tylko dodać, że to co masz to forma monstrualna cereusów ;) Normalne cereusy mają postać kolumienek i trzeba troszkę czekać na kwiaty. Nie wiem czy w warunkach domowych w ogóle jest szansa na pojawienie się kwiatów na cereusach.
Dawid
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie tego z bardziej wydłużonymi pędami chciałabym zaklepać,no chyba że wcześniej uda mi się na niego trafić ale jak dotąd to spotykałam te o zwartym pokroju.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemo ja już pocięłam mojego grubosza, więc teraz na zdjęcia już za późno, ale wielkie dzięki :D
Basga ten z wydłużonymi pędami puścił korzenie powietrzne (nie wiem czy to normalne), więc ze szczepkami nie będzie problemu.
Jeśli chodzi o kwitnienie tych kaktusów to czytałam gdzieś, że one bardzo rzadko zakwitają, Szkoda :(
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:Przemo ja już pocięłam mojego grubosza, więc teraz na zdjęcia już za późno, ale wielkie dzięki :D
Ależ nie daj zdjęcia takiego jak jest pocięty tylko z kilku stron i w większym rozmiarze jest troszkę nieprawidłowo pocięty.(jeśli chcesz oczywiście) :D :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jedną roślinkę. Kto zgadnie co to jest? :)
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Wygląda na siewkę jodły jakiejś. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemo, ale ja już go tak pocięłam, że nie ma już co ciąć :( Wczoraj wieczorem się do niego dorwałam...
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:Przemo, ale ja już go tak pocięłam, że nie ma już co ciąć :( Wczoraj wieczorem się do niego dorwałam...
No cóż trzeba było troszkę poczekać ale możesz pokazać jak chcesz jak teraz wygląda po cięciach. :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mała sosenka przyniesiona jesienią z lasu. Jak na razie trzyma sie nieźle. Może za 50 lat będę miała drzewo w doniczce :D
x-C-j
---

Post »

Ziel-ona pisze:To mała sosenka przyniesiona jesienią z lasu. Jak na razie trzyma się nieźle. Może za 50 lat będę miała drzewo w doniczce :D
Nie pocieszę Cię, w doniczce się nie utrzyma wiosną musisz wysadzić do ziemi. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Utrzyma się :) Wierze w nią :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wiara czyni cuda :!: To dobrze że jesteś tak nastawiona. Ja mam sosenkę w doniczce już 3 lata, tylko jest cały czas na
działce, pokaże Ci ją.

Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Ziel-ona pisze:I jeszcze dzisiaj pokaże Wam moje maluszki :D
Obrazek Obrazek

Największy kaktusik w doniczce to jakaś Mammilaria ,2 podobny do gwiazdki to Gymnocalycium michanowichi ,maleństwo obok lofci troszkę za małe ale może to być Cereus tetragonus
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabriela niezła ta Twoja sosenka. Rozumiem, że zimuje na dworze? Kiedy moja będzie taka :)
Basia k dziękuje za identyfikację :D
U mnie, pomimo śniegu za oknem, w doniczkach zaczyna się wiosna....
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”