Kwiatki bergamotki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kwiatki bergamotki

Post »

Napisałam piękny wstęp i wszystko mi się skasowało :evil: ;:223 :evil:
A więc od początku. Mój wielkanocnik to faktycznie epiphylum ( i tutaj była jego piękna i długa historia, którą może jeszcze kiedyś opowiem). Jako, że nie mam zbyt dużo czasu (głównie całe dni spędzam teraz nad książkami ;:132 ) to od razu przechodzę do zaprezentowania mojej małej kolekcji kaktusików. Te maluchy mają już dwa latka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te kaktusiki pochodzą z mieszanki nasion, więc nazw ich nie znam. Kolejny kaktus jest potomkiem kaktusa, który całą zimę spędzał w starym drewnianym i niezbyt dobrze ogrzewanym domku, a póżniej był cały obsypany kwiatami ( pamiętam ten widok jak byłam naprawdę malutka). Jego wnuk w ubiegłe lato również sprawił nam niespodziankę i wypuścił trzy pączki. Jeden z nich rozwinął się w kwiat (tak gdzieś koło pażdziernika), a dwa pozostałe są do dzisiaj. Można je dostrzec na pierwszym zdjęciu, takie małe włochate.
Obrazek

Obrazek Jako, że wiosna już za pasem i wszyscy już coś wysiewają to i ja zaczęłam. Z ogrodowych to na razie tylko datury wieloletnie, a z doniczkowych liczi (ma już kiełka), mango, mimozy (też już kiełkują), granaty, bananowce i strelicje. Już nie mogę się doczekać pierwszych wschodów, a zwłaszcza bananowca i strelicji, która jak na razie zaskoczyła mnie wyglądem nasionek. Zobaczcie sami, czyż nie są śmieszne z tymi czuprynkami.

Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No rzeczywiście nasionka zartąbiste :) kaktusiki bardzo ładne :)
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

smieszne nasionka :tan :tan
piekna masz kolekcje kaktusikow
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Pierwszy raz widzę nasionka strelicji. Bardzo fajne. :shock:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Śmieszne te nasionka.A kolekcja kaktusików bardzo ładna.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
britvictango
200p
200p
Od: 3 cze 2010, o 17:05

Post »

Gratuluję pięknego cyklamena i jego utrzymania. Wielu ma problem z utrzymaniem go przy życiu.
zapowiada się ciekawa kolekcja kaktusików :)
"Głupota też jest pewnym sposobem używania umysłu"
Ja na działce: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42184" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kaktusiki bardzo ładne :) Życzę powodzenia z nasionkami :)
Awatar użytkownika
agapuszka_83_28
500p
500p
Od: 4 lis 2010, o 17:33

Post »

:wit Ale fajniuśkie te kaktusiki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Widzę, że nie tylko mnie pociągają kolczaste rośliny. Szkoda tylko, że żaden z moich mieszkańców, nie uraczył mnie takim cudnym, kwiatowym widokiem :roll: Nasiona strelicji wyglądają zabawnie z tymi czerwonymi czuprynkami, czy wiedziałaś, którą stroną posadzić do góry? Szkoda, że przepadła piękna i długa historia epiphylum...byłoby jak znalazł na długie, zimowe wieczory :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

:wit Heliofitko te pomarańczowe czuprynki trzeba było oberwać, aby się grzybek nie przyplątał. Nasionka wysiałam w najbezpieczniejszej pozycji, a więc na boczku :lol: . Wcześniej je oczywiście namoczyłam. Mam nadzieję, że wzejdą, bo nie są specjalnie świeże, choć ważne jeszcze przez rok.

A epiphylum... jest bardzo starym okazem. Przez wiele lat nie kwitło i prawie nie pamiętałam jak wyglądają jego kwiatki, dlatego jakieś 4 - 5 lat temu postanowiłam ukorzenić szczepkę, a staruszka się pozbyć. Roślinka chyba się wystraszyła i wypuściła pierwszego różowego kwiatka. Wszyscy byliśmy nim zachwyceni i egzekucja została odroczona. Na następny rok kwiat zakwitł na czerwono. Trochę się zdziwiłam, bo byłam święcie przekonana, że jest różowy. Wszystko się wyjaśniło, gdy miesiąc później pojawiły się kwiaty i w tym kolorze. Okazało się, że w doniczce rosły dwie rośliny. Pobrałam więc szczepkę i z tej drugiej części. Pierwsza szczepka jest na pewno różowa, a druga to jeszcze nie wiem, bo nie kwitła. A roślinka mateczna tak bardzo nie chciała wylądować na kompostowniku, że w ubiegłym roku cała była obsypana kwiatami, co zresztą było widać na zdjęciach. Teraz nie wygląda najlepiej. W tej doniczce rośnie już kilkanaście lat, więc z pewnością ziemia jest już do niczego, choć roślinkę nawożę co jakiś czas. Będę musiała pomyśleć na wiosnę co z nią dalej zrobić.
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

:wit dzisiaj przedstawiam Wam ciąg dalszy mojej kolekcji. Oto gasteria brodawkowata, aloes ościsty, dwie peperomie i sansewieria.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nasionek wykiełkowało mi już liczi i maleńkie mimozy.
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękności :shock: doniczka sansewierki chyba troszeczkę zniekształcona ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

No tak, sansewieria już od dawna prosi się o większą doniczkę :oops: . Trzeba więc zakasać rękawy, kupić worek ziemi i wziąć się do roboty, bo wiosna chyba już powolutku się zbliża. A u Was też tak dziś potwornie wieje?
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety tak :evil: w dodatku pada deszcz :cry: ble brzydka pogoda :(
Awatar użytkownika
mojsze
200p
200p
Od: 18 sty 2011, o 19:45

Post »

Nie wiem jak u was, ale jak mieszkałam jeszcze w Polsce miałam te szable, a doniczki zawsze jej było mało ;:223 :;230 co roku ja przesadzałam i jaka by doniczka wielka nie była, zawsze ja wypełniły ;:108 Kwiatki masz śliczniutkie!!! ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”