Zieloni mieszkańcy - Beata T

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beata T pisze:Dzięki Przemo już poprawiam nazwę i zapraszam ponownie i mam pytanie co zrobić z takim nalotem białym w ziemi przy podlewaniu - łapie na razie palaczy bo papierosy są dobre , a może coś jeszcze działa ...
Pierwsze słyszę by papierosy czy popiół z nich na coś pomagał a ten biały nalot(choć go u Ciebie nie zauważyłem) to albo zasolenie ziemi albo zbyt duże stężenie związków wapnia trzeba by to zobaczyć. :D
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Beatko cudne roślinki :lol:
A czy mogłabym się zapisać na małą szczepkę Epipremnum. Jest super ;:215
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Beato
Twoja kolekcja roślinek robi wrażenie. Wszystkie bardzo ładne, zadbane. Najbardziej z twojej kolekcji podoba mi się ten kwiatek na szafie podobny do scidnapsusa. :D Wielkie pnącze udało ci się z niego wyhodować :P
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Beato piszesz że nie masz wiele kwiatów :?: Może i niewiele (choć nie wydaje mi się), ale za to jakie okazy :!:
Bardzo mi się podobają.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Przemo pisze:
Beata T pisze:Dzięki Przemo już poprawiam nazwę i zapraszam ponownie i mam pytanie co zrobić z takim nalotem białym w ziemi przy podlewaniu - łapie na razie palaczy bo papierosy są dobre , a może coś jeszcze działa ...
Pierwsze słyszę by papierosy czy popiół z nich na coś pomagał a ten biały nalot(choć go u Ciebie nie zauważyłem) to albo zasolenie ziemi albo zbyt duże stężenie związków wapnia trzeba by to zobaczyć. :D
podlałam ziemie i tak to wygląda i jeszcze zauważyłam latające muszki Obrazek Obrazek

Przemo zerknij i na to proszę , czy lepiej odmłodzić tego kwiatka - dracena bo już raz poprzycinałam listki ale widać to nic nie dało nadal mają tą plamistość
Obrazek Obrazek
Z góry dziękuję za pomoc :P
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

To jeszcze nie aż takie silne ale zasolenie ziemi podlej kilka razy z rzędu wodą destylowaną rośliny w których masz ten biały nalot(trzeba go zebrać) poczytaj również tutaj co do draceny to zobacz czy nie jest zaatakowana przez przędziorka z zdjęć prócz kurzu na liściach widzę taką jakby kaszę mannę to nie szkodniki? przyjrzyj się albo Twoją dracenkę zaatakowały miniarki i przez to te plamki na liściach i ich schnięcie(to ta muszka-dorosły owad - możliwe że to to) :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Witaj Beatko właśnie oglądałam Twoje kwiatki -śliczne :D
Trzmielina jest ogrodowa -pierwsze widzę ją w doniczce :shock: chociaż przyznaję ,że całkiem fajnie wygląda,ale wiosną wysadż ja do ogrodu -tam będzie jej zdecydowanie lepiej niż w domu :D
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miło mi was gościć

Nezko , Tulipanko, Epipremnum Marble Queen rozrosła się bo w tamtym roku jej nie odmładzałam bo nie gubiła liści a teraz niestety na pędzie na szafie pojawiają się żółte liście to z braku światła....aby do wiosny :P
Gabi bo to jest niewiele na moje możliwości ,jeszcze bym kwiatki widziała to tu to tam postawione zapraszam na następne okaziki .... :lol:
Babopielka moja trzmielina już mieszka w domu parę lat , dlatego chciała bym zrobić sadzonki i wszystko posadzić w ogrodzie , a w ogrodzie oj dużo miejsca będzie nowego do nasadzeń, a roślinek bardzo mało :cry: no ale najpierw moje zdrówko a potem zobaczymy co dalej na razie za wiele nie planuje żeby się przypadkiem nie rozczarować... (tfu tfu) musi być dobrze :P
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

I jeszcze następni mieszkańcy ...
Zamiokulkasy
Obrazek Obrazek
dracena i dracena marginata
Obrazek Obrazek
beniaminek i....
Obrazek Obrazek
kalanchoe i peperomia magnoliaefolia
Obrazek Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Cudowna jest ta ostatnia peperomia. Moja ma dopiero dwa pędy, ale już widać dwa nowe zalązki :lol:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jejciu i to ma być niewiele ;:88
Ja to mam niewiele a Twoje piękne i takie duże :!: :!: :!:
Chyba masz duże mieszkanie :?: :P :?:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mirabilis rośnie dość szybko i bez problemu do tej pory moja stała z dala od okna i radziła sobie świetnie , teraz musiałam ją postawić przy oknie bo zaczęła gubić młode listki :lol: na pewno Twoja szybciutko się rozrośnie :P
Gabriela no miejsca u mnie od jakiegoś czasu jest za dużo bym nawet powiedziała tylko kwiatki mają swoje przyzwyczajenia i tak okno północne nie dla wszystkich o okno południowe w lato to koszmar dla nich jeszcze nie dobrałam odpowiednich gatunków do panujących klimatów okiennych... :roll:
Gabi ale za to twój ogród to marzenie w połowie bym chciałam mieć tyle kwiatów bo ja raczej albo na pewno będę zmuszona na krzaczki i rośliny wieloletnie nie wymagające" pielęgnacji "... :cry:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Beatko, napisałam do KaRo w sprawie gniaździcy.
Może uda się ją rozmnożyć?
Ale śliczne te Twoje doniczkowce, zimą podlewasz je biohumusem?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beata T pisze: Gabi ale za to twój ogród to marzenie w połowie bym chciałam mieć tyle kwiatów bo ja raczej albo na pewno będę zmuszona na krzaczki i rośliny wieloletnie nie wymagające" pielęgnacji "... :cry:
Tak mam sporo kwiatów, bo niestety u nas (na działkach) sadzenie iglaków i wrzosowatych jest "niemożliwe".
Na początku mojej przygody z działką miałam posadzone i tuje i cyprysiki, miałam małe wrzosowisko ale tylko kilka dni.
Odwiedził mnie złodziej, posadziłam powtórnie, przyszedł znowu (zresztą nie tylko do mnie). Za jakiś czas spróbowałam
znowu i też miałam pecha, to odpuściłam. Nie wiem czy spróbować znowu i gdzieś posadzić. Na razie mam kwiaty i kwitnące krzewy.
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bozenko gniaździce dostała kiedyś bratowa tylko u niej z kwiatkami to bywa różnie już jej niema , ale nie myślałam że ona ginie a zostaje młody przyrost.. :lol:
Ja swoich kwiatków nie zasilam teraz zasiliłam i chyba im się to nie spodobało nawozem w płynie który kupiłam do pelargonii a na nim pisało że również do kwiatków domowych ...
Mój nawóz do kwiatków to wywar z gotowania warzyw na sałatkę jarzynową moim kwiatkom jak na razie odpowiada i nie szkodzi :P
Gabi no szkoda że trafił się amator na iglaczki i wrzos to lepiej nie próbować kusić złodzieja , no a z drugiej strony ale zależy od rejonu Polski to niektóre tuje już są bardzo popularne :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”