Zieloni mieszkańcy - Beata T

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Zieloni mieszkańcy - Beata T

Post »

Wprawdzie mam niewiele kwiatków ale po obejrzeniu paru parunastu waszych wątków złapałam jakąś chorobę na posiadanie jeszcze paru okazów kwiatków domowych
A oto mieszkańcy moich parapetów, podług i wszystkich inny mebli ....

Zapraszam do pokoju na parapet...Obrazek
zamioculkas , diffenbachia
Obrazek Obrazek
trzmielina , fiołek cyklemon na razie po obfitym kwitnieniu odpoczywa
Obrazek Obrazek
bluszczyki dwa gatunki w jednej doniczce ale coś mi listki żółkną
Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bluszczyk, a właściwie bluszczysko zachwycające. Do czego jest przyczepiona doniczka?
Też miałam taką trzmielinę. Rosła kilka lat, było już nieżle uformowanym drzewkiem. Któregoś lata, na czas malowania przeniosłam je do innego pokoju. W ciągu tygodnia zrzuciło wszystkie liście i już nie dało się go uratować. :cry: Najmilej wspominam ją ze wszystkich moich roślinek.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

I taką kolekcję trzymałaś w ukryciu przed nami? :lol: Bardzo podoba mi się Twoja diffenbachia,chociaż inne kwiatuszki też piękne.Może jeszcze coś ukrywasz? :lol:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mirabilis doniczka wisi na tym uchwycie do zabezpieczania okien , mam okna drewniane i jak je otwieram to jest takie mocowanie.. bluszczyk chyba się obraził że nie dostał nowej doniczki albo go troszeczkę przesuszyłam i tak jakoś listki żółkną ...ta trzmielina gubi listki ja pierwszego roku też się przestraszyłam , ale za jakiś czas wypuściła nowe a w tym sezonie gubiła i od razu ma nowe pączki spróbuje zrobić zdjęcie
inag1 oj jeszcze ukrywam :wink: a diffenbachie kupił mi mąż niedawno i dostał parę dłuższych i krótszych co mi do domu przyniósł a dzisiaj stwierdził że fotografuje tego niechcianego ... :roll:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trzmielina wypuszcza dużo pączków i ma ładne przyrosty może ktoś podpowie jak ją rozmnożyć do wody i czy będę mogła ją przesadzić do ogrodu oczywiście wiosną
Obrazek Obrazek
a tu bluszczyki
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Roślinki śliczne :wink: Mi ostatnio padły dwa bluszczyki z jasnymi przebarwieniami dosłownie z dnia na dzień zaschły... :cry:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na szafie mieszka Epipremnum Marble Queen a nie( scindapsus) jak myślałam
Obrazek Obrazek
a na podłodze gwiazda betlejemska i fikus
Obrazek Obrazek
cdn ...
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Jakie tam jeszcze cuda chowasz Beatko?Ja się obiema rączkami piszę na kawalątek scindapsusa, a jak bym miała 3 rączkę też bym nią pisała. Didffenbachia prześliczna, męża trzebabyło ucałować, a nie krzyczeć.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Trzmielinę da się rozmnożyć z półzdrewniałych pędów (taki jak np. na zdjęciu - tym pod pączkami, za nowym przyrostem). W zasadzie wszystkie się przyjmują. Ale poczekałabym z tym do lutego-marca. Co do ogrodu to za bardzo nie wiem. W ogrodzie mam inne trzmieliny, choć taką jak ty masz znajoma kiedyś wysadziła. Ale nie rósł za dobrze. Nie wiem tylko czy to wina rośliny, czy nie najlepszej ręki do kwiatów owej znajomej.
Scindapsus jest przepiękny.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

podobają mi się twoje roślinki,ale sindapsus mnie urzekł...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Oj, Beatko, nareszcie się ujawniłaś, super!!!
To teraz wpadniesz w szaleństwo zakupowe, tak jak My.
U mnie ostatnio sporo badyli się ukorzeniło, fajna zabawa.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

anoli witam sąsiadkę z moich stron :P na pewno coś sie znajdzie dla Ciebie i ja trzymam kciuki za Twoje roślinki bo i mi się u Ciebie coś spodobało ....tyle jest kwiatków a mąż diffenbachie przyniósł wprawdzie od dawna jej nie miałam ....jak to mówią " dobra na sałatkę" żartuję oczywiście :twisted:

Mirabilis spróbuję ja rozmnożyć bo troszkę w tym roku mi rośnie ta trzmielina ,a potem zobaczymy ...w ogrodzie mam też jakąś aby tylko nie zmarzła :P

bona scindapsus jest dobrym pnączem dopóki nie gubi liści , dlatego dobrze go zaplatać wtedy nie widać braków :wink:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Twoje pnącze na szafie to nie scindapsus a Epipremnum Marble Queen zobacz tutaj
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Przemo już poprawiam nazwę i zapraszam ponownie i mam pytanie co zrobić z takim nalotem białym w ziemi przy podlewaniu - łapie na razie palaczy bo papierosy są dobre , a może coś jeszcze działa ...
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

anna czarnota ojej ale szkoda taki bluszczyk zielono- białe listki to istne cudo ja też ubolewam miała kiedyś takiego kwiatka nazwy nie znam piękne duże liście i z dnia na dzień zmarniał " ktoś mi go urzekł" bo się nim zachwycali ( tfu tfu ) w tym roku mi " fiołek" bardzo obficie kwitł mam nadzieje że nie zauroczyli :P
gucia o jak fajnie że jesteś , ujawniam się bo jak nie pokarzę tego co mam to kto mi pomorze je ratować...jak nie Forumki spieszący z pomocą i dobrą radą .... :P
No na razie nie ma szaleństwa zakupowego jestem uziemiona w domu ... ale na Twoje " badylki" roślinki to sobie ochoty nabiorę jeśli coś mi się uda uskubać :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”