Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

U mnie powojniki już zamówione. Słownie 3. Na razie brak miejsca na więcej. Ale myślę, że coś wymyślę :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witajcie!
Tak Jolu wiemy, że iglaki to jest to co tygryski lubią najbardziej ;:108 U mnie niestety takich fikuśnych odmian nie uświadczy, ale te które są stanowią świetne tło dla innych roślin. Aktualnie zastanawiam się nad kawałkiem zywopłotu i choć bronię się tekami i nogami od iglaków to chyba jednak na mich się skończy. Żywopłot od zachodniej strony i zima straszne wiatry tam hulają więc liściaki odpadają. Teraz sie tylko zastanawiam czy jednorodny (thuje brrr.... może cisy, ale troszkę wolno rosną jak na moje potrzeby) czy jakiś mieszany :?
Takie książki to i ja bym poczytała, ale na razie niestety chroniczny bark czasu.
Kamyku, takich świerków mam jeszcze trzy, no może trochę mniejszych. jednego niestety musieliśmy w zeszłym roku wyciąć, bo zagrażał budynkowi. Tego też to chyba prędzej czy później czeka :(
Marylko witaj, rzeczywiście dawno cie nie było, ale i ja mam teraz znacznie mniej czasu na forum. Tylko w pracy udaje mi sie coś naskrobać Też kiedyś myślałam o rabacie z miniaturowych iglaków w połączeniu z azaliami japońskimi, ale teraz szkoda mi miejsca. Róże zawładnęły moim umysłem ;:224 Za to przy twoich areałach pomieścisz wszystko :)
Ja czarnuszkę sieję prosto do gruntu.
Aniu, mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający. Trochę obawiam się zestawień kolorystycznych. Już wiem, że dwie róże muszę wiosną przesadzić w inne miejsce, bo pogryzą mi się z różowymi na rabacie. A co do reszty to misze poczekać aż zakwitną.
Krysiu dziękuję za miłe słowa ;:196
Monia, dziękuję. Clematisom tez mówię TAK ;:63
Dorotko, zobacz tutaj http://e-clematis.com/ Mnie podobają się najbardziej te w typie Albina Plena. Miałam go niestety padł po zalaniu, ale kupie na pewno ;:108 Z resztą czyż można się oprzeć takiej ślicznotce :)
Obrazek
Mazury też bardzo mi się podobają, ale słyszałam, że są kapryśne. Jak odszukam moja listę to zamieszczę.
Gosia tylko trzy? niemożliwe :;230 będzie więcej niewątpliwie :wink:

Troszkę koloru zostawiam i pędzę do pracy :wit
Obrazek Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iglaki... iglaki ;:224
Nie zgadniesz, o czym myślałam dziś w drodze do pracy? O iglakach! :;230
Zaczynam dojrzewać do iglakowej grupy, ozdobnej cały rok (tiaaa... będę latać jak z pieprzem strącając śnieg tudzież obwiązując gałązki przed zimą ;:223 )
I jeszcze one takie małe na początku... a tujek nie chcę... raczej jakieś jałowce plus... jeszcze nie wiem co... muszę pokombinować :roll:
Ale... jestem na dobrej drodze ;:170
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cyprysiki i sosny są ok. Ja tuj tez nie chcę ale żywopłot ..... chyba najlepiej się sprawdzą, niestety :(
Pozdrawiam, Dorota
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Dorotko przejrzałam szybciutko Twój wątek. Sliczne zdjęcia pokazujesz. Bardzo mi sie podoba powojnik ze zdjęcia z pierwszej strony. Jaka to odmiana?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

wpadłam w te powojniki po uszy..... :tan
juz wiem ,ze bankowo musze miec kilka Arabelli ;:3,ze ja nie kupiłam u nas w sklepie....takie były piekne
Ale tak to jest ,jak sie stanie przed polem powojników ;:223
wybrałam Gabrielle,Prezydenta i Westerplatte
nie było zaplanowanego Gen Sikorskiego i Mazury,teraz musze to nadrobic
Ale u nas były ciekawsze ceny ,po 15 zł sliczne sadzonki...ogromne z kwiatami ;:3

chciałabym jeszcze pełny rózowy,,,,,jakis ;:224
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gorzata76 pisze:Nie zgadniesz, o czym myślałam dziś w drodze do pracy? O iglakach! :;230
Zaczynam dojrzewać do iglakowej grupy, ozdobnej cały rok (tiaaa... będę latać jak z pieprzem strącając śnieg tudzież obwiązując gałązki przed zimą ;:223 )
:;230 :;230 :;230 idzie nowe :uszy A z ty strzepywaniem śniegu, czy obwiązywaniem nie ma wcale więcej roboty niż nie przymierzając z kopczykowaniem czy okręcaniem róż :lol:
wiele jest na forum propozycji takich naturalnych parkanów ;:224 u kajpej dajmy na to :uszy
Rozważania prowadziała też ostatnio w wątku 111agnieszka i merle. Tyle pamiętam :oops:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czytam na bieżąco planowanie u Agi :wink:
A z róż nie zamierzam zrezygnować :;230
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Oooo, czyli zakupy nasionkowe takze dokonane :-) No nie, nie można sie zarzekać, że nie będzie się siać, nie można i już :-) kleoma to dobry wybór, będzie pani zadowolona, ja bardzo je lubię i w tym roku też wysieję, ale troszkę później. A biała aksamitka...w zyciu tego nie widziałam, musi być ciekawa... Felicję też mam pierwszy raz - zobaczymy, co z niej wyjdzie.

Na Magurę pewnie pojedziemy w przyszłym tygodniu w poniedziałek - my tak wolimy w tygodniu, tylko, że trzeba brać urlop...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola śledziłam u agnieszki111 te plany. To się nazywa rozmach :;230
Ja mam raptem kilka metrów tego płotu do obsadzenia. pierwsze myślałam o pęcherznicy czerwonej i dereniu, lekko formowanym. Ale niestety ma robić za ochronę przed wiatrami. Podoba mi się bukowy czy grabowy, ale chyba stanie na zielonej iglastej ścianie a potem (po likwidacji grządek) będę miała miejsce na sadzenie liściastych i róż, które zyskają na urodzie na takim tle.
Gosia, bardzo mi sie podoba taki jałowiec (niewielki obok host i hortensji) wąziutki, niewysoki, fajny do kompozycji
Obrazek
Soczewko ten powojnik to Comtesse de Bouchaud, bardzo obficie kwitnący i nie chorujący. Polecam ;:108
Dorotko, ja tez jestem chora na te powojniki, ciągle nie mogę się zdecydować. Tyle odmian mi się podoba. Postanowiłam ozdobić iglaki powojnikami.
Ceny u ciebie rzeczywiście przyzwoite. U nas powojniki były po 20 zł.
Pełne różowe.... może taki http://e-clematis.com/Clematis_Patricia ... r-160.html albo taki http://e-clematis.com/Clematis_Piilu-161.html albo http://e-clematis.com/Clematis_Vyvyan_Pennell-168.html :)
Obrazek Obrazek

Aga, no tak..,. słaba silna wola :;230 Ale jak sie oprzeć. Zdjęcie aksamitkom na opakowaniu zrobię to zamieszczę fotkę. One może nie śnieżno białe, ale takie leciutko cytrynowe.
Jak sie wybierzecie na Magurę zapraszam na ciepłą herbatkę po szaleństwach na stoku i nie przyjmuję odmowy do wiadomości ;:108 Musicie przejechać przez Gorlice ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Wiesz, my prawdopodobnie będziemy ze znajomymi, a gdybyśmy byli sami, to z kolei pasuje nam odwiedzić wujka...ale pomyślę, może się uda ;-) W każdym razie dziękuję :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znajomi tez się załapią :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

A ja w zeszłym roku zastanawiałm się nad Pilu i Pafar ;:223 . Nie mogłam się zdecydować i wyszłam ze szkółki z Andromedą. Chyba w tym roku skuszę się na Pilu i pewnie nie tylko na niego. :;230
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę, a ja myślałam, że w Warszawie wszystko jest najdroższe. Okazuje się, że wcale nie. Powojniki u mnie najwyżej 15 zł. Chyba że takie duże i bardzo obficie kwitnące na wetkniętej drabince - wtedy trzeba zapłacić i 30zł. Dowiedziałam się tu i ówdzie, co trzeba im powtykać do ziemi, żeby nie miały uwiądu, i zamierzam to zastosować. Może tym razem je przekonam, aby jednak pozostały zdrowe.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ DOROTKO
Ten fioletowy pełny powojnik cudowny. Biały też taki zdrowy dorodny.
A fragmenty Twojego ogrodu zawsze wyglądają atrakcyjnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”