Ogródek Doroty - dodad cz.3
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3
U mnie powojniki już zamówione. Słownie 3. Na razie brak miejsca na więcej. Ale myślę, że coś wymyślę 

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Witajcie!
Tak Jolu wiemy, że iglaki to jest to co tygryski lubią najbardziej
U mnie niestety takich fikuśnych odmian nie uświadczy, ale te które są stanowią świetne tło dla innych roślin. Aktualnie zastanawiam się nad kawałkiem zywopłotu i choć bronię się tekami i nogami od iglaków to chyba jednak na mich się skończy. Żywopłot od zachodniej strony i zima straszne wiatry tam hulają więc liściaki odpadają. Teraz sie tylko zastanawiam czy jednorodny (thuje brrr.... może cisy, ale troszkę wolno rosną jak na moje potrzeby) czy jakiś mieszany
Takie książki to i ja bym poczytała, ale na razie niestety chroniczny bark czasu.
Kamyku, takich świerków mam jeszcze trzy, no może trochę mniejszych. jednego niestety musieliśmy w zeszłym roku wyciąć, bo zagrażał budynkowi. Tego też to chyba prędzej czy później czeka
Marylko witaj, rzeczywiście dawno cie nie było, ale i ja mam teraz znacznie mniej czasu na forum. Tylko w pracy udaje mi sie coś naskrobać Też kiedyś myślałam o rabacie z miniaturowych iglaków w połączeniu z azaliami japońskimi, ale teraz szkoda mi miejsca. Róże zawładnęły moim umysłem
Za to przy twoich areałach pomieścisz wszystko
Ja czarnuszkę sieję prosto do gruntu.
Aniu, mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający. Trochę obawiam się zestawień kolorystycznych. Już wiem, że dwie róże muszę wiosną przesadzić w inne miejsce, bo pogryzą mi się z różowymi na rabacie. A co do reszty to misze poczekać aż zakwitną.
Krysiu dziękuję za miłe słowa
Monia, dziękuję. Clematisom tez mówię TAK
Dorotko, zobacz tutaj http://e-clematis.com/ Mnie podobają się najbardziej te w typie Albina Plena. Miałam go niestety padł po zalaniu, ale kupie na pewno
Z resztą czyż można się oprzeć takiej ślicznotce

Mazury też bardzo mi się podobają, ale słyszałam, że są kapryśne. Jak odszukam moja listę to zamieszczę.
Gosia tylko trzy? niemożliwe
będzie więcej niewątpliwie 
Troszkę koloru zostawiam i pędzę do pracy

Tak Jolu wiemy, że iglaki to jest to co tygryski lubią najbardziej

Takie książki to i ja bym poczytała, ale na razie niestety chroniczny bark czasu.
Kamyku, takich świerków mam jeszcze trzy, no może trochę mniejszych. jednego niestety musieliśmy w zeszłym roku wyciąć, bo zagrażał budynkowi. Tego też to chyba prędzej czy później czeka

Marylko witaj, rzeczywiście dawno cie nie było, ale i ja mam teraz znacznie mniej czasu na forum. Tylko w pracy udaje mi sie coś naskrobać Też kiedyś myślałam o rabacie z miniaturowych iglaków w połączeniu z azaliami japońskimi, ale teraz szkoda mi miejsca. Róże zawładnęły moim umysłem

Ja czarnuszkę sieję prosto do gruntu.
Aniu, mam nadzieję, że efekt będzie zadowalający. Trochę obawiam się zestawień kolorystycznych. Już wiem, że dwie róże muszę wiosną przesadzić w inne miejsce, bo pogryzą mi się z różowymi na rabacie. A co do reszty to misze poczekać aż zakwitną.
Krysiu dziękuję za miłe słowa

Monia, dziękuję. Clematisom tez mówię TAK

Dorotko, zobacz tutaj http://e-clematis.com/ Mnie podobają się najbardziej te w typie Albina Plena. Miałam go niestety padł po zalaniu, ale kupie na pewno

Mazury też bardzo mi się podobają, ale słyszałam, że są kapryśne. Jak odszukam moja listę to zamieszczę.
Gosia tylko trzy? niemożliwe

Troszkę koloru zostawiam i pędzę do pracy

Iglaki... iglaki
Nie zgadniesz, o czym myślałam dziś w drodze do pracy? O iglakach!
Zaczynam dojrzewać do iglakowej grupy, ozdobnej cały rok (tiaaa... będę latać jak z pieprzem strącając śnieg tudzież obwiązując gałązki przed zimą
)
I jeszcze one takie małe na początku... a tujek nie chcę... raczej jakieś jałowce plus... jeszcze nie wiem co... muszę pokombinować
Ale... jestem na dobrej drodze

Nie zgadniesz, o czym myślałam dziś w drodze do pracy? O iglakach!

Zaczynam dojrzewać do iglakowej grupy, ozdobnej cały rok (tiaaa... będę latać jak z pieprzem strącając śnieg tudzież obwiązując gałązki przed zimą

I jeszcze one takie małe na początku... a tujek nie chcę... raczej jakieś jałowce plus... jeszcze nie wiem co... muszę pokombinować

Ale... jestem na dobrej drodze

- dodad
Cyprysiki i sosny są ok. Ja tuj tez nie chcę ale żywopłot ..... chyba najlepiej się sprawdzą, niestety 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko przejrzałam szybciutko Twój wątek. Sliczne zdjęcia pokazujesz. Bardzo mi sie podoba powojnik ze zdjęcia z pierwszej strony. Jaka to odmiana?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
wpadłam w te powojniki po uszy.....
juz wiem ,ze bankowo musze miec kilka Arabelli
,ze ja nie kupiłam u nas w sklepie....takie były piekne
Ale tak to jest ,jak sie stanie przed polem powojników
wybrałam Gabrielle,Prezydenta i Westerplatte
nie było zaplanowanego Gen Sikorskiego i Mazury,teraz musze to nadrobic
Ale u nas były ciekawsze ceny ,po 15 zł sliczne sadzonki...ogromne z kwiatami
chciałabym jeszcze pełny rózowy,,,,,jakis

juz wiem ,ze bankowo musze miec kilka Arabelli

Ale tak to jest ,jak sie stanie przed polem powojników

wybrałam Gabrielle,Prezydenta i Westerplatte
nie było zaplanowanego Gen Sikorskiego i Mazury,teraz musze to nadrobic
Ale u nas były ciekawsze ceny ,po 15 zł sliczne sadzonki...ogromne z kwiatami

chciałabym jeszcze pełny rózowy,,,,,jakis

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
gorzata76 pisze:Nie zgadniesz, o czym myślałam dziś w drodze do pracy? O iglakach!![]()
Zaczynam dojrzewać do iglakowej grupy, ozdobnej cały rok (tiaaa... będę latać jak z pieprzem strącając śnieg tudzież obwiązując gałązki przed zimą)

wiele jest na forum propozycji takich naturalnych parkanów

Rozważania prowadziała też ostatnio w wątku 111agnieszka i merle. Tyle pamiętam

Czytam na bieżąco planowanie u Agi
A z róż nie zamierzam zrezygnować

A z róż nie zamierzam zrezygnować

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Oooo, czyli zakupy nasionkowe takze dokonane
No nie, nie można sie zarzekać, że nie będzie się siać, nie można i już
kleoma to dobry wybór, będzie pani zadowolona, ja bardzo je lubię i w tym roku też wysieję, ale troszkę później. A biała aksamitka...w zyciu tego nie widziałam, musi być ciekawa... Felicję też mam pierwszy raz - zobaczymy, co z niej wyjdzie.
Na Magurę pewnie pojedziemy w przyszłym tygodniu w poniedziałek - my tak wolimy w tygodniu, tylko, że trzeba brać urlop...

Na Magurę pewnie pojedziemy w przyszłym tygodniu w poniedziałek - my tak wolimy w tygodniu, tylko, że trzeba brać urlop...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dodad
Jola śledziłam u agnieszki111 te plany. To się nazywa rozmach
Ja mam raptem kilka metrów tego płotu do obsadzenia. pierwsze myślałam o pęcherznicy czerwonej i dereniu, lekko formowanym. Ale niestety ma robić za ochronę przed wiatrami. Podoba mi się bukowy czy grabowy, ale chyba stanie na zielonej iglastej ścianie a potem (po likwidacji grządek) będę miała miejsce na sadzenie liściastych i róż, które zyskają na urodzie na takim tle.
Gosia, bardzo mi sie podoba taki jałowiec (niewielki obok host i hortensji) wąziutki, niewysoki, fajny do kompozycji

Soczewko ten powojnik to Comtesse de Bouchaud, bardzo obficie kwitnący i nie chorujący. Polecam
Dorotko, ja tez jestem chora na te powojniki, ciągle nie mogę się zdecydować. Tyle odmian mi się podoba. Postanowiłam ozdobić iglaki powojnikami.
Ceny u ciebie rzeczywiście przyzwoite. U nas powojniki były po 20 zł.
Pełne różowe.... może taki http://e-clematis.com/Clematis_Patricia ... r-160.html albo taki http://e-clematis.com/Clematis_Piilu-161.html albo http://e-clematis.com/Clematis_Vyvyan_Pennell-168.html

Aga, no tak..,. słaba silna wola
Ale jak sie oprzeć. Zdjęcie aksamitkom na opakowaniu zrobię to zamieszczę fotkę. One może nie śnieżno białe, ale takie leciutko cytrynowe.
Jak sie wybierzecie na Magurę zapraszam na ciepłą herbatkę po szaleństwach na stoku i nie przyjmuję odmowy do wiadomości
Musicie przejechać przez Gorlice 

Ja mam raptem kilka metrów tego płotu do obsadzenia. pierwsze myślałam o pęcherznicy czerwonej i dereniu, lekko formowanym. Ale niestety ma robić za ochronę przed wiatrami. Podoba mi się bukowy czy grabowy, ale chyba stanie na zielonej iglastej ścianie a potem (po likwidacji grządek) będę miała miejsce na sadzenie liściastych i róż, które zyskają na urodzie na takim tle.
Gosia, bardzo mi sie podoba taki jałowiec (niewielki obok host i hortensji) wąziutki, niewysoki, fajny do kompozycji

Soczewko ten powojnik to Comtesse de Bouchaud, bardzo obficie kwitnący i nie chorujący. Polecam

Dorotko, ja tez jestem chora na te powojniki, ciągle nie mogę się zdecydować. Tyle odmian mi się podoba. Postanowiłam ozdobić iglaki powojnikami.
Ceny u ciebie rzeczywiście przyzwoite. U nas powojniki były po 20 zł.
Pełne różowe.... może taki http://e-clematis.com/Clematis_Patricia ... r-160.html albo taki http://e-clematis.com/Clematis_Piilu-161.html albo http://e-clematis.com/Clematis_Vyvyan_Pennell-168.html

Aga, no tak..,. słaba silna wola

Jak sie wybierzecie na Magurę zapraszam na ciepłą herbatkę po szaleństwach na stoku i nie przyjmuję odmowy do wiadomości

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Wiesz, my prawdopodobnie będziemy ze znajomymi, a gdybyśmy byli sami, to z kolei pasuje nam odwiedzić wujka...ale pomyślę, może się uda ;-) W każdym razie dziękuję 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- dodad
Znajomi tez się załapią 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
A ja w zeszłym roku zastanawiałm się nad Pilu i Pafar
. Nie mogłam się zdecydować i wyszłam ze szkółki z Andromedą. Chyba w tym roku skuszę się na Pilu i pewnie nie tylko na niego. 

Pozdrawiam Monika
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę, a ja myślałam, że w Warszawie wszystko jest najdroższe. Okazuje się, że wcale nie. Powojniki u mnie najwyżej 15 zł. Chyba że takie duże i bardzo obficie kwitnące na wetkniętej drabince - wtedy trzeba zapłacić i 30zł. Dowiedziałam się tu i ówdzie, co trzeba im powtykać do ziemi, żeby nie miały uwiądu, i zamierzam to zastosować. Może tym razem je przekonam, aby jednak pozostały zdrowe.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
WITAJ DOROTKO
Ten fioletowy pełny powojnik cudowny. Biały też taki zdrowy dorodny.
A fragmenty Twojego ogrodu zawsze wyglądają atrakcyjnie.
Ten fioletowy pełny powojnik cudowny. Biały też taki zdrowy dorodny.
A fragmenty Twojego ogrodu zawsze wyglądają atrakcyjnie.