dziękuję BARDZO, BARDZO... WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
mis20 pisze:Dorotko gratuluję pędzików na vandzi, jaki będzie kolor? Gratuluję także pędzika na Liodoro, wspaniałe kwitnienie MM i equestris, piękne kwitnienia miniaturek. tak wiosennie u Ciebie Dorotko.
obie są chabrowo- fioletowe
*Kasia pisze:Dorotko, mam tego samego falka co ty - tego przypominającego kwiatki jabłonki, blady róż, multiflora. Jak go kupiłam miał dwa wysokie pędy a u mnie puszcza już tylko krótkie.
I tu przechodząc do pytania - często tam mam, ze jak kupuję storczyka to kwitnie na długich pędach a kolejne, własne kwitnienia są już na krótkich. Pytam Ciebie, bo masz dużo hybrydek - czy masz może jakieś spostrzeżenia w tym temacie? Co może wpływać na długość pędów.
Ten akurat kwitł na krótkich pędach (przy zakupie), bardzo lubię storczyki właśnie o takich pędach. Niestety u mnie właśnie jest na odwrót, u wielu pędy się wydłużają. Tłumaczę to tym że rośliny są starsze, większe i silniejsze, toteż i pędy mają dłuższe.
Myślę, że pędy mogą się wydłużać jeszcze, albo na skutek stania w dużym zagęszczeniu (walka o światło), albo na skutek nadmiaru jakiegoś składnika mineralnego w nawozie.
Grażyna Widera pisze:Ależ masz nowości!! Najbardziej jednak gratuluje pędzików u Vandzi!!
Oj Grażynko nie mam żadnej nowości, ale to się niebawem zmieni
nieinna pisze:Mrrr moje ulubione kafelki
Nie widziałam jeszcze takiego, jak Twój olbrzym akwarelek na żywo, jest bardzo ciekawy. Cała reszta też śliczna, zresztą Twoja kolekcja jest jedną z moich ulubionych tutaj

. Z niecierpliwością czekam na rozkwit Liodoro.
Zajrzyj jutro do mnie kupiłam dwa woskowe cuda, jak będzie światło dziennie zrobię ładne zdjęcia ku uciesze

Te kafelki z dedykacja specjalnie dla Ciebie