Moje doniczkowce w pokoju północnym

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
michalchrzanow
50p
50p
Od: 4 sty 2008, o 21:00

Post »

Dzięki Przemo
Powiem szczerze ze zapisując sie tutaj sądziłem że dostanę tylko jakieś szczątkowe wiadomości od jakiegoś przypadkowego forumowicza. Nie żałuję zapisania się. Mam nadzieję że mogę ciągle liczyć na podpowiedzi i opinie :wink:
Jutro jak będzie jasno zrobię jeszcze fotki innych roślin i wystawię na forum to skomentujecie mam nadzieję a są i takie z którymi również będę musiał się zwrócić o pomoc w dokładnym nazwaniu odmian.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH
jeszcze raz wielkie dzięki

Proszę o pisanie poprawną polszczyzną używając ą, ę, ś, ó, ż itp. Poprawiłem Przemo.
Zdziebko24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2008, o 13:07

Post »

Michale z Chrzanowa muszę przyznać, że zakochałam się w Twoich roślinach. Przede wszytskim umiesz je dobrze wyeksponować.
michalchrzanow
50p
50p

Post »

Zdziebko24 pisze:Michale z Chrzanowa muszę przyznać, że zakochałam się w Twoich roślinach. Przede wszytskim umiesz je dobrze wyeksponować.
Wiesz, wychodzę z założenia, że nie należy im przeszkadzać w swobodnym "dorastaniu" :)
Oczywiście trzeba im dopomagać ale "nie przymuszam" ich do niczego :wink:
michalchrzanow
50p
50p

Post »

A czy któreś z Orchidei są w stanie wytrzymać takie warunki jakie panują u mnie w pokoju?? tzn. przede wszystkim północna strona, ogrzewanie centralne (ale z dala od kaloryfera)???
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

michalchrzanow pisze:A czy któreś z Orchidei są w stanie wytrzymać takie warunki jakie panują u mnie w pokoju?? tzn. przede wszystkim północna strona, ogrzewanie centralne (ale z dala od kaloryfera)???

O to najlepiej zapytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=29
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

michalchrzanow pisze:A czy któreś z Orchidei są w stanie wytrzymać takie warunki jakie panują u mnie w pokoju?? tzn. przede wszystkim północna strona, ogrzewanie centralne (ale z dala od kaloryfera)???
Na oknie o północnej wystawie można hodować Ludisię discolor albo Paphiopedilum o zielonych liściach (Sabotki z marmurkowymi liśćmi znoszą półcień ale lepiej jak mają trochę więcej światła).
Warunek - utrzymanie wysokiej wilgotności powietrza wokół roślin.
Dla storczyków najbardziej popularnych i "elastycznych" pod względem warunków - hybryd Phalaenopsis - pn wystawa nie jest najszczęśliwsza. Mogą gubić pąki lub wcale nie chcieć zakwitnąć, ale... :roll: jest jedno "ale". :wink: Można mianowicie przeprowadzić test z fiołkiem afrykańskim. Jeśli on będzie rosnąć i kwitnąć w danym miejscu - znaczy, że Phalaenopsis też ma szansę. Działa to też w druga stronę, tzn. jeśli fiołkowi na jasnym stanowisku czerwienieją liście - dla Falka byłoby tam za ciepło. (Ciekawostka zaczerpnięta z książki J. Pinske "Storczyki")
Przychodzą mi jeszcze do głowy dwa gatunki "cieniolubne": Macodes petola i Masdevallia ale one zaliczają się to tych trudniejszych - i do zdobycia i do uprawy :D .
Powodzenia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Michale jestem pod wrażeniem. Też jestem na tym forum od niedawna i w ciagu kilku tygodni i dużo się dowiedziałam i naoglądałam sporo, więc pomysłów na dobór roślin ci nie będzie brakowało.
Jeśli chcesz w to miejsce coś ciemnego to figowiec pnący ma dosyć ciemne zielone liście. :lol:
michalchrzanow
50p
50p

Post »

Witam:)
Dodaję dzisiaj kolejne zdjęcia roślin z mojego domu. Prosiłbym jeszcze o podpowiedź co do szeflery (jaka to odmiana).

SZEFLERA
Obrazek

FIKUS SPRĘŻYSTY"DOESCHERI"
Obrazek

PAPROĆ
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

To Schefflera arboricola "Gold-Capella" :D
michalchrzanow
50p
50p

Post »

Kolejną rośliną jest Hoja. Ten okaz na zdjęciu jest już bardzo stary - około 15 lat.
Od jakiś 5 lat jednak nie kwitnie :( . Nie wiem za bardzo dlaczego. Od początku niemal stoi w tym samym miejscu. Wiosną poprzedniego roku przesadzałem ją odcinająć większość pędów (oczywiście wykorzystałem je na sadzonki i te już osiągają coraz większe rozmiary:) ). Pod zdjęciem przedstawiającym całą roślinę zamieszczam również zdjęcie pojedynczego liścia. Są na nim białe plamki, ale liść jest już dość stary, jak większość zresztą bo nowych pędów roślina nie chce z niewiadomych mi przyczyn wypuszczać. Hoja stoi w dużym salonie z oknami na południową stronę, jest jednak przysłonięta nieco telewizorem, tak więc promienie słońca nie dochodzą bezpośrednio do niej. Macie może jakieś doświadczenia z tą rośliną???

Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Ma strasznie zasoloną ziemię, przenawoziłeś roślinę dlatego nie rośnie i nie kwitnie. Poczytaj tutaj :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Białe plamki są cechą odmianową. Taka jego uroda. Nie ma się czym przejmować. :lol:
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
michalchrzanow
50p
50p

Post »

Przemo pisze:Ma strasznie zasoloną ziemię, przenawoziłeś roślinę dlatego nie rośnie i nie kwitnie. Poczytaj tutaj :D
Zgadzam się PRZEMO, rzeczywiście ziemia ma biały nalot. Jednak nigdy ta roślina nie była nawożona, co mnie nieco dziwi skąd taka reakcja. Wcześniej, przed przesadzeniem również ziemia tak wyglądała jak teraz więc jest to z pewnością przyczyna. Spróbuje zastosować tę kąpiel. Zobaczymy po czasie jaki da to efekt.
Dzięki i pozdrawiam ;)

Ps. Co do Kropek to dobrze ze to taka odmiana a nie jakies kolejne nieprzyjemne doświadczenie roślinki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hoje kwitnie na starych kwiatostanach i nie wolno ich usuwać po kwitnieniu -jeśli pędy były ścięte razem i tymi kwiatostanami to może być to przyczyną tego ,że teraz nie kwitnie -jest to hoja carnosa i zapewne kwitła różowo? :roll:
michalchrzanow
50p
50p

Post »

Tak, kwitła na różowo. Jednak co do tych kwiatostanów, może i były ścięte, jednak jak pisałem wcześniej, roślina nie kwitła już z 5 lat a ja obcinałem ją w tamtym roku. Po za tym niechce wypuszczać w ogóle nowych pędów :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”