Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

Witam,jeśli poprzednią zimę hortensje przetrwały to obecna dla nich to pikuś :) mam taką nadzieję bo uwielbiam hortensje i nie tylko...pozdrawiam wszystkie forumki ;:7
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam...będę podgladała jak floksiki rosna ;:224
u mnie tez beda sie wykluwać te maluchy :tan ,lobelie i trawa... ;:14 gdzie ja to zmieszczę
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Jolu, mam nadzieje, że masz racje i hortensje obficie zakwitną. Tez uważam, że tegoroczna zima to jedna z łagodniejszych. Tak naprawdę to nocne temperatury do -15-20 st to w naszym klimacie chyba norma. Zobaczymy jak to będzie. U nas ferie dopiero się zaczynają. Chłopcy chcą gdzieś wyjechać na kilka dni na narty a ja niestety muszę pokutować przy książkach :(
Grażynko, wiosna przyjdzie ani się nie obejrzymy. Podobno w drugiej połowie lutego ma być już po zimie :) I tego się trzymajmy. Te dwa, trzy tygodnie to da się znieść. Tego śniegu to rzeczywiście trochę mało, ale miejmy nadzieje, że roślinki dadzą sobie radę.
Elu, tak właśnie zamierzam zrobić. Tym bardziej, że moja teściowa tak niezbyt racjonalnie uprawia ten warzywniak. Ale nie chce się wtrącać. Może uda sie ja w tym roku przekonać do przenosin grządek w inne miejsce (dla mnie lepiej bo nie na widoku, a i dla warzyw, bo tam więcej słoneczka). A na razie zaproponuję jej kwiaty wśród jarzyn. Odmiana aksamitek nieznana (brak opisu) ale wysokość 35-50 cm więc odległość trzeba zachować. Ja ogólnie lubię aksamitki, no może oprócz zapachu, więc sieję ich dość sporo prosto do gruntu. Potem nadwyżki rozsadzam po ogrodzie i do doniczek a trochę zawsze zostanie dla ślimaków :;230
Halinko, hortensje pierwszą zimę spędzają u mnie. Ogrodowe w donicach wstawione do szklarni i dodatkowo zabezpieczone włókniną. Jak sprawdzałam ostatnio (przed tymi mrozami) miały się świetnie. Zobaczymy :) Reszta w ogrodzie tez zabezpieczona.
Witaj Sylwano! Ciesze się, że do mnie trafiłaś. Co prawda Gdynia ma klimat łagodniejszy dla hortensji, ale mam nadzieję, że w tym roku i u mnie zakwitną. Zaraz udam się na wycieczkę do ciebie.
Dorotko, jak zobaczyłam nasiona tego floksa to jakoś tak.... sam mi wskoczył do koszyka :;230 Cóż, trzeba szykować parapety ;:108

Dziś piękny dzień się zapowiada, ale na razie bardzo mroźno, brrr....
Zaraz siadam do książek a wam zostawiam trochę wiosennych iglaków i żurawek :wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Śliczne iglaczki, chociaż takie jeszcze malutkie... :D :D :D
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Jeśli po królowaniu ziemniakow tak szybko stworzyłaś raj to tylko gratulować.
Dorotko bardzo długo(no bo kto tyle za rok czasu otworzył części? :lol: )przebywałam wśród pięknych kwiatów,drzew,krzewów.
Ogród jest niesamowity no i porownując początki Twojej pasji i obecnie ,to tak jak piszesz,dzięki ogrodkom forumek wiele ciekawych rzeczy przeniosłaś na swój teren.No i te infekcje-a to na hosty,żurawki,lilie,no i teraz róże.
O oczku już tyle hymnów pochwalnych czytałam,że tylko powiem-boskie.Jednym słowem-ogród marzeń.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamyku, akurat te iglaki to najmłodsze i najmniejsze w moim ogrodzie. Co powiesz na takie okazy :wink:

Obrazek Obrazek

Aniu witaj :wit , cieszę się, że zechciałaś poświęcić czas na spacer po moich włościach. To prawda, że bywanie na forum bardzo wpłynęło na wygląd mojego ogrodu. Przede wszystkim róże, których raczej nie miałam w planach. A teraz zastanawiam się jak je wkomponować w istniejące nasadzenia żeby sie nie gryzły z otoczeniem. Mam nadzieję, że mi sie uda.
Wasze ogrody stanowią dla mnie nieustające źródło inspiracji. Dziękuję ;:196
A do ogrodu marzeń mi naprawdę bardzo wiele brakuje, ale mam nadzieje, że kiedyś....
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A mi się podobają i małe i duże iglaczki ;:63
Nie martw się książkami, na Krupówkach w taniej książce kupiłam chyba z 10 :;230 w tym jedną tematycznie zawiązaną z poprzednim zdaniem - "Iglaki - najpiękniejsze odmiany do każdego ogrodu" :lol:
Tak więc mam trochę literatury do przeczytania.
Awatar użytkownika
kamykkamyk2
500p
500p
Od: 26 gru 2010, o 08:57

Post »

Kamyku, akurat te iglaki to najmłodsze i najmniejsze w moim ogrodzie. Co powiesz na takie okazy
Są super, a ten jeden (świerk) to niezłe już drzewo. :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam kamyk

Ogród kamyka
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Dorotko,nadrabiam zaległości,sporo mi się nagromadziło a i u Ciebie kilka stron przybyło,u mnie już po feriach u Ciebie początek ale sesja trwa to Ty nad książkami ale jak mus to mus....
Iglaki małe i duże są ładne,najlepiej mieć i jedne i drugie,ja planuje ale nie w tym sezonie przenieść wrzosowisko w inne miejsce a na wrzosowisku rabatę z maluchów iglakowych w połączeniu z kamieniami,ale kto wie ile razy jeszcze zmienią mi się plany... :D
Widzę ze nabyłaś czarnuszkę ja tez ją zakupiłam po raz pierwszy,myślę ją posiać prosto do gruntu a może lepiej wcześniej jeszcze w domu a rozsadzać prosto do gruntu,muszę jeszcze nad tym pomyśleć... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Patrząc na Twój ogród i poczucie piękna z Twojej strony,to z pewnością wkomponowanie róż będzie idealnie zgrane z innymi roślinkami.(powojniki już są więc....... :lol: ) :wit
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WITAJ DOROTKO
Pokazałaś bardzo ładne miniaturowe iglaki. Ja jednak zachwycam się Twoimi pięknymi
zakątkami ogrodu. Są wyjątkowo pięknie zaprojektowane.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dorotko, jak zwykle piękne zdjęcia :)
Wczoraj ślęczałam w necie nad clematisami i wybrałam 17 odmian do posadzenia na wiosnę :lol: Oby tylko wszystkie udało się kupić!!
Udanej sesji ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez juz przygotowałam listę clematisów, ale chyba muszę coś poskreślać, bo oczy chciałyby wszystko, ale realnie rzecz biorąc tyle nie zmieszczę.
Co wybrałaś? Bo ja nastawiam się raczej na bylinowe i botaniczne.
Pozdrawiam, Dorota
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Przede wszystkim z grup atragene, viticella, ale i kilka wielkokwiatowych.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

ja tez sie szykuję na clematisy.....moze cos doradzicie z bylinowych
wiem,ze cudna jest Arabella....a poza tym jakie polecacie :?:
chcałbym jak najdłuzej kwitnące.... ;:180
wybrałam poza tym Gen.Sikorskiego i Mazury...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”