Grażynko, na razie czas zajmuje mi encyklopedia.
Witaj Agnieszko.
Na
O
Heuchera 'Obsidian'
Roślina - wysokość (liczona z kwiatostanem) / szerokość - 30/40cm
Liść ? długość / szerokość ? 6-8cm
Kolor liścia ? jedna z najciemniejszych żurawek, liście okresowo prawie czarne, zazwyczaj lekko wpadające w bordo , błyszcące
Kolor kwiatu ? kremowe
Zalecane stanowisko - pół-cieniste-słoneczne
Ciemny standard, który nie jaśniej e nawet w pełnym słońcu.Piękna, raczej duża , ta roślina na zdjęciach u mnie drugi rok.Lekko zmienna kolorystycznie, czasem brązowieje, w zależności od oświetlenia i pory roku.
Na
P
Palace Purple
Stara odmiana, pewnie każdy ja ma na ogrodzie.Nie będę się rozpisywać.Dosyć duża, na słońcu się przypala, w cieniu rośnie świetnie.Dzielona, rozrasta się bardzo szybko.
Heuchera 'Paris'
Liść ? długość / szerokość ? 6-8cm
Kolor liścia ?piękny , zielony, jasne żyłki
Kolor kwiatu ? różowo, czerwone
Zalecane stanowisko - pół-cieniste
Podobna do Mint Frost, rozświetla cień w ogrodzie. Powtarza kwitnienie.
Jedna z żurawek o mocniejszej kolorystyce, bardzo charakterystyczna - jednak zależnie od stanowiska bardzo zmienna. Liście cały sezon zielone. Kwitnie wiosną i jesienią.Po dwóch, trzech, latach wymaga lekkiego odmłodzenia , wypiętrza się , i należałoby ją odmłodzić jeżeli mamy mieć ładną pokrój.
Heuchera 'Peppermint Spice'
Roślina - wysokość (liczona z kwiatostanem) / szerokość ? 25\30
Liść ? długość / szerokość ? średniej wielkości 5-8cm
Kolor liścia ?zielone, fioletowe żyłki
Kolor kwiatu ? różowe
Zalecane stanowisko - pół-cieniste-północne.U mnie do dwóch lat, doskonała do pojemników.W gruncie na wzniesione rabaty.Długie liście pokładają się trochę na ziemi.Zmienna kolorystycznie, podobna go Green spice, ale większa i inaczej kwitnie.
Dla nie wtajemniczonych można pomylić, szczególnie w młodości.
Heuchera ?Peach Flambe
Liść ? długość / szerokość ? 4-6cm
Kolor liścia ?brzoskwiniowe
Kolor kwiatu ?kremowe
Zalecane stanowisko - pół-cieniste , słoneczne
Zmienna kolorystycznie , znakomicie rośnie na słońcu.U mnie do wiosny 2010 roku, same zalety, pięknie rośnie, na słoneczku się wybarwia.Kompaktowa, ciekawe żyłki na liściach.Od koloru brzoskwini do ciemniejszego.