Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

Cieszę się, że rośnie zainteresowanie tym warzywkiem, dla nas pyszniutkie :D .Moją oberżynę wysiewalam w lutym, nie pamiętam dokładnej daty, w połowie maja gdy sadzilam do gruntu już zaczynała kwitnąć potrzeba około 10-ciu tygodni na przygotownie rozsady. Krzaki spore (wys. 150cm),mój mnini foliowiec specjalnie skonstruowany pod to warzywo ma około 160x200 mialam 5 krzaczków- było im trochę przyciasno, fakt rosły jak chciały bez specjalnego przycinania (na opakowaniu mam rozstaw 80x100). Z pięciu krzaczków dosyć sporo było plonów. Oberżyna najbardziej mi smakuje zapiekana z pomidorowym sosem i mozarellą (lub parmezanem), a na zimę robilam ratatouille w słoiczkach. :D
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

150 cm? :shock: chyba trochę podkarmione...
W gruncie rośnie na wysokość lekko ponad kolana :D
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może to kwestia odmiany :) , zdjęcia na poprzedniej stronie mówią same za siebie :wink: - chemii nie stosuję.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Zdjęcia fantastyczne, a plony wyśmienite, przyznam szczerze, że właśnie one mnie zachęciły ;:108 do tegorocznej uprawy bakłażana.
Choć raczej takiej konstrukcji nie zrobie, ale postaram się posadzić gdzieś w ciepełku i słoneczku,
najlepiej niedaleko dostępu do wody :heja, oby nasionka i rozsada się udała ;:180

:;230 a tak sobie obiecywałam, że nie będę szaleć z rozsadą na parapecie, a tu zaraz mi go zabraknie nim zacznie się sezon wysiewów ;:223

a propos - czy oberżyne traktuje się tak jak pomidora, tzn, sianie, pikowanie i sadzenie :?: :lol:
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To był eksperyment, który nawet się udał. Rozsadę przygotowuje się tak samo jak pomidora czy papryki. Najwięcej czasu potrzebuje oberżyna około 8-10 tygodni, papryka 8- 7tyg. :D Ja różnież mam problem z miejscem -ale jak to mówią dla chcącego nic trudnego :wink:
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłem nasiona oberżyny ;:138 ;:138 ;:138
Violetta lunga
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Kupiłem taką samą oberżynę z PlantiCo. Mam pytanie czy można byłoby posadzić ją do gruntu. Czytałem, że odmianę Epic, można uprawiać w gruncie, tylko nigdzie nie można dostać ją w mniejszych ilościach.
wodnik
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

wodnik
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Powiedzcie proszę,jak duże odległości trzeba zachować między sadzonkami,czy metr wystarczy? I czy Bakłażan będzie dobrze się czuł w towarzystwie papryki i ogórka szklarniowego :?:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na opakowaniu moich nasion z ubiegłego roku miałam opisany rozstaw 100x 80cm- tak też zastosowałam. Co do sąsiedztwa- jakie oberżyna toleruje, a jakie nie- nic mi nie wiadomo. W tym roku mam zamiar posadzić rządek papryki obok bakłażanów.
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dziękuję 'łobuzko'. Chcę wsadzić pięć krzaczków tak pod ścianą tunelu. Z jednej strony będą ogórki z drugiej papryka. Mam nadzieję, że będzie im razem dobrze.. - zobaczymy ;:65
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

na opakowaniu Pl-co odmiana VIOLETTA LUNGA napisali odstęp 60 x 50 lub 70 x 60, co do szkodników "... należy ją chronić ... stonka ziemniaczana i mączlik szklarniowy" ;:132 wygląda na to że uprawiana musi być w szklarni lub tunelu
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

wodnik
Awatar użytkownika
witia
200p
200p

Post »

esony1 pisze:na opakowaniu Pl-co odmiana VIOLETTA LUNGA napisali odstęp 60 x 50 lub 70 x 60, co do szkodników "... należy ją chronić ... stonka ziemniaczana i mączlik szklarniowy" ;:132 wygląda na to że uprawiana musi być w szklarni lub tunelu
Ten opis dotyczy ogólnie oberżyny, bo na opakowaniu niema nazwy tylko na pieczące. Z tego co znalazłem w internecie, to włoska odmiana. Zalecana uprawa pod folią, czyli ciepłe stanowisko. Owoc ma podłużny lekko zakrzywiony, ciemno-fioletowy, dorasta do 2m roślina, nie owoc. Jak wysieje się w lutym, na początku maja można wysadzać do gruntu pod folię. Z opisu wynika, że ma być smaczna. Z tego co się doczytałem to odmiana ustalona. Będzie można zebrać nasionka, jak nam wyjdzie i będzie smakować. W niektórych opisach zalecają prowadzić ją na 3-4 pędy. Rozstaw 75x50cm.
Obrazek
wodnik
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

To ja zakupiłam dokładnie taką samą odmianę w Plantico - nasiona z serii "Ogród nie z tej ziemi". Tam rzeczywiście jest napisane aby rozstaw między sadzonkami wynosił 60x50, ale radzą również aby nasiona wysiewać w kwietniu..,a tu większość z Was radzi aby robić to w lutym, dlatego zadałam takie pytanie. Chciałam znać opinie kogoś, kto hodował tą roślinkę i ma już własne obserwacje z nią związane. Dla mnie jest to zupełna nowość :)
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”