Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asiu cudowna sesja ;:138 ;:138 motyle przecudne ;:224 i dendrobium :roll: gdyby kiedyś miało za dużo keiki to mogę się już uśmiechnąć do Ciebie? :D I życzę aby cattleya miała nawet trzy kwiatki :uszy
A co do pomyłki to widzisz znów nie zrozumiałam ale jakoś od kilku dni mąż się ze mnie śmieje że naćpana chodzę po lekach jakie ostatnio biorę :wink: więc może coś w tym jest
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu...cóż za piękna sesja :D
;:3 nam teraz dużo potrzeba ;) i storczykom też...

Schlleriana...niby różowy, ale już mi sie dawno podoba. Jest niesamowity, delikatny i majestatyczny ;:108

Dendrobium cudowne, zwłaszcza ta fotka "pod słońce", aż całe się iskrzy..jakby "okraszone" brokatem :D

I piękna, rozwijająca się pochewka z pączuszkami. Dziękuję za to zdjęcie...ja marze o takim widoku. Dlatego na razie popodziwima - Twoją ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, pochewka wygląda na pojemną ;)
I nie narzekaj proszę - Phal. schilleriana ma więcej kwiatów niż dwa :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu, tak widziałam, moja Phal. amabilis żyje. Nie ruszałam jej, nie przesadzałam, tylko oszczędnie podlewam (bo u mnie zimniej i meszek długo trzyma wodę). Pąki jeszcze nie rozwinięte-ale u innych falenopsisów też tak to wygląda- ciemno, zimno to i czekają na lepsze czasy.
Natomiast Schilleriana marnieje. Od początku była chora, więc pewnie padnie za jakiś czas.
Chory sercowy liść u Belliny(czarna zgnilizna) na razie jakoś stoi w miejscu- ale pewnie też nic z niej nie będzie. Phalaenopsis Lea Marie Salazar - dolny liść marnieje, roślina w ogóle nie rośnie - więc nie wiem czy to choroba, czy ogólny stres po zakupie + zima.
Najlepiej mają się hybrydki falenopsis.
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Dendrobium, schilleriana piękne :) ciekawe ile będzie kwiatków na oncidium ;:224 :lol:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu, dołączam do życzeń!

Bardzo ciekawy kolor ma to dendrobium phal. Czy to jej rzeczywista barwa, czy lekkie przekłamanie od słońca?

Asiu, jak dbasz o swoje małe oncidium? Ja miałam O. Popcorn - miniaturowe, umarło mi - traktowałam je jak dużą hybrydę na początek, później przestawiłam do cieplejszego miejsca.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Henrykbb pisze:Asiu, No to czekamy,porównamy gdy zakwitnie.Jeden pączek leciusieńko już się wybarwia.Czy jeszcze długo trzeba będzie czekać?
I jeszcze jedno pytanie.
Czy to możliwe,żebym ja jeszcze nigdy i nigdzie nie widział Shilleriany?Na pewno nie tak wybarwionej,może białą?..
Piękna jest.
A do tego ognisto-krwistego pięknisia przyjdę,ze mnie kawał chłopa ;:58 ,poszukamy,czy czegoś nie widać jeszcze piętro wyżej.a nuż coś znajdę.
Henryku, czy pierwsze pytanie dotyczy pąka katlejki ? Jeśli chodzi o czekanie, to na samo otwarcie pochewki kwiatowej czekałam ok. 2 miesięcy (jak nie dłużej).
Więc jak już w ogóle widzę pąk, to jestem szczęśliwa. O czasie przestałam myśleć. Ta zima jest nieprzewidywalna dla moich storczyków ;:24

'Schillerianę' to prawdopodobnie trzeba sobie gdzieś zamówić. No chyba, że na większych wystawach można spotkać. A białej...chyba nie ma.
Trochę podobna kształtem, z bielą i piegami jest Phal. stuartiana.

Skoro jako "kawał chłopa" potrafisz wypatrzeć więcej pąków u moich storczyków, to przyjeżdżaj jak najprędzej ;:71 Mogę donieść jeszcze drabinkę.
;:40 i szczegółowy przegląd moich piękności masz zapewniony. No i może ;:74

Arletko, być może to wcale nie nie jest takie niemożliwe z tym keiki Dendrobium. Ono się nawet nieźle rozrasta.
Póki co jeszcze nie ma dzidziusia, ale przecież od Halinki dostałam właśnie spore keiki i to jest właśnie TA roślina.
Obserwuj i przypomnisz mi się w przyszłości :)
justus27 pisze:I piękna, rozwijająca się pochewka z pączuszkami. Dziękuję za to zdjęcie...ja marze o takim widoku. Dlatego na razie popodziwima - Twoją ;:108
Justynko, piszesz "pochewka z pączuszkami" - obyś miała rację w tej liczbie mnogiej. A takiego widoku spodziewam się u Ciebie w bieżącym roku.
Tak wspaniale dbasz o swoje katlejki, że musi to nastąpić ;:108

Ewelino, uwielbiam Twoje wpisy. Zawsze z poczuciem humoru, więc jest powód się uśmiechnąć :D

Ewo, b. się cieszę,że choć Twoja Phal.amabilis żyje i trzymam kciuki, byśmy ujrzały jej kwiaty.
Za to zmartwiły mnie bardzo tak duże problemy (straty) o jakich piszesz :( Coś niedobrego się dzieje, bo przecież kupowałaś zdrowe rośliny.
Przynajmniej tak wyglądały (podobnie jak moja 'amabilis'). Ale najbardziej zaskoczyła mnie 'Schilleriana'. przecież gdy ją oglądałam była zdrowa i miała pęd z pączkami :| Bardzo, bardzo szkoda...
Moje hybrydy ewidentnie cierpią na brak światła. Dorosłe pąki nie otwierają się nawet przez okres ok. 2 miesięcy.

Basiu, jeśli wyrosną i uchowają się pąki na miniaturce Oncidium - kwiatów powinno być DUUUUŻO :)
Pokażę Ci moje archiwalne zdjęcie, gdy był tylko jeden pęd: Obrazek

Mala_MI-Justynko, o miniaturkę Oncidium dbam może nieco inaczej niż o te większe okazy, ponieważ w malutkiej doniczce
b. szybko przesycha u mnie podłoże. Stoi na parapecie okna południowo-zachodniego, ale w tym pokoju mam 2 okna, w tym balkon,
i ten parapet jest bardziej w głębi pokoju - stanowisko nieco ciemniejsze niż bez balkonu. temp. ok. 20 st.

A prawdziwy kolor Dendrobium - wybieraj sama: pierwszy, gdy pokój oświetlony słońcem (kwiat bez połysku, jeśli promienie nie padają bezpośrednio)
drugi, gdy jest bardziej w cieniu. Ono zmienia kolor w zależności od światła.

Zdjęcia z poprzedniego kwitnienia:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Asiu kolor kwiatów na dendrobium jest niesamowity :heja , ilość pączków na oncidium 'Tiny Twinkle' ogromna :shock: , Shilleriana zachwyca :P , a dla pochewki kwiatowej na katlejce ;:138 i ;:180
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, czyżbyś cierpiała na bezsenność, kwitnienia wszystkie wspaniałe, bo te kwiaty są dzięki tobie.
Zastanawiam się co się dzieje u Ewy, bo piszesz o stratach.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Co Ty kobitko robisz z tymi katlejami, że kwitną Ci jedna za drugą?! Urabiasz je jak chcesz!
Czekamy ;:65 - na co najmniej 2 pąki! ;:333

[Renatko, Ewa pisała na poprzedniej stronie ;)]
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Asiu ja również dołączam się do Życzeń (trochę spóźnione ale szczere) ;:196 ;:196
Gratuluje przepięknych kwiatków obecnie kwitnących Phal. schilleriana, Phal. Aphrodite i Phal. Tzu Chiang Chrisna 'L' noi oczywiście tych, które zakwitły Ci w dniu urodzin ;:224
Ciesze się ze Twój eksperyment z cattleyami się udał i teraz to tylko życzę Tobie aby młode przyrosty rosły ;:180 czekam na kwiaty cattley która wypuściła pochewkę z cosikiem w środku :tan
Dendrobium ma przecudny kolor ;:138
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Dendrobium ma przepiękny kolor. W każdym świetle!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu dendrobium śliczne, rozumiem Mam podobne więc rozumiem twój problem z uchwyceniem koloru.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu ;:196 będę pamiętać, bo jest cudowne ;:224 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję kochane Koleżanki za odwiedziny w moim skromnym wątku :)

Dendrobium miało dziś (w wyjątkowo ponury dzień) kolor jak na drugiej fotce. Ale mnie też podoba się każdy :)

Co do katlejek, chcę im dzisiaj poświęcić trochę miejsca :wink:

Minął dokładnie miesiąc, jak ostatnio robiłam zdjęcia mojemu "eksperymentowi" z pojedynczym przyrostem ukorzenianym w słoiku.
Oto postępy (po lewej - zdjęcie z 19 grudnia, po prawej - z 19 stycznia). Pojawiły się maleńkie 3 korzonki.
Ha, ha, Jovanka miała rację będą dojrzałe "na Zajączka" ;:191

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Za radą Justus pozostawię przyrost w słoiku jeszcze jakiś czas, aż widoczne korzonki trochę podrosną.

Kolejny temat. Moja Epicattleya parę miesięcy temu wytworzyła pochewkę kwiatową. Na zdjęciu z 9 listopada jest zielona.
W grudniu zupełnie sczerniała i zaschła, co mnie oczywiście zmartwiło:

Obrazek Obrazek

Pomyślałam, że storczyk w zimowych warunkach, 'zrezygnował z kwitnienia' i zainwestował siły w młody przyrost, który wyrastał u podstawy
przyrostu z zaschniętą pochewką (widać na zdjęciu poniżej):

Obrazek

Jednocześnie zaczęłam szperać w internecie, czy ktoś miał już taki przypadek ?
Znalazłam ostrzeżenie, że nie wolno nic 'kombinować' przy takiej pochewce (np.zaglądać do środka, rozcinać itp), ponieważ nie wiemy,
co się dzieje z pączkami wewnątrz.
I chociaż rączki świerzbiały, uzbroiłam się w cierpliwość. Trwało to ponad miesiąc.
Wczoraj pochewka napęczniała od wewnątrz, a dziś ujrzałam maleńki fragmencik zielonego koloru w pękniętej szparce czarnej pochewki. Fotki jutro :)
U drugiej katlejki, którą pokazywałam, widać już 2 pączki.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”