Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny cz. 2

Post »

Zbyszku - Twoja piwonia drzewiasta jest przeurocza ;:63 Nie dziwię się, że nie zamierzasz jej wyrzucać ze swojego ogrodu ;:108

Wando, MarioTereso - wszystkie irysy bródkowe wręcz wymagają przepuszczalnej gleby i świetnie się w niej czują i rozrastają; w ciężkiej i wilgotnej gniją im kłącza. Dlatego namawiam do sadzenia szczególnie niskich i pośrednich ( takie u mnie się wspaniale sprawdzają no i nie wyłamują się im pędy kwiatostanowe) szczególnie, że jest ich na rynku już sporo.

:wit Łano - te szare , dżdżyste dni naprawdę potrafią człowieka dobić. Zauważyłaś, jak mało jest słońca? Cieszy mnie, że dnia już przybywa i czekam na wiosnę ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto do mnie zaglądał wcześniej ten wie, że prawdziwą moją miłością są kapryśne i nierzadko zawodne irysy japońskie. Zbudowałam im specjalne wilgotne stanowisko bo na moich, typowo mazowieckich piaskach, nie chciałyby rosnąć i kwitnąć.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

O raju ile piękności ;:138 Bardzo podobają mi się te iryski ale zmartwiłam się czytając że są kapryśne bo u mnie ziemia również jest przepuszczalna i nie mam wilgotnych stanowisk :roll:

Powiedz Aniu czy one mogą rosnąc w półcieniu? To najpiękniejsze irysy ze wszystkich irysów i chciałabym w przyszłości wsadzić kilka odmian, szczególnie białych :tan
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Ale cudeńka ;:196 ensanty zachwycają mnie, ale ich wymagania mnie zastopowały, czy mogłabyś podać jak je spełniasz? też mam piasek i na dodatek patelnię
Trochę odmian wysokich irysów kupiłam w zeszłym roku na al., trochę dostałam ;:3 , może zakwitną w tym roku...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno - witaj w moim wątku :wit . Irysy japońskie bezwzglednie wymagają wilgotnych stanowisk. Najlepiej im sie rosnie na brzegach stawów i rozlewisk, gdzie głebokość wody wynosi 0-10 cm.
Kłopoty ( wg moich obserwacji), które stwarzają to:
1. bardzo trudny i czasami niestety długi okres klimatyzacji po posadzeniu ( zauważyłam, że im bardziej wymyślna odmiana, tym większe kłopoty z zadomowieniem); gdy się już zadomowią, zwykle rosną dobrze.
2. duża podatność na rdzę, z którą nie mogą sobie skutecznie poradzić nawet pracownicy pobliskiego Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie.
Zaznaczam, że moje irysy japońskie rosną w sztucznym bagienku; z pewnością na brzegu naturalnego zbiornika wodnego funkcjonowałyby lepiej.

Justyno-irysy japońskie będą rosły w półcieniu ale nie będą kwitły a o kwiaty przecież nam chodzi przede wszystkim :D

MarioTereso - pisałam już o tym kilkakrotnie ale powtórzę jeszcze raz, że dla swoich ensat ( i nie tylko ) wybudowałam sztuczne bagienko. Zrobiłam to tak, jak robi się oczka wodne z tym, że zastosowałam dużo tańszą niż tworzywa używane do wykładania oczek wodnych, zieloną plandekę ( można też jeszcze tańszą, niebieską) i wypełniłam całą misę glebą wzbogaconą w górnych warstwach torfem. Wlałam tam wody tyle, żeby gleba była mokra. W ciągu sezonu uzupełniam wodę. Zadbałam też, żeby nadmiar wody, gdy są duże opady deszczu, mógł opuścić moje bagienko. W bagienku oprócz ensat rosną też irysy syberyjskie, luizjańskie, prymulki japońskie, kwieciste i sieboldii, stoplamki i inne roślinki wymagające wilgotnego środowiska ( moje bagienko ma rózne piętra wilgotności).
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Aniu ja do Ciebie zaglądam bardzo często i po cichu . Przyznam szczerze , ze pod wpływem zdjęć z Twojego wątku w zeszłym roku kupiłam enasty ( trzy odmiany ) nie mam bagienka więc z wygodnictwa posadziłam je pod rynną i w pierwszym roku po posadzeniu zakwitły dwie z posadzonych odmian ( nawet były zgodne z zamówieniem ) . Z niecierpliwościa czekam jak będzie w tym roku ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, to świetnie. Bardzo się cieszę ;:31
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Dzięki Aniu za info. Teraz kiedy wiem że mają duże wymagania to nie będę szaleć, kupię jednego, wsadzę w najwilgotniejszym miejscu w ogródku i zobaczymy co z tego będzie :D
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo ;:196
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
aga654
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 wrz 2010, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aniu! :wit
Pod wpływem pokazu Twoich irysów japońskich postanowiłam pogratulować takich cudeniek i się "ujawnić", bo dotychczas podglądałam cichaczem ;:224
Niestety, ze względu na warunki "lokalowe" (susza, piasek i cień) będę mogla nimi cieszyć oczy wyłącznie w Twoim wątku. Dlatego też czekam niecierpliwie na następną prezentację! ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:31 MarioTereso

aga654-bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz. Na zdjęcia następnych w kolekcji odmian irysów japońskich trzeba poczekać bo nabyłam je i posadziłam dopiero w ubiegłym roku. ;:65 ;:65 ;:65

Ale w "bagienku" rosną jeszcze inne irysy ;:108

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te twoje irysy, już się nimi zaraziłam. ;:3
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Syberyjskie też piękne, mam tylko jeden zwykły i ...przekwita tak szybko u mnie,że skutecznie mnie zniechęca do odmian. Pewnie ma zbyt słonecznie i na dodatek sucho. Czy pełne kwitną dłużej?
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igiełko- bardzo się cieszę, że zaraziłaś się irysami ;:112 Zobaczysz, jak są piękne, gdy zakwitną w Twoim ogrodzie.

MarioTereso- moi dwaj znajomi szkółkarze, którzy uprawiają irysy syberyjskie od lat, krytykują mnie za posadzenie moich roślin w sztucznym bagienku. Mówią, że u nich irysy syberyjskie rosną i świetnie się mają w normalnym gruncie. Rzeczywiście- pamiętam, że mój pierwszy I. syberyjski "Cambridge" przed ponad 20 laty rósł i kwitł przecudownie na zwykłej rabacie tyle, że z dużym udziałem gliny w podłożu.Nie szkodziło mu to, że podłoże w czasie upałów stawało się skałą. Potem sadziłam kolejne moje syberyjskie na rabatach bardziej piaszczystych ale mimo, iż rosły nieźle i wytwarzały wiele pąków kwiatowych, nie rozwiwijały ich; pąki zasychały nie rozkwitając. Ponieważ nie mam już miejsca w bagienku a mam chrapkę na następne i. syberyjskie, znajdę im miejsce z gliną i zobaczymy, czy uprawa się powiedzie na niewilgotnej rabacie.

Uległam angielskiej modzie na paprocie w ogrodzie i mam ich sporo mimo małych powierzchni cienistych areałów. Moje paprocie rosną w dość spartańskich warunkach ale mają się dobrze .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne paprocie, te akurat wszystkie mam - ale dwie ostatnie dopiero malutkie, zeszłoroczne.
Jeśli mogę to prosiłbym o zdjęcia jakichś paprotkowych rarytasików, chętnie pooglądam :) :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”