Ogród Joli
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Joli
Aga tylko spokój może nas uratować. Ja rano rozwaliłam kupę starego śniegu żeby szybciej stopniał a tu dostawa nowego.
witam Jolu,
melduję, że i w moich stronach dość mocno pada śnieg, mokry, solidne płatki; poprzedni utrzymał się jedynie w miejscach, gdzie wiatr usypał zaspy, no i tam jeszcze, gdzie odgarnąłem
melduję, że i w moich stronach dość mocno pada śnieg, mokry, solidne płatki; poprzedni utrzymał się jedynie w miejscach, gdzie wiatr usypał zaspy, no i tam jeszcze, gdzie odgarnąłem

- renatka
- 100p
- Od: 28 sty 2009, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana Jolu dziękuję Ci za wizytę w moim ogrodzie . kiedyś mieszkalam w mieście i mażylam sobie o domu i ogrodzie na wsi,że sobie posadzę kwiaty ,drzewka i niebędę myślala że na drugi dzień to będzie jeszcze na ogrodzie nikt tego nieukradnie . śprzedalam mieszkanie dzialkę i wyprowadzilam się na wieś ,syn kupil dom i przygarnąl nas .I mam dom i ogród ale mażenia prysly nic w tym ogrodzie niewolno mi robić, więc patrzę na wasze ogrody i jestem w waszych ogrodach .szystkiego najlepszego życzę w nowym roku .
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jolu zszokowałaś mnie tym zdjęciem datury !!!!!!!!!!!! u mnie żółta zaczęła wypuszczać malutkie listki , ale boję się , że to za wcześnie .
Ja mam nadzieję że pozostałe też się tak dobrze trzymają , szczególnie badylki i może uda się mój zakup z jesieni
pozdrawiam Marek
Ja mam nadzieję że pozostałe też się tak dobrze trzymają , szczególnie badylki i może uda się mój zakup z jesieni

pozdrawiam Marek
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
JOLKA
W garażu znalazły dobre warunki i towarzystwo.
OJJJJ wcześnie bedziesz pewnie nas raczyła daturkami i kolosami
W garażu znalazły dobre warunki i towarzystwo.
OJJJJ wcześnie bedziesz pewnie nas raczyła daturkami i kolosami

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Jolka
czy tak zimowane datury, w sezonie Ci kwitną
Czytałam że muszą być zimowane w chłodzie 

- jola1
Aniu datury kwitną mi bardzo obficie , zimuje je w tym garażu już od kilku lat. W ubiegłym roku po raz pierwszy posadziłam je do ziemi bo nie chciałam kupować większych doniczek i efekt przerósł moje oczekiwania.

W garażu jest chłodno ale nie zimno bo jest kaloryfer, kiedyś jak były mniejsze przechowywałam je w niewykończonej łazience tam była przez cała zimę temperatura ok 2o stopni i latem kwitły też ładnie , wydaje mi się ze odpowiednie nawożenie w sezonie daje obfite kwitnienie a zima temperatura powinna być niższa żeby nie tworzyły się pędy które się wyciągają z braku światła i wysokiej temperatury no i trzeba oszczędnie podlewać.Aniu jeżeli chcesz sadzonkę to bardzo chętnie Cię obdaruję takim kolorem jak na zdjęciu.

W garażu jest chłodno ale nie zimno bo jest kaloryfer, kiedyś jak były mniejsze przechowywałam je w niewykończonej łazience tam była przez cała zimę temperatura ok 2o stopni i latem kwitły też ładnie , wydaje mi się ze odpowiednie nawożenie w sezonie daje obfite kwitnienie a zima temperatura powinna być niższa żeby nie tworzyły się pędy które się wyciągają z braku światła i wysokiej temperatury no i trzeba oszczędnie podlewać.Aniu jeżeli chcesz sadzonkę to bardzo chętnie Cię obdaruję takim kolorem jak na zdjęciu.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Jolu to istne cudo. Ja chyba też w tym roku wsadze daturki do gruntu widząc Twoją.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jolu ta datura, to prawdziwy kolos, jest nieprawdopodobna
Ależ ozdoba ogrodu
jak to dobrze mieć miejsce do przechowywanie tych wszystkich letnich doniczkowców, ja niestety nie mam i musiałam zrezygnować z datur
Najbardziej mi brak ich zapachu przy wieczornych posiadóweczkach na tarasie :x

- jola1
- jola1
Ja mam trzy sztuki ,ta żółta jest największa ale wszystkie kwitły obficie a ponieważ posadziłam je obok tarasu więc zapach był i w mieszkaniu. Jest jeden warunek muszą rosnąć w miejscu osłoniętym żeby ich wiatr nie połamał no i trzeba pilnować żeby je wykopać przed przymrozkami ale o wiele ładniej się prezentują posadzone do gruntu niż w donicach, mają i więcej kwiatów i liście są bujniejsze i mniejszy problem z podlewaniem.
Datury mam, trzy różne...teraz mija rok jak ukorzeniłam. Późną jesienią jedna miała kilkanaście pączków ale nie zdążyła zakwitnąć. Też siedziały wkopane w ziemię, przesadziłam do wiaderek...pączki i liście opadły. Może w tym roku się doczekam kwiatów. Jaki nawóz stosujesz, że wygląda tak okazale
Widziałam w ogrodniczym gotowy nawóz do datur, ale nigdy nie stosowałam.

- jola1
Aniu to naturalne że jesienią po przesadzeniu pąki i liście opadły tez tak mam.Ja stosuję hydrokompleks, azofoskę i nawóz do datur w płynie, ten w płynie rozcieńczam tak jak zaleca producent i wlewam do butelki zakopanej w ziemi szyjką w korzeniach datury ,azofoskę też rozpuszczam w wodzie na litr wody łyżeczkę od kawy granulek a hydrokompleks wsypałam do dołka jak sadziłam i wymieszałam z ziemią. Datury to ogromne żarłoki i nie trzeba im żałować nawozu bo to odbija się niekorzystnie na kwitnieniu.
Już zapisałam do zeszyt przepis...w jakim oddaleniu od korzeni trzeba wkopać butelkę
O butelce słyszałam ale wkopuje się w celu podlewania wodą...datury to przecież ogromne pijaki
dziennie potrzebują 10 l wody.

O butelce słyszałam ale wkopuje się w celu podlewania wodą...datury to przecież ogromne pijaki

- jola1
Ja wkopuję butelkę dosyć blisko pnia i wykorzystuję ją też do podlewania.