Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Małgosiu ;:138
Nie znam się jeszcze za bardzo na Vandach ale chyba troszkę mało zostało tych korzonków? Mocno trzymam kciuki aby jak najszybciej puściła dużo i zdrowych i czekam na wpisy osób bardziej doświadczonych co o tym sądzą :roll: W ;:3 prezentuje się świetnie :D
Bardzo ładna relacja z sadzenia cambrii i ludisi ;:138
Dendrobium też niech szybciutko rośnie u mnie taki maluch już kwitnie :wink:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:Tak uważam, ponieważ dla mnie to moje metody sa najbardziej słuszne i wolałabym stracić Vandę niż ją wsadzić w podłoże. Ja nie zmieniam przyzwyczajeń, zawsze Vandy uprawiałam bez podłoża, bo zawsze z takimi i tylko z takimi Vandami miałam do czynienia i wiem, że to jest dobre, więc po co mam wymyślać co innego? Nie lubię eksperymentować ze storczykami, stosuję tylko pewne, sprawdzone metody, jak podlewanie butelką czy podlewaczką storczyków doniczkowych i kąpanie Vand w wiadrze z wodą, która nie jest deszczówką.
Dusiu napisałam już,że temat został zamknięty ale w między czasie pojawił się Twój post odpowiem jeszcze na ten jeden. Ja np. podlewam deszczówką i lubię eksperymentować ze storczykami i innymi kwiatkami a mam ich dość sporo. Jak na razie bardzo rzadko zdarzało mi się stracić roślinę (choć były i straty, ale zdarza się to najlepszym a ja nawet nie próbuję pretendować do takiego miana). Myślę, że taktownie jest pozwolić każdemu wybrać sposób uprawy nawet jeśli w Twoich oczach jest on zły a ponieważ dość jasno wyraziłaś swoje zdanie więc nie ma konieczności powtarzanie tego samego w kilku.

Jak już jestem przy głosie to wkleję zdjęcia z postępów pędów bocznych po paście na keiki
Ten pokazywałam tydzień temu. W ciągu tygodnia dość sporo urósł ale już raczej nie będzie to keiki lecz pęd kwiatowy
Obrazek
Inne oczka bardziej rokują na keiki - rosną wolniej
Obrazek

Obrazek
A oprócz tego cosia na pędzie rośnie dodatkowy pędzik
Obrazek

I jeszcze jedna niespodzianka dziś odkryta przy porządkach
Obrazek

I to już na razie wszystkie zdjęcia jakie dziś zrobiłam :wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu napisałam już,że temat został zamknięty ale w między czasie pojawił się Twój post odpowiem jeszcze na ten jeden. Ja np. podlewam deszczówką i lubię eksperymentować ze storczykami i innymi kwiatkami a mam ich dość sporo. Jak na razie bardzo rzadko zdarzało mi się stracić roślinę (choć były i straty, ale zdarza się to najlepszym a ja nawet nie próbuję pretendować do takiego miana). Myślę, że taktownie jest pozwolić każdemu wybrać sposób uprawy nawet jeśli w Twoich oczach jest on zły a ponieważ dość jasno wyraziłaś swoje zdanie więc nie ma konieczności powtarzanie tego samego w kilku.
deszczówka nie jest dobra. Wiele storczyków od niej straciłam, np. 2 Vandy i trochę Phal. To były piękne, zdrowe Vandy, jedna miała korzenie długie na metr, a po 2 miesiącach była do wyrzucenia, bo deszczówka tak spaliła jej korzenie. Przetrwały tylko najstarsze Vandy, które były przyzwyczajone. Odkąd podlewam wodą ze studni, nie ma strat wśród Vand. A deszczówką już nigdy podlewać nie będę, uważam, ze jest niedobra do storczyków. Ale i tak nikt mnie nie słucha, nikt się nie liczy z moim zdaniem, więc dlaczego ja mam się liczyć z jakimiś dziwactwami? W sumie to nie mój problem, czy stracicie te Vandy czy nie, ale ja zawsze będe uważać, że to mój sposób uprawy jest najwłaściwszy, bo się sprawdza już tyle lat. A na eksperymenty z Vandami sobie nigdy nie pozwolę, nie po to wydaję tyle kasy na kwiatka, żeby go wyrzucić po paru miesiącach przez jakieś dziwne wymysły.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu to ty straciłaś storczyki. U mnie są podlewane są zawsze deszczówką i jest im dobrze. I teraz uważam,że temat został zamknięty. Pozwól proszę innym w dokonaniu osobistego wyboru. Można przedstawić swoje racje lecz sposób jaki Ty próbujesz kogoś przekonać nie pozwala na taki osobisty wybór. Jeszcze raz napiszę - nikt nie ma monopolu, który sposób jest najlepszy, Ty również. Nie lubię natarczywości a niestety tak odbieram Twoje posty. Jest mi przykro,że muszę to napisać ale nie pozostawiasz mi wyjścia.

Arletko dziękuję i na pewno będę relacjonować wszelkie zmiany u vandzi i reszty storczyków ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

To ja może ` w międzyczasie` pochwalę nowe przyrosty na pędach? ;:63 ;:63 Jeśli liczysz na te keiki to ja Ci ich bardzo życzę ;:3
A cambrie..jakie kwitnienia?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Merghen pisze:Dusiu to ty straciłaś storczyki. U mnie są podlewane są zawsze deszczówką i jest im dobrze. I teraz uważam,że temat został zamknięty. Pozwól proszę innym w dokonaniu osobistego wyboru. Można przedstawić swoje racje lecz sposób jaki Ty próbujesz kogoś przekonać nie pozwala na taki osobisty wybór. Jeszcze raz napiszę - nikt nie ma monopolu, który sposób jest najlepszy, Ty również. Nie lubię natarczywości a niestety tak odbieram Twoje posty. Jest mi przykro,że muszę to napisać ale nie pozostawiasz mi wyjścia.

Arletko dziękuję i na pewno będę relacjonować wszelkie zmiany u vandzi i reszty storczyków ;:3 ;:3
No i straciłam, dlatego uważam, ze deszczówka jest zła i wy też możecie stracić, ale teraz mnie to nic a nic nie obchodzi. Chciałam dobrze, ale i tak nikt nie bierze pod uwagę tego, co piszę. Uważam moje metody za dobre i wolałabym tracić rośliny, niż zmienić moje przekonania.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję maribat. Dwie z nich są przedstawione w moim wątku - colmanara i bealara, trzecia kupiona została po kwitnieniu, miała zasuszone kwiatuszki
Obrazek(zdjęcie zrobione zaraz po zakupie)
Ostatnia zaś to całkowita niespodzianka. Kupiłam kilka pseudobulw, w między czasie niektóre zaschły ale wyrosły nowe i tak sobie cierpliwie ;:65 czekam na to by pokazała buźkę ;:224

Dusiu jeśli nie chcesz zmieniać przekanań ja Cię do tego nie zmuszam więc proszę byś uszanowała moje zdanie i nie odbierała mi swobód obywatelskich. Ze względu na Twój młody wiek wybaczam Ci te przykre dla mnie słowa i jeszcze raz powtarzam, temat uważam za zamknięty i nie będę już odpowiadać na Twoje posty w tym temacie
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

Ha, a ja właśnie dzisiaj ponownie zachwycałam się tą pomarańczową u ciebie, wyjątkowo wdzięczna i okazała ;:3
*Marta
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję,że jak wszyskie polubią swoje towarzystwo w jednej donicy to będą pokazywały swoje buźki. Gdyby jednak razem zakwitły to miałabym nielada ucztę dla oczu ale byłaby ona wątpliwa dla nosa - każda pachnie(śmierdzi) inaczej ;:224
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p

Post »

No niestety z tym `zapachem` to raczej przeciętnie ;:224 szczególnie jak dostanie ciepełka i słoneczka ;:3
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Małgosiu, masz cierpliwość, własne zdanie i nie denerwuj się - dziś przypada Blue Monday :;230

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Storczyki masz piękne i widać, że czują wiosnę. ;:138

Co do za i przeciw podłoża u Wand: Do celu nie prowadzi tylko jedna prawdziwa i słuszna droga. Metod uprawy jest tyle co roślin - każdy dobiera tą, która najbardziej mu odpowiada :wink:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet nie wiecie ile mi radości zrobiliście swoimi odwiedzinami. ;:180

Basiu, Ewelinko dziękuję i ;:196

Leszku na poczatku wełnowce mnie pogrążyły w czarnych odmętach ale jak przeczytałam na jakiejś stronie storczykowej,że zdarza się to nawet najbardziej ostrożnym kolekcjonerom to emocje opadły a teraz pozostaje walka. Wczoraj musiałam jeszcze raz odkazić (tym razem chemią) keramzyt, tacki, poprzemywać liście, ponamaczać storczyki w chemii i popryskać Provado Plus więc jak wszystko rozgrzebałam to przesadzanie było małym, miłym zakończeniem ;:108

Teraz tylko się zastanawiam czy oprysk zastosować po tygodniu a podlać jeszcze raz chemią po 2 tygodniach, czy wszystko zrobić po 2 tygodniach. Może ktoś ma jakieś propozycje :?:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No i przybiegłam.... ;)
Malgosiu- nie czytałam Twojego wątku wczoraj.... A dziś oglądam i ze zdziwieniem patrzę....
Zrobiłyśmy wszystko bardzo podobnie ;:108
Ciekawa jestem efektów takiego, wspólnego wsadzenia roślinek.
Będę tu często zaglądać, mam nadzieję, że czasami coś o nich Napiszesz lub Dodasz jakąś fotkę.
Będzie miło wymieniac poglądy i uczyć się nawzajem tej metody sadzenia orchidei.

Jak Zamierzasz te roślinki podlewać? Ja chcę moczyć, tylko może być problem, ze względu na dużą wysokość doniczek.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko jak zaglądnęłam do Ciebie to padłam na podłogę i :;230 :;230 (rodzina dziwnie na mnie patrzyła ale co tam). Podlewania nie myślę zmieniać więc wstawię donicę do miednicy i najpierw ją przeleję a potem pozostawię by podłoże mogło nawilgnąć, a potem po ocieknięciu hyc na podstawkę ;:108 Myślę,że będą zadowolone ;:224
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”