Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Nic tylko na kwiaty czekać ;:3 ;:7
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko, spodobał mi się Twój warsztat :) U mnie niej więcej coś podobnego, tyle że w pudłach :) A pod ręką w mieszkaniu małe pudełko podręczne, żeby nie latać co chwilę do piwnicy :) Ostatnio nie mam czasu na grzebanie w storczykach, więc tak często nie latam ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko :wit , lekcja poglądowa wspaniała nie tylko dla początkujących, bo samo zorganizowanie zaplecza storczykowego na 5 i warte naśladownictwa ;:63 .
Przepiękne katlejki pościelowe ;:224 , nic tylko czekać na większy przychówek ;:67
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Justynko, fajnie że pokazałaś te akcesoria.
Myślę, że każdy, kto już jakiś czas zajmuje się uprawą storczyków ma podobne "laboratorium".
Ja mam jeszcze wermikulit, skorupki cedrowe, włókno kokosowe. Te składniki jednak można mieć, ale też można się bez nich obejść.
Natomiast nie mogę się obejść bez dobrego sekatorka o szpiczasto zakończonych ostrzach. Mam też drugi, masywniejszy, którego używam do
rozdrabniania grubej kory.

Ładnie rosną twoje katlejki ;:63 Widać, że czują już cieplejsze dni. Myślałam, że zobaczę też tę, którą masz ode mnie.
Mam nadz.,że również zabierze się do roboty :wink:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam jeszcze butlę denaturatu do dezynfekcji narzędzi oraz drucik do wypalania dziurek w doniczkach :D

Justynko, trzymam mocno kciuki za ostatnią pochewkę cattleyki, żeby się w końcu zdecydowała na kwitnienie! Masz nowy przyrost- jestem pod wrażeniem, u mnie w tej materii kompletnie nic- jak przekwitła, tak stoi do tej pory :? jedynie korzonki trochę podrosły. Może się ruszy wiosną na balkonie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Oj,Wy kobiety,ale jesteście poukładane.Aż wstyd się przyznać,ale u mnie pod tym względem,to totalny miszmasz,co kąt to coś innego.Kora i keramzyt na balkonie,styropian na korytarzu,doniczki w dwóch miejscach,narzędzia w 3 szufladach,nawet woda w 3 pomieszczeniach :oops:
A ile się muszę nachodzić i nagłówkować,gdy coś chcę robić.

Tyle,że podobno,ruch to zdrowie a i gimnastyka dla umysłu jest mile widziana.

Justynko,a nie wiesz przypadkiem,gdzie mogłem schować druciki do podwiązywania storczyków?Szukam już tydzień? ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Justynko jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego warsztaciku - wszystko takie posegregowane :)
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow...ale odwiedzin, dziękuję ;:108

Igor- tych akcesorii jest o wiele więcej. Paliczki z bambusa, spinki o przypinania pędzików, dwa sekatory<na działce, ale używam ich tez do storczyków>, miedziany drucik, dwa opryskiwacze< po jednym- w mieszkaniu i na działce>, rękawiczki, itd ;)

Goska1307- dziękuję w imieniu katlejek ;) Mam ich dużo więcej, tylko słoneczko zaszlo w trakcie sesji zdjęciowej i już fotki nie byłyby tak ładne. Może znów kiedyś zrobię pozostałym - sesję.

Leszku- no telepatia... Hihi, Wiesz, że mam taki "schron" na działce. Jest tam piwnica, nawet ze studnią z wodą. Tę samą, co podlewam storczyki...

Wmx- Wiesz, byłam dziś na zakupach i znów mam 80l kory. Do tego jakieś 10 doniczek i dwa worki keramzytu. Jutro muszę podejść po kolejne 10 doniczek :;230

Joane- cieszę się, że Ci się katlejki podobają. Dobrze, że Twoja rośnie w nową psb, to chyba już pierwsza oznaka wiosny...

Merghen- dziękuję w imieniu "modelek". iście bukowe zbieram w lesie na przedwiośniu. Znów muszę się wybrać do "mojego" lasu. Najlepsze są takie, które po mrozach, wiszą na drzewach. Nie są wtedy brudne, a po wymrożeniu, sa pozbawione wszelkiego robactwa.

Kasiu74- dziękuję za komplementy. Katlejki, również dla mnie, są cudnymi storczykami.

Szymka-oj, czekam na te kwiaty...może kiedyś się doczekam... ;:224

Mala_Mi- też mam podręczne "pudło", coś na miarę podręcznej "apteczki storczykowej". Jak jest większe przesadzanie, wtedy biegnę do pwinicy. A do pwinicy uwielbiam chodzić, zawsze można wrócić do domu, na przykład z pysznymi kofiturami lub grzybkami z cebulką w słoiczku.

Marwes- dziękuję...Takie lekcje czasami są przydatne. Ja, wiele się nauczyłam, z wąków, gdzie były zdjęcia i opisy na przykład: składu podłoża do storczyków. Czasami były fotki. Takich informacji nie znajdzie się w żadnym poradniku. Bo tu, na forum, są podparte doświadczeniami Forumowiczów stosującego akurat takie podłoże :)
Wiesz...12 sztuk katlejek na razie mi wystarczy ;:224

Asiu- to może kiedyś, jak Będziesz miec chwilkę poproszę Cię o zdjęcia chipsow, wermikulitu i innych akcesorii. Najlepiej z wytłumaczeniem, jakie ma właściwości każde z nich ;)

Agitko- Widzisz... o pokazaniu drucika nie pomyślałam ;) Ale...gdybym pokazała drucik, musiałabym pokazać też wiertarkę, którą używam do wiercenia dziurek i...nie tylko.
Na pewno katlejka wnet się obudzi. Trzymają ją na południowym oknie, to poczuje ;:3 i zacznie rosnąć.

Henryku- widocznie...Dbasz o linię, skoro Lubisz chodzić. Ja...linię mam...poza tym lubię miec wszystko pod ręką. Mniej czasu tracę, gdy czegoś mi potrzeba, to... po prostu po to sięgam ręką :)

Roksisk- dziękuję w imieniu "warsztaciku"

A dziś będą... a jakże NOWOŚCI :D
Relacja w kolejnym poscie.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wmx
200p
200p
Od: 6 gru 2009, o 13:34

Post »

Juz sie nie mozemy doczekac tych nowosci....
Pozdrawiam Sylwia
Storczyki Sysi i Ogród Sysi
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ja także chylę czoła przed takim przygotowaniem ;:180 pełen profesjonalizm jak to ktoś już napisał ;:138 Ja jakoś nie mogłam się doprosić moich chłopaków aby wybrali się ze mną do lasu po liście bukowe ;:14 a sama się bałam bo pełno dzików :(
No i oczywiście czekam na fotki nowości ;:65
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wmx-poniżej będzie relacja :D

Arlet- a nie ma u Was parku miejskiego? U mnie jest wielki park...gdzie jest góra parkowa, tam też rosną buki i można liście zbierać. Tyle, że ten park jest na "uboczu" miasta i dość czyste powietrze. Z dala od głównej drogi...
Fotki, poniżej :D

Pamiętacie, jak pisałam jesienią, że zostały zakupione, dla mnie, w Gdańsku trzy storczyki? Zapewne Niektórzy Pamiętają...

Z soboty na niedzielę, przejechały prawie 1000km i wczoraj, późnym wieczorem dotarły do mnie. W świetnym stanie - dwie cambrie i jedno oncidium. Kupione na przecenie - 5zł/sztuka - kolor niespodzianka.

Musiałam się zmobilizować i dzisiejsze popołunie spędziłam na wsadzeniu do doniczek < właśnie podwójnie>.

Przed przesadzeniem wyglądały tak:

Obrazek

Doniczka, "podziurkowana" przeze mnie:

Obrazek

Tutaj, pokazane jest, jak "podzieliłam" doniczkę na pół. Używając do tego celu, obrzeża do trawników. Na dnie jest włożony ciężki kamień<wyparzony we wrzątku> - dla stabilizacji doniczki. Dno zostało wysypane grubą warstwą keramzytu, dla lepszej cyrkulacji powietrza:

Obrazek

Potem pozostało skomponować podłoże. I tutaj fotki nie zrobiłam. Za to roślinki po posadzeniu wyglądają tak. Cambrie:

Obrazek

Oncidium było jedno i zostało posadzone z moim- zielono-żółtym. Oto one:

Obrazek

Stoją, tymczasowo, na półeczce dla sabotków. Muszę je jeszcze podpisać:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

bardzo ciekawy pomysł na dzielenie doniczek ;:138
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Justynko widzę że jesteś przygotowana na każda sytuację, ;:138 .
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko ;:138 ;:138 teraz to na pewno ruszą z kopytka i szybko zobaczysz i my też :wink: jakie mają piękne kwiatuszki. Bardzo Ci tego życzę :uszy
Świetny pomysł z tym sadzeniem, dziś też Małgosia pokazała jak podobnie posadziła swoje roślinki ;:138
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko szybciutko dotarły do Ciebie te Cambrie.
Ciekawa ralacja z przesadzania. Będę obserwować jak sobie poradzą we wspólnych doniczkach. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”