Ogródek KaRo cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek KaRo cz.6

Post »

Ja się podpisuję, KaRo, pod Twoim poglądem na zimę. A jednak się nie powstrzymałaś przed kolorkami. :roll: I dobrze, bo ładne. ;:180
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Krysiu, ja też bardzo lubię taką śnieżną zimę bo jednak biel jest dużo przyjaźniejsza dla oka niż chlapa i brud na chodnikach. I bardzo za nią tęskniłam po zakończeniu sezonu ogrodowego, bo póki nie złapały przymrozki, ciągle jeździłam na działkę...przesadzić , dosadzić.... W tamtym roku jesień była długa i sprzyjała do późna takiej pracy....ale ja już czułam się zmęczona i z czystym sumieniem chciałam odpocząć od ogródka...do tego potrzebny jest śnieg :lol:
Tylko teraz mówiąc szczerze słowo "wspomnienia" brzmi dla mnie smutno....jakoś coraz bardziej spoglądam do przodu, oglądam nasionka, wypatruję w necie cebulek..hihihih....bo pomimo śniegu za oknem wszyscy wokół zaczynają jakoś energiczniej podchodzić do życia :D Może to też sprawka tego słonka , co dziś tak miło przyświeca :D
Ło matko....ale się rozpisałam....
A chciałam tylko zapytać jakie to parapetowce czekają u Ciebie na wysiew??? :lol:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

U mnie śniegu coraz mniej, za to mają nadejść mrozy..
Rozpoczynają się obawy przed wymarznięciem.
Końcem tygodnia mają być plusowe temperatury, co mi się wcale nie uśmiecha...
Kołderka się stopi jak nic :(
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu miejmy nadzieję ,że do tego nie dojdzie . Krysiu DOSIEGO . Szukając na Forum jarzmianki dotarłam do Twego ogródka z zapytaniem czy ta roślnka[ bardzo mi się spodobała i zamówiłam ją sobie ]bardzo się rozrasta i czy się wysiewa . Zamówiłam Ruby Cloud u Ciebie rośnie chyba ta sama przy czerwonej róży
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

Krysiu
;:97 ;:80
obyś była tu często
szczęśliwego Nowego Roku!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jestem tu,bywam tu ... dziękuję,dziękuję patka :wit
Za oknem nadal zima i tęskno już do kolorów,słońca,ciepła i oczywiście do roboty... :;230

Jadziu moja jarzmianka to jakaś najzwyklejsza odmiana J. większej.
Kupowałam nawet bez nazwy ale kwiaty ma bardzo jasno różowe,prawie białe z oświata różu... U mnie nie rozsiewa się absolutnie,choć chciałabym tego ...ale u mnie rośnie w dość suchym miejscu ,nie dbałam dotychczas o jej wilgotność,a powinnam,może w nadchodzącym sezonie zrobię coś dla niej w końcu :wink:
Od kilku lat widzę w sprzedaży przepiękne odmiany o karminowych kwiatach,pewnie powinnam sobie taką sprowadzić....
kwiaty są ładne ale również kępa liści ładnie się prezentuje...

Aniu - już prawie po śniegu :wink: a mój znajomy przepowiada już całkiem plusowe temperatury.
Tylko czy już nie wrócą mrozy? Tego nie wie nikt... a moje krzewy niczym nie okryte.... żaden
Liczę na szczęście ... jak dotychczas... :wink:

Basiu,Agnieszko - mam nadzieję,że już odpoczęłyście na tyle by zatęsknić do roboty w ogródkach :;230
Dziś,gdy prawie zniknął śnieg - zrobiło się potwornie brudno wokół. :x
I tego przejściowego okresu bardzo nie lubię...chciałabym już móc chwycić za grabie i działać...ale kiedy nadejdzie ten moment,oj kiedy... :? :wink:
Na razie muszę przymykać oczy i udawać,że nie widzę tej nędzy...

Basiu ja już przebrałam moje torebusie z nasionami... i szukam miejsca gdzie będę mogła postawić doniczki z wysiewami...
Parapety zajęte,na klatce schodowej za zimno a w piwnicy za cimno... :;230
Chcę wysiać już cleome,tunbergie,werbeny,żeniszka i kobee by doczekać wcześniej niż w listopadzie jej kwiatów (tak miałam w ubiegłym roku).
Mam też do wysiania różne budleje,goryczkę,pokrzyk,kokornak i wawrzynka...
Mam ... i nie wiem co z tym zrobię....myślenie też skraca czas oczekiwania

Adrianno - tak jak niemal wszyscy ,by mieć dobrą kondycje psychiczną potrzebuje kolorów...słońca i kolorów...
Latam po moich albumach i leczę moją duszę szczególnie w taki dzień jak dziś,kiedy wokół brudno i szaro i mokro...
Masz rację Jolu - chyba wszyscy do dobrego samopoczucia potrzebujemy już naszej ulubionej - roboty :D

Elu - wiem jak to jest z tymi trudnymi roślinami :D
Pierisy były długo dla mnie trudne,teraz rosną dobrze za to rododendrony są dla mnie pełne tajemnic.
Nie mam(poza 1 szt.) i obawiam się,że mieć ich nie będę.
Nie radzę sobie z nimi a są przecież tak piękne ... cóż,nie umiem o nie zadbać. :oops:
Pozostaje mi podziwiać je u Was...

Trochę wiosny ... nie nie jesienią jak w piosence ale tej zimy ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

uwielbiam te twoje połączenia kamieni i pni z roślinami,
musze się tego nauczyć :wit
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Karo.Weszłam sobie dziś do Ciebie popatrzeć na Twoją kamelkę.Pisałaś"szkoda że nie stoi w bardziej wyeksponowanym miejscu".Moja stoi w kotłowni zalanej trochę wodą,wśród miału,drzewa i jak to w kotłowni.To już całkiem nieciekawe miejsce dla takiej piękności.Ale u mnie obecnie jedyne odpowiednie...........Pięknie Ci zakwitła.Ja też czekam na otwarcie kwiatka chociaż jednego.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Krysiu w Nowym Roku!
Otworzyłam Twój wątek, a tu tak słonecznie za sprawą tulipanów :)
Pogoda wiosenna, ja też mam ochotę chwycić za coś i pognać do ogrodu ale wiem, że to jeszcze za wcześnie. Na razie rozmyślam, co by tu zrobić.....

Kamelię masz przepiękną :D
Moja stoi w chłodnym pokoju i zastanawia się czy otworzyć pąki czy nie... W zeszłym roku się nie zdecydowała, wszystkie opadły......

Do zobaczenia :wit
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tardy chyba już niedługo bedziemy podziwać w ogrodach jak dalej bedzie taka pogoda . Ta którą zamówiłam Krysiu ma mieć karminowe kwiaty . W ubiegłym roku nakryłam mojego pierisa a w tym roku w ogóle go nie zabezpieczałm a widzę ,że ma się dobrze . Twój pięknie kwitnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23

Post »

Krysiu już dawno u ciebie nie byłem , i chyba muszę nadrobić zaległości. Ja też już chciałbym wysiewać rośliny na parapecie , ale narażie jest tak mało słońca, że chyba wszystkie by się bardzo wyciągały .Tamtego roku o tej porze wysiałem trytome , i na wiosnę miałem tyle siewek że nie miałem z nimi co zrobić , ale strasznie się wyciągały na oknie .
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Krysiu :wit

A ja klikam z pytaniem o passiflorę :roll:
Moja zimowała w drewnianej altanie. Niestety to zimowanie nie wysżło jej na dobre... :cry: W altance była spora wilgotność i na pędy passiflory rzuciła się pleśń ;:223
Nie mam innego miejsca gdzie mogłam ją przetrzymać w czasie mrozów, chyba lepiej by wysżło gdybym zostawiła ja na dworze i tylko zabezpieczyła agrowłókniną ;:223
Czy jest szansa że odbije od korzenia na wiosnę????
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witam nocną porą moich gości! :wit

Patko - to przypadek,te zestawienia są przypadkowe i prawie każdego roku inne.
Wszystko zależy od mojego wiosennego nastroju , z pewnością też tak masz i Ty. :heja :P

Iwonko - byłam,widziałam i jeszcze raz serdecznie gratuluję.Pięknie zakwitła ;:138

Ewo :D witam serdecznie.
Wierzę,że i Twoja kamelia rozmyśli się i rozkwitnie już lada moment.
Tylko nie ruszaj jej,to podobno warunek by nie zrzuciła pąków.
To trudne ale konieczne.
Wydaje mi się Ewuniu,że musimy poprzestać na podglądaniu naszych roślin czy nie przemarzły i czy nie wykazują może oznak życia ;:65
To chyba wszystko czym możemy się raczyć na ten moment.
Mnie w tej chwili sprawia radość kwitnący ciemiernik ale przyznaję podglądałam już najwcześniej pojawiające się u mnie kwiatki rannika.
Niestety jeszcze nawet ziemia nie pęcznieje w miejscu gdzie być powinien... tak więc trzeba się pogodzić z sytuacją,że jeszcze trwa zimmmmaaaa.

Jadziu no to będziesz mieć ekskluzywny okaz jarzmianki. Na prawdę pięknie wygląda.
A może dosadzisz jej przyjaciółkę o jaśniutko różowych kwiatach? Czy nie byłby to ładny zestaw? :D

Arturze :wit miło mi,że wpadłeś do mnie :D
Powstrzymuje swoje emocje jak tylko mogę.
Udało mi się,nic jeszcze nie wysiałam ale... przesadziłam większość kwiatów doniczkowych :;230
Zaspokoiłam choć na trochę swoją rządzę grzebania w ziemi...
Podglądam storczyki...
Kupiłam kwitnący dzwonek,mini .. mini... mini różyczkę i dubeltowe kalanchoe.
Mam więc co podgladać chwilowo...
Zdaję sobie sprawę,że pospiech nie jest wskazany...oj nie .
To tylko namnożenie sobie kłopotów ... wierzę,że wytrzymam jeszcze długo... :uszy

Agatko ja bym taka passiflorę ścięła możliwie nisko- na ok 10 cm nad ziemią.
Opryskała ten 'kikut' i wierzchnią warstwę ziemi jakiś środkiem przeciw grzybowym i jednocześnie dobrze podlała ziemię tym samym środkiem ale o stężeniu dwukrotnie wyższym niż to jakiego użyłabym do oprysku.
Oczywiście donica z rośliną musiałaby wylądować w mieszkaniu, w ciepłym mieszkaniu.
Istnieje ogromna szansa,że po takiej opiece zdecyduje się szybko wypuścić nowe pędy.
Dopiero wiosną przesadziłabym do nowej ziemi.
Spróbuj takiej metody jej ratowania. Jestem przekonana,że to pomoże. ;:65

Mamy kilka dni na złapanie oddechu.
Będzie ponoć wiosennie z wysokimi plusowymi temperaturami ale to tylko chwila na oddech.
Zima zapowiada swój śnieżny powrót... co mnie wcale nie cieszy.
Dziś,przez prawie cały dzień padał deszcz, uzupełniałam listę moich roślin,
przeglądałam więc zdjęcia i po prostu moja tęsknota za zielonym i ciepłem wzmogła się drastycznie. :;230

Och jak powzdychałam sobie dzisiaj :;230

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Naprawdę już niedługo zobaczymy kwitnące krokusy a potem to już pójdzie jak burza :P
Ale na zielone to przyjemnie spojrzeć choćby na obrazku.
U mnie przynajmniej skończyło się białe w ogrodzie, ale zielonego jeszcze nie widać.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu i ja wzdycham....ale z zachwytu oglądając ten Twój zielony gąszcz 8-) :lol: Ależ już by się chciało połazikować wśród takiej soczystej zieleni i zapachów wiosny :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”