Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi

Post »

Lobelii wysiałam mix ale tylko jakieś trzy szt zeszły w kolorze białym i różowym...wszystkie kępki były niebieskie...trzeba się było dobrze przyglądać żeby zauważyć. Większe plamy kolorystyczne lepiej rzucają się w oczy i tak prawidłowo powinno się sadzić.
Tak sobie pomyślałam że mam posadzone w kilku kolorach coś podobne do żagwinu...pomiędzy nimi dosadzę czosnki ozdobne w fioletowym kolorze, powinien być fajny efekt.

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ten śliczny kwitnący płożniaczek to floks szydlasty, cudnie wyglądają jego duże ukwiecone kępy :D Ja musiałam zredukować jego ilość, z braku miejsca...niestety. Załuję, bo najpiękniej wygląda w dużych plamach, u mnie musi pozostać w niewielkich kepkach :(
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu ;:167 chyba znasz wszystkie nazwy roślin :?: Mam jeszcze kępki w innych kolorach posadzone na nowej rabacie...w jednym miejscu fajnie wyglądają, nie robiłam fotek bo po przesadzeniu marnie kwitły...jeszcze miałam problem z nornicami...upodobały sobie to miejsce i cały czas wyryta ziemia leżała na roślinie.
Nie wspomnę teraz co się dzieje...wszędzie pełno dziur i kopców...do tego Reksio upodobał sobie rabatki i kopie w najlepsze dziury, czuję że do wiosny będzie pobojowisko.
Znalazłam starą fotkę z innym kolorem :)
Obrazek
Nazwy tej byliny tez nie znam :?:
Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu wydaje mi się ze jest to serduszka wspaniała...porównaj
http://www.google.pl/images?q=serduszka ... 24&bih=583
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko, sprawdziłam chyba są podobne... serduszkę okazałą mam jeszcze taką, zobacz na fotce po lewej stronie...wiem na pewno że to Serduszka okazała. Po prawej jest roślina podobna do serduszki, ale rośnie mała i ma bardzo drobne listki, kwiaty są drobne i jest ich bardzo dużo. Widocznie mam dwie różne :?:

Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak Aniu, masz dwie różne serduszki, okazałą - większe ma kwiaty i "pietruszkowe" liście
oraz wspaniałą - z drobniejszymi kwiatami (dłużej też kwitną od poprzedniej) i "marchewkowymi" liśćmi.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu :wit to prawda że te listki są podobne do pietruszki i marchewki :roll: Jeszcze mam chętkę na biało kwitnącą...jak zakwitnie to naprawdę wygląda bardzo okazale. W tym roku myślę że wypuści jeszcze więcej gałązek z kwiatami.
W półcieniu ta duża też dosyć długo kwitła ale ta drobna to prawie cały sezon...najpierw obficie a potem pojedynczymi kwiatami. Czy ta drobniejsza odmiana jest jeszcze w innych kolorach :?:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biała była w ubiegłym roku w sklepie internetowym cebule.pl.
Serduszka wspaniała zaczyna kwitnąć z tulipanami i kończy jesienią, ma piękne szare liście :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu zajrzałam do Ciebie na chwilkę ,a tu takie pięknotki ;:138 I takie mądrości ;:63 Jutro popatrzę spokojnie, dzisiaj nie widzę ekranu ;:41 ;:41
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Petunie w ubiegłym roku sadziłam do gruntu ;:138 Ale surfinię wsadzić do gruntu, nie wymyśliłabym :roll: Aniu piękne masz serduszki i kompozycje, szczególnie hosty na trawniczku pięknie wyglądają ;:138 Floksy też ładnie wyglądają , też coś siałam ,ale już pogubiłam się z tym wszystkim :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu bardzo się cieszę że mogłyśmy się poznać w realu, szkoda tylko że spotkanie było takie krótkie ale mam nadzieję że następne będą dłuższe. Bardzo dziękuję za roślinki wszystkie są śliczne i widać że z dorodnych egzemplarzy matecznych. Ja co prawda nie jestem kaktusowa ale ten maluch z czerwonymi igłami mnie urzekł i moje młodsze dziecko zapałało chęcią uprawy tych kaktusów, teraz moje skrętniki dostana eksmisję z parapetu u niego w pokoju.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi kiedyś mogłam kupić sadzonkę ale była jakaś marna...na pewno się skuszę, to jedne z piękniejszych roślin i wytrzymałe na warunki pogodowe.

Romko ;:167 hosty na trawniku rosną razem z RH, blisko posadziłam laurowiśnię...usunę jeszcze troszkę darni i dosadzę więcej host, te posadzone wcześniej mają za ciasno, muszę je posadzić w większych odstępach...od forumki dostałam hostę z innymi liśćmi i dwie inne mam z wysianych nasion, posadzę wszystkie razem. W tym miejscu po bokach rośnie więcej host i żurawek, chyba w te miejsca dodam jeszcze wrzosy i wrzośce bo na wiosnę jest w tych miejscach pusto...myślałam też o azaliach. Chciała bym też w tym zakątku posadzić magnolie ale te co mi się podobają chyba u mnie nie wytrzymają w zimie.
Niskie trawki też by w tym miejscu pasowały ;:108

Jolu ;:167 było mi bardzo miło, na pewno spotkamy się nie raz...kaktusy bardzo polubiłam, ale też potrzebują sporo opieki. Posadź je w odpowiednią mieszankę i na ;:3 parapet ;:65
Teraz powinny zimować ale u mnie stoją w tym roku na parapecie, sporo mi wypadło po ostatnim zimowaniu...miały za zimno. Maciek niech poczyta o ich uprawie w wątku Kaktusy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero na fotkach widać ile urosły hosty, hortensja bukietowa i irga.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 piękne widoczki pokazałaś :wit
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No tak a nam się ciągle wydaje że nic nie rośnie jak posadzone tak siedzi albo jeśli już to przyrosty są maleńkie i rzeczywiście dopiero na fotkach widać że jednak te roślinki pięknie się rozrastają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”