Ogród Helen

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Helen

Post »

megi1402 pisze:
Helen, obrywasz swojej przekwitłe kwiaty? Podobno wtedy kwitnie w następnym roku jeszcze obficiej.
Megi w ubiegłym roku , tak sporadycznie uszczykiwałam suche kwiaty rózanecznikowi.
Azaliom nie. ;:7 .
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renim ,ja nie wiem , jeżeli chodzi o to uszczykiwanie suchych kwiatów, może to coś daje ;:180 ,
ale ja nie zauważyłam specjalnych zmian.
Reniu,nie mam pojęcia jaki to gatunek trzciny. :? nie pamiętam,to było tak dawno :roll: :D .Pozdrawiam

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, myślę ,że pod koniec maja możesz ją przesadzić, przypuszczam ,że w tym roku Ci nie zakwitnie ,ale w następnym powinna ;:180 :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

helen witaj .nie mogę się doczekać wiosny żeby oglądnąć dokładnie co tam chowasz w swoim ogródeczku.odnośnie "trzciny " to miskant giganteus.nie wiem tylko dlaczego wyrzucasz go do śmieci skoro ma świetne paliki które można wykorzystać do podpór w ogrodzie a z reszty zrobić wspaniały kompost.a jeszcze się podzielę wiadomością o krokusach .u nas na trawie niektóre gatunki nie rosną bo mamy za mało kwaśną glebę.jeżeli już to sadź je na rabacie z korą .u mnie też na trawie nie rosną, wszystkie zniknęły.
bardzo podobają mi się twoje iglaki .ładnie uformowane .jesteśmy prawie sąsiadkami i ma nadzieję że bliżej się poznamy.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi ,że odwiedziłaś moją stronę.Alinko, jeżeli chodzi o paliki po trzcinie, to jest ich tak dużo, część wykorzystuję a resztę wyrzucam. Kompostu nie robię,za dużo pracy. Ale wiesz Alinko z tej trzciny już zasuszonej zrobiłam sobie bukiet,włożyłam do wysokiego szklanego flakonu,,nieżle to wygląda.Jak chcesz , to w drugim sezonie te paliki zostawię dla Ciebie, :wit są bardzo twarde , grube i ciężko jest je nawet przeciąć sekatorem.
Krokusy na rabatkach też mam , ziemia jest kwaśna , bo koło iglaków.Może w tym roku sie pojawią.
Fajnie ,że proponujesz zapoznanie się. Ja mieszkam przy Zakopiance, os Kliny. Kalwarię dobrze znam.Jestem mobilna
;:7 Pozdrawiam serdecznie.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

HELENKOcieszę się ,ze zajrzałaś w moje skromne progi . Widzę ,że chyba znajdziesz inspirację do ponownego przekształcenia Twojego ogrodu . Moze już w niedługim czasie jakieś roślinki przybędą do Twojego ogródka wierzę w to mocno . Masz pieknie zagospodarowane wokół domu a te przycięte iglaczki ładnie sie komponują z całością domu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko z miłą chęcią poobserwuję Twoje wiosenne rabatki,...poczytałam ,że dla odmiany zamiast trawy będą kwiatki... :D Bardzo dobrze...chociaż trawka zielona też swój urok ma...Ja mam mały ogród ,a wciąż ze szpadlem chodzę...Sąsiedzi się dziwują,co jeszcze można posadzić w tym gąszczu... :;230 a jednak... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Nelu.Oglądając ogrody na tym forum chciałoby się mieć chociaż troszeczkę z tego.
U mnie w ostatnich latach najlepiej rosną aksamitki. :heja Próbowałam siać, sadzić różne kwiaty, albo nie wykiełkowały , albo te co rosły to zmarniały. Hortensje nie kwitną . :( Słaba gleba.Mam trochę liliowców, to chyba powiekszę kolekcję, bo wiem ,że będą rosły, zobaczymy Nelu, wiosna tuż , tuż :heja

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Heleno,poleciałam do Ciebie wcześniej,ale zapomniałam o Flammentanz napisać... :roll:
Ona kwitnie raz w roku ,zaczyna w czerwcu i może to trwać nawet miesiąc i więcej,a dlatego ,że zakwita w klastrach kwiatów,które stopniowo się otwierają...Ta róża po 3 latach to burza kwiatów,a im starsza tym większa i rozłożysta.Dorasta do 3-4 m,nie przemarza,nie pachnie ,chociaż w tej ilości kwiatów jakie posiada,można wyczuć ogólną nutkę zapachową...,jak to u róż... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Helenko jak czytam jakie masz kłopoty z roślinami to myślę że rzeczywiście ta piaszczysta gleba może być przyczyną . tym bardziej powinnaś sobie zrobić taki choć mały kompostownik bo to złoto dla roślin. a do trawy to bym radziła ci jednak system nawadniający bo przy piaszczystej ziemi to chyba podstawa .wtedy możesz sama sobie poradzić bez firmy.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Alinka ma rację. Nie mam jeszcze kompostownika, ale jak patrzę po sąsiadach to wcale nie uciążliwa sprawa. Ja zamierzam kupic taki termokompostownik. Do tego wrzucę kilka dżdżownic i one będą robote wykonywały. Tylko od czas do czasu trzeba pamiętac o dolaniu wody.
Chyba, że sie mylę :D
U mnie też piach. Do tej pory używałam tylko ziemi kwiatowej kupowanej w ogrodniczych do wzbogacenia mojej, no i dawałam na dno obornik też kupiony w sklepie.
A z kompostownika miałabyś darmową odżywkę.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Helen ja mam zarówno azalie i rh w pełnym słońcu w lecie mają prawdziwą szkołę przeżycia jak im dogrzewa , mając kiepską i piaszczystą ziemię będziesz musiała dbać o co najmniej lekką wilgotność gleby
Margot pisze:Do tego wrzucę kilka dżdżownic i one będą robote wykonywały
-- no to raczej kilka tysięcy ;:108
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Witaj Helen :wit
Wpadam z rewizytą. Nie wyczytałam jeszcze wszystkiego... ale już widzę, że przybywa mi kolejny zaprzyjaźniony ogród na piasku. Ech... pokory nam trzeba... cierpliwości... rozsądku...
Tak... ja z tej pokory, cierpliwości i rozsądku z uporem maniaka walczę o życie róż na piasku :;230
Pytałaś o drewnianą palisadę - nie zabezpieczałam niczym, poprzestając na środkach użytych przez producenta. Właśnie nastał jej kres, już jesienią w kilku miejscach zbutwiała a teraz została nieopatrznie rozjechana .... A służyła nam cztery lata.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu dziękuję Ci bardzo za informację o tej różyczce. Przyjdzie wiosna będę się za nią rozglądać ;:138

Alinko moja działka ma lekki spad , i tam gdzie jest wyżej są rabaty..Dużo podlewam w okresie letnim. Coś wyszukałam na forum. Dobrym nawozem do podlewania jest gnojówka zrobiona z pokrzyw. Nie stosowałam żadnych nawozów , to też jest przyczyna- nie wiem?
Jak uporzadkuję ogród , podosadzam, może i pomyślę o takim nawadnianiu, :heja ale jaki to koszt?

Gosiu kupowałaś obornik w sklepie ;:138 w jakim? ;:7

Marku rh podlewam, i to bardzo dużo, za to mi sie odwdzięcza corocznym kwiatem, ale on rośnie przed domem,gdzie gleba jest trochę lepsza . Azalie mam 2 ,podlewa sporadycznie, i jakoś dają sobie radę. ;:7

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iziu , masz piaski, ale Twoje roślinki wyrośnięte, jaki nawóz używasz?? :D Tak to jest z tymi drewnianymi palisadami. Ja wymieniałam już 2 razy , i w tym roku chyba też muszę.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”