Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Witaj OLU, pozwoliłem sobie jeszcze w tym roku na dłuższy spacer po Twoim ogrodzie, jako że dawno w nim ostatnio spacerowałem. Spacer był bardzo udany, spotkałem tam dużo pięknych i ciekawych roślin. Wyrazy współczucia z powodu straty owoców pigwy ;:110 , na Wielkanoc musisz coś innego wymyślić, dasz radę ;:32 .
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I znowu jestem. Na razie podglądam Wasze ogrody aby nie mieć ogromnych zaległości, ale na wpisy już z czasem trochę marnie.

Janeczko, ze szkodami już się pogodziłam. Zresztą nie wszystko się zniszczyło. Teraz będzie motywacja do nowych nasadzeń. Już nabieram nowych sił i głowa znowu zaczyna zapełniać się pomysłami na nowe aranżacje wiosenne. Zaczynam także buszować po sklepach internetowych w poszukiwaniu ciekawych nasionek kwiatów i warzyw?.

Małgosiu, w miarę zamieszkiwania okazuje się, że przy projektowaniu domu (rozplanowanie powierzchni z podziałem na pomieszczenia był mojego autorstwa, a zrealizowany przez biuro projektowe) nie miałam pojęcia o wielu przydatnych schowkach czy pomieszczeniach. Brakuje mi bardzo pomieszczenia na spiżarkę. Pierwotnie nie zakładałam robienia przetworów z własnych plonów a teraz ?
A ogród w ciągłej przebudowie i jak widzę na forum , to jest norma. Ciągle musi się coś dziać

Tosiu, głowę już zadzieram do góry coraz wyżej w poszukiwaniu nadchodzącej wiosny. Dzisiaj wielka odwilż, ale plany na zasiewy już się wykluwają

Tadeuszu dziękuję za odwiedziny. Wiem ,że masz dużo pracy u siebie. Wasze ranczo odwiedzam systematycznie (choć po cichu). Podglądam i uczę się.
Pigwówka nie wyszła, ale naleweczka z aronii bardzo wszystkim smakuje. Myślę , że wytrzyma do świąt Wielkiej Nocy, bo my jesteśmy (z mężem) tylko degustatorami. A pochwalę się, że to moja pierwsza nawleczka

Na razie za oknami szaro , buro, brrr. Pokażę Wam za to cząstkę domowych podopiecznych doniczkowców.
Czy pamiętacie jak zeszłej zimy posadziłam pestkę avokado ? Minął rok i oto co za roślinka z niej wyrosła :

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Bład w podpisie AVOKADO W STYCZNIU. Potem wynienię fotkę :oops:

A czy znacie owoc KAKI ? Miałam to szczęście, że na kilkanaście spałaszowanych owoców, w dwóch znalazłam pestki i oto efekt :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU a ja mam zamiar posiać w domu Physalis czy słyszałaś coś o nim . Czy to awokado bedzie również rodzić owoce,albo to tylko dla ozdoby .Twoje avokado rośne jak na drożdzach . Ciekawe jak bedzie wyglądać kaki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Olu ;:167 fajnie, że się odezwałaś ;:138
Ja, podobnie, jak Ty rzadziej bywam na forum i dlatego staram się być na bieżąco w zaprzyjaźnionych wątkach, chociaż ślad nie zawsze zostawiam :oops:

Awokado - super !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Olu u Ciebie widzę ładną różyczkę i to chyba rabatowa a gdzie kupujesz róże :)
Awokado mi padło nawet duże nie urosło zaczęły liście czarnieć i wyrzuciłam :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A mnie się podobają różyczki . awokado ładne tylko trzeba je trzymać w widnym i ciepłym miejscu przez zimę a u mnie nie ma komu dźwigać tak dużych donic ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, piszesz i masz :D
Oto physalis wysiane późnym latem z nasionek pobranych z owoców zakupionych w markecie. To miał być tylko eksperyment dla mojego syna, bo jemu smakowały te owocki. Pora siania nie była najlepsza i wiele się po nich nie spodziewałam. Na razie rośnie toto marnie. Ale też nic dziwnego, bo specjalnie o nie nie dbam. Często zapominam o podlaniu. Traktuję je jako rośliny jednoroczne . Na takie w naszym klimacie mi wyglądają. Na razie się wyciągnęły i są ciut anemiczne jak na mój gust. Myślę, że posiane w marcu lub kwietniu będą miały lepszy start.
Jeżeli chodzi o avokado, to myślę, że na owocowanie w mieszkaniu nie ma co liczyć. W lecie wystawiłam je na taras (do słońca). Ponieważ ma duże liście, szybko zachodziło parowanie, a do tego słońce poparzyło część liści. Szybo znalazło się z powrotem w mieszkaniu. Ostatnio faktycznie pędzi jak szalone. Zdaje się, że chce wyrosnąć na drzewko domowe.
A co wyrośnie z kaki ? będę je co jakiś czas pokazywała (o ile coś z tego wyrośnie).

Obrazek Obrazek Obrazek

Halinko ;:167 , i ja się cieszę, że jestem już częściej z Wami. Wygląda na to, że większość forumków jakoś na trochę znika, ale święta za nami i będzie więcej czasu na buszowanie po forum.

Stasiu, róże do mnie trafiają z różnych źródeł. Część z all (skuszona piekną reklamą), z hipermarketów (tak przy okazji innych zakupów) oraz ze szkółek, bo akurat ładnie się prezentowały. Właściwie nie znam ich nazw. Kupowane raczej na wygląd (kolor i zastosowanie). Jeszcze muszę dużo się podszkolić aby świadomie zacząć w nich przebierać.
Nie mam doświadczenia w uprawie avokado. Po prostu metodą na nosa. Teraz wiem, że lubi mieć wilgotno, rozproszone światło na wystawie wschodnio południowej i należy chronić przed ostrymi promieniami słońca. Ziemia ogrodnicza? i rośnie.

Janeczko, ja także uwielbiam róże. A Ty masz może avokado w domu ? Może wkleisz fotkę. Moje stoi w tej chwili na parapecie, ale jeżeli tempo wzrostu nie przystopuje, to za miesiąc czy dwa trzeba będzie zrobić przeprowadzkę na podłogę a potem może zastosować jakieś cięcie formujące. Jeżeli masz jakieś doświadczenie z avokado, bardzo chętnie przyjmę wszelkie rady.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak a ja trzymałam na południowym oknie ,róże też najczęściej
kupuję na oko bez nazw tylko patrzę na kolory wielkość i tyle
i to przeważnie na targu od handlarzy. :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja mam tylko cytrynę z pestki ,ponieważ jest już dużym drzewkiem stosuję przycinanie aby mi się mieściło w piwnicy , ładnie rośnie już kilkanaście lat ale nie kwitnie pewnie przez to przycinanie// warto trzymać dla samych liści , ślicznie pachną jak się ich poruszy .., w mieszkaniu było za ciepło i w zimie zrzucała sporo liści a w piwnicy ładnie się przechowuje ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Olu, ja też się czasem skuszę na posadzenie jakiejś pestki z owocu. Najbardziej lubię cytrynę z pestki, chociaż nie spodziewam się aby zakwitła wcześniej niż za kilkanaście lat. Twoje awokado jest bardzo ładne, jako pokojowe drzewko ma efektowne liście.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, takie zakupione róże od handlarzy targowych , mogą być pełne niespodzianek. Tych negatywnych, ale i też czasami zaskakują nas niespotykaną urodą. To jest loteria, która może dać nam wiele satysfakcji.

Moja cytrynka skierniewicka zakupiona w markecie kwitła bardzo obficie i miała nawet małe owocki. Opadły jednak. Dowiedziałam się, że tak musiało być, bo roślinka jest jeszcze malutka i nie dała by rady na razie sprostać zadaniu. Muszę troszeczkę ją podhodować. Teraz jest na parapecie okiennym. Odrobinę poszła w jedną stronę i sekator na wiosnę pójdzie w ruch. A Twoja jaka jest duża ?

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Aniu, moja cytrynka pochodzi od producenta, to i w owocowanie już może wejść, ale dam jej jeszcze trochę czasu. Już mam przygotowane świeże pesteczki daktyla do posadzenia :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Olu, Kaki od jakiegoś czasu rośnie u Piterka w ogrodzie i nawet zimuje, widziałem na własne oczy ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU jesteś mistrzynią nowinek owocowych ;:180 . Wysiałam parę nasionek i na razie doniczka stoi na kaloryferze w nocy a w dzień stawiam na oknie . Ciekawe co z tego wyjdzie ,ale zobaczymy . Twoje Physalisy to już wielkoludy . Mój brat wysiał Liczi ciekawe co jemu wyrośnie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, widzę, że się bawisz w ciekawostki. Nawet nie słyszałam o takich roślinach, jak kaki i liczi. Będą w ogrodzie? :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

_oleander_ ależ Ty lubisz nowinki :roll:
kaki mi bardzo smakuje ale żeby siać ;:224