Wandy ogródek pod dębami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami

Post »

Wandziu! U mnie, na szczęście sytuacja się powoli normalizuje to i dla forum znajdę więcej czasu :D
Pozdrawiam! :wit
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MAŁGOCHA, no widzisz, będziesz miała okazję odnowić dawne znajmości, tylko wszystko musisz zgrać w czasie. Masz nadal kontakt z tą koleżanką :?:

AN-KA, co do klematisów, to przeczytałam chyba u Margo, że trzeba powstawiać w ziemię rurki jakieś 10 cm od nasady rośliny, i podlewać oraz nawozić właśnie wlewając do rurek. Wtedy woda dociera prosto do korzeni i zapobiega to uwiądowi. Zobaczę, poeksperymentuję... :wink: Zamierzam coś wiosną dokupić właśnie z rodziny viticella.

STEASI, na "chusteczce" też sporo można zrobić. Przekonasz się. ;:108
ALINKO, wracaj, wracaj, bo mi cię brakuje. :D

Dzisiaj na niedzielę mam dla was przewrotne zdjęcie, bo wszak kalendarz forumowy także mamy przewrotny. Oto dzisiejszy widok z okna mojego salonu. Tuż za drzwiami tarasowymi stoi kosiareczka. Zaraz idę kosić trawkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Och jak chciałoby sie juz ruszyć z kosiarką :)
Dziękuję za piękną słoneczną fotkę ;:196 Ładny masz widok z okna
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Wiem :wink: Tylko wolałabym większe pole do popisu- zdecydowanie większe :)
Jakie masz aparat Wandziu?Piękne, nasycone kolorami zdjęcia Ci wychodzą
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Czy to jakieś pianinko stoi? Może załapię się bardziej na jakiś koncert niż ogródek?
Zkoleżanką mam kontakt tylko na naszej klasie, ona uczy w szkole, mąż jest wojskowym, tylko tyle wiem.
'
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Ale zdjęcie-normalnie aż bije z niego energia :uszy
U mnie na dworze +7,zaraz idę zobaczyć czy to już wiosna :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

miło popatrzeć na taki widok jak za oknem robi się buro ..już i u mnie pokazują się małe płaty ziemi z zielskiem , czy ono rośnie nawet pod śniegiem ???
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
x-d-a

Post »

Wandziu, piękny pokazałaś widok z okna - słoneczny i zielony :P
Ale musze Ci napisać, że u mnie dzisiaj autentyczna wiosenka - 10 stopni na plusie, prawie nie widać śniegu, a z okna mam widok m.in. na piękną dużą laurowiśnię, która wygląda nadspodziewanie dobrze, jak tylko uwolniła się od zwałów śniegu :roll:
Pozdrawiam niedzielnie :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Spojrzałem na Twoją kosiarkę i natychmiast wychyliłem się do okna, żeby ocenić czy aby moja trawa nie wymaga już koszenia, jednak wszechobecna białość szybko ostudziła mój zapał :;230
Co prawda są już zielone akcenty na trawniku, ale to jeszcze daleko, nóż w każdym razie zabiorę do pracy do naostrzenia, kto wie.... :;230

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
maribat
1000p
1000p
Od: 4 mar 2010, o 12:53

Post »

Wandziu .. ta fotka powyżej.. bardzo mnie urzekła. Gdyby nie widoczne ramy okienne pomyśleć by można, że ogród wlewa Ci się do pokoju.. bądź odwrotnie właśnie.. Gra światła i cienie.. rewelacyjne zdjęcie :D
wszystko moje jest tu:
zapraszam
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Steasi pisze:No właśnie na tych 40 to mi się nawet ten dąb nie mieścił :lol: Czyli tylko ja się gnieżdżę na chusteczce? :)
Nie tylko Ty, Paula :;230

Wandziu - u mnie hosty sadziłam w różnych rozmiarach... Chyba ze dwie były posadzone w podobnej wielkości do tych Twoich na fotce. Parę innych to zupełne maleństwa... I późną jesienią mama mi listem przysłała kłącza. Nawet nie wiem czy dały radę przezimowac ;:224 Wiosną będę ich wypatrywać ;:108
Tak czy inaczej, widze że przynajmniej jeszcze ze dwa lata muszę poczekać na bardziej dorodne okazy :roll:

A widok na ogród - rewelacja :D aż z kompa ciepełko bije ;:3
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Wandziu Piękne zdjęcie - takie energetyczne...

Wandziu, ale ja dzisiaj w innej sprawie. Otóż przeczytałam w wątku liliowym, że masz kłopot z muchówkami, które infekują lilie w taki sposób, że każdy pąk lilii ma swojego mieszkańca w postaci paskudnej larwy, która wyżera kwiat od środka.
Miałam identyczny problem tyle, że nie z liliami, a z irysami syberyjskimi. Uwielbiam te kwiaty dla ich błękitnego koloru (niemal błękit paryski), a tu przez dwa kolejne lata - klops. Opryski nic nie pomagały. W każdym pąku siedziła larwa - biała z czarnym łebkiem, długości ok. 5 mm.
Poprosiłam więc o pomoc Guru od irysów, czyli Tatę Kacera :D Dopiero on mi uświadomił, że te szkodniki mieszkają w ziemi i kiedy łodyga z pędem rośnie, to wychodząc z ziemi ma w sobie już tę paskudną larwę.
Czyli konieczne jest działanie na ziemię, a nie na samą roślinę. Guru poradził mi, żeby podlewać solidnie ziemię - jak tylko ziemia rozmarznie w marcu (pierwszy raz), później za 2 tygodnie, i później jeszcze raz za kolejne 2 tygodnie. Podlewa się niestety chemicznym środkiem - nie są znane naturalne sposoby.
A teraz najważniejsze - czym podlewać? Nie mogłam nigdzie dostać tego środka, który Guru polecał, więc kupiłam w castoramie środek doglebowy (rozpuszczany w wodzie), opisany jako będący przeciwko wszelkim larwom w ziemi.
Poskutkowało o tyle, że w minionym sezonie porażonych było około 5% kwiatów - a więc nie jest źle.
Tej wiosny znowu podziałam!

A te lilie, które Ci kupię - są już zaprawiane :D Na jeden rok na pewno wystarczy tego zabezpieczenia.
Co do tych lilii, które masz, myślę, że warto je wykopać, obejrzeć i zaprawić w środku przeciwgrzybiczym i przeciw robalowym. Ale jeśli u Ciebie w ogrodzie masowo występują te muchówki - przed posadzeniem cebul trzeba będzie zaprawić samą ziemię - na wszelki wypadek.
Pozdrówki - Ula
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Ładnie komponujesz detale :-) Firanki i kosiarka z tej samej bajki :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....a ja poczytałam poczytałam i Wandziu :wit pod dębem jest cudownie...
...już zaznaczyłam Twoje "okienne"zdjęcie musi znaleść się w kalendzarzu ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę takiego wyjścia z domu..
Ja, żeby dostać się do ogrodu muszę lecieć z poddasza :roll: , a jeszcze jak nieraz coś zapomnę to mam aerobik niezły przy okazji ;:223
A tak mi się marzy, żeby mieć wyjście wprost do ogrodu z sypialni na przykład...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”