gloriadei - różanka 2010

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: gloriadei - różanka 2010

Post »

Ewka spełnienia wszelkich marzeń w tym nowym roku i stworzenie jeszcze piękniejszego ogrodu ...;:196
Po raz wtóry obejrzałam Twój sfilmowany piękny ogród ,ale masz busz ...,jaki lubię najbardziej... :D
Szkoda ,że u nas nie ma takich czasopism...,zdjęcia ogrodów,pomysły na stworzenie różanych krajobrazów,i wiele innych profesjonalnych porad wzbudziłoby większe zainteresowanie wśród ludzi ,którzy mają swoje przydomowe ogródki i nie wiedzą co z tym fantem zrobić :wink: ,a jednocześnie powiększyło by się grono znawców tematu... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nela.Są u nas czasopisma ja kupuję już od kilku dobrych lat i wszystkie składam.Potem można zajrzeć i wyczytać co potrzeba.Mam OGRODY,MÓJ PIĘKNY OGRÓD,DZIAŁKOWIEC,KWIETNIK,TWÓJ OGRODNIK.Są też co jakiś czas wydania specjalne tych wydawnictw np.Skalniaki,byliny,krzewy kwitnące wiosną itp.Do tego książki o projektowaniu ogrodów i encyklopedie,albumy, jest z czego czerpać wiedzę.Ostatnio kupiłam album o bylinach wyd.ZYSK I S-KA Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali.Jeżeli Ewa pozwoli to wkleję zdjęcie.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Album Byliny w Twoim ogrodzie zawiera 457 str. na każdej str.są opisane 1-3 byliny i do każdej jest zdjęcie.

Byliny

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ewuń, choćby dla samych zdjęć warto przekartkować takie wydawnictwo.
Szkoda, że nie znam niemieckiego.
Ale nic to. U nas za kilka lat też będzie gazeta o różach. Gorąco w to wierzę.
Przecież rosną nam tu na forum różane specjalistki. A i pięknych zdjęć nie brakuje.
Myślę, że i prenumeratorzy by się znaleźli.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Georgina - nie zrozumiałaś - te wydawnictwa które pokazałaś są o bylinach a tu chodziło o czasopisma poświęcone głównie różom.
Niestety - długo będziemy czekać na takie wydawnictwo - tak naprawdę jest bardzo małe zainteresowanie różami, by to zmienić potrzeba czasu.
No i na pewno musiałaby być większa promocja róż - pokazy odmian i tak dalej, na taki marketing potrzeba pieniędzy, a nie widzę by nasze szkółki były tym zainteresowane - poza zwykłą sprzedażą.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś takie pokazy organizowało PTMR, we współpracy ze szkółkami. Tak mi się wtrąciło, bo niedawno czytałam szereg artykułów o nim. Z tego co wiem, to w Kutnie odbywa się corocznie Święto Róży, w OB UW w Warszawie też coś tam jest ale nie uczestniczyłam nigdy w tych imprezach. W tym roku wybieram się na pewno do Warszawy.

Co do czasopisma "Rosenfaszination", to szkoda, że jest tylko po niemiecku, bo ja tego języka również ni w ząb :wink: Bo angielsku to już prędzej. Nie wiem, czy dla samych obrazków warto...? Brakuje mi bardzo takiego czasopisma na polskim rynku, niestety MPO, Działkowiec czy Ogrody choć ciekawe to jedynie czasami zamieszczą artykuł nt róż. Ostatnio przyswajam książkową wiedzę (róże oczywiście) i sporo rzeczy już się dowiedziałam. Polecam, także nie te całkiem najnowsze. A takich książek jest mnóstwo, wystarczy się rozejrzeć :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Dobrze, że chociaż książek o różach jest wiele i mam wrażenie, że jest coraz więcej :D , choć to zagraniczni autorzy.
Sama mam juz 7 książek o tej tematyce i wciąż mi mało.... ;:224

Ewuniu, Szczęśliwego Nowego Roku ;:196 , niech będzie dla Ciebie szczególnie łaskawy i niech wszystko idzie jak po maśle :wink:
Trzymamy za to kciuki.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dziewczyny :wit

bardzo się cieszę, że temat literatury ogrodniczej jest wam bliski ;:108
osobiście bardzo cenię sobie dobre książki, czasopisma i nigdy nie mam dość a każda następna pozycja tylko wzmaga apetyt na kolejne :lol:
Rosenfaszination to czasopismo nie mające odpowiednika po polsku, zgłębia temat bardzo szczegółowo.
jest poniemiecku bo piszą je Niemcy :P jestem pewna, że nie jeden forumowicz się zainteresuje i nie tylko dla samych zdjęć!
Po angielsku jest też spory wybór. Tylko trochę dalej szukać i drożej :lol:

Oliwko, okładka nie jest podpisana, Kardynał lub coś koło tego
Krysiu oby! :) Pozycja niszowa, więc musiałaby wydawać to duża firma, aby koszty nie były zbyt duże=cena.
mam nadzieję, że to kwestia czasu !
Neluś dziękuję i nawzajem ;:196 właśnie tego buszu najbardziej szkoda, ale... coś za coś... jestem dobrej myśli
Powoli podążamy za "Europą" więc i w temacie literatury musi upłynąc trochę czasu . Już się wiele zmieniło, a wszystko przed nami ;:132
Alicjo
Tak, masz rację, jest już dość sporo książek tematycznych i każdego roku ich przybywa. Dziękuję, że wstawiłaś zdjęcie nowej książki. Wszystkie pozycje gazet, które wymieniłaś też chętnie czytam a moja biblioteczka pęka w szwach, ale... ;:224
Gazeta, którą pokazałm jest głównie o różach i tematach pokrewnych- tego jeszcze u nas nie ma, ale myślę, że to z czasem się zmieni. Apetyt też rośnie w miarę jedzenia i chciałoby się więcej szczegółowych książek.

Porównując naszą ofertę książek i czasopism z niemiecką lub angielską jesteśmy daleko w tyle niestety.
To z pewnością wynik pół wieku posuchy w historii szkółkarstwa w Polsce. Ogólne potraktowanie tematu jest, ale szczegółowe opracowania - porażka. Chyba jedynie dostepne nielicznym skrypty w bibliotekach...
Polskich autorów można policzyć na palcach. Jest: Bugała, Czekalski, Radziul, Grzeszkiewicz, Mynett, Slaski i jeszcze kilku.
Np. ilu mamy hodowców róż i ich książek: Żyła i...???? Reszta to tłumaczenia, nie zawsze adekwatne do naszego klimatu.
Wystarczy przejrzeć ofertę Amazonu w temacie "ogród" i już wiecie o co mi chodzi ;:223
Asiu też mam dużą nadzieję, że obecny stan się zmieni, kujmy żelazo!!! :D
Gosiu, na pewno jeszcze wiele musi sie zmienić w tym temacie.
Do poziomu rynku i edukacji ogrodniczej np. Anglików nie dojdziemy ale już wiele się zmieniło i to mnie cieszy! :)

Camelio, dzsiaj właśnie poczytałam troche na stronie Kutnowskiej, wiele się zmienia na + !!! Oby tak dalej!
Co do książek, tak jak pisałam, zaczyna mi brakowac zgłębienia tematu ..Wiele się powtarza lub jest bardzo ogólnych. Co kiedyś zadawalało, z czasem powszednieje.
A na razie Strobel uratował honor księgarnii :D
Aniu,
dziękuję i wzajemnie ;:196
No właśnie, mi tez mało... niech się księgarze ruszą i wydadzą np. Austina lub Thomasa ;:136

A póki co polecę kilka wartościowych pozycji,
napiszę dokładniej,jeśli kogoś coś zainteresuje

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Och Ewciu dość obszerna literatura ;:224 a u mnie tylko 1 książka o różach no może 3 bo to numery specjalne działkowca w grubej okładce . Czyli na razie jestem w lesie :roll:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem że głównym tematem dyskusji były czasopisma o różach wydawane za granicą.Ale skoro u nas takowych jeszcze niema ,musimy szukać wiadomości w tych które są wydawane u nas i tym musimy się zadowolić przynajmniej na razie.Dlatego podałam te pisma które ja kupuje.Wiem że nie są to wystarczające wiadomości.Napisałam kiedyś w moim wątku że przez rok pobytu na forum więcej się nauczyłam niż przez kilka lat czytając pisma i wertując książki.Wskazuje to wybitnie na to jak głodni jesteśmy wiedzy i w jak nie wystarczającym zakresie jest ona podawana.Alicja.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogłabym dołączyć się i polecić jeszcze takie pozycje .Przyznam się że niedoścignionym wzorem ogrodu jest dla mnie zdjęcie z okładki "Piękne Ogrody"Robina Williamsa.Taki rajski ogród.

Książki

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ależ piękny księgozbiór :uszy
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Buczacki, jego "Róże" są chyba nie możliwe do zdobycia. A podobno to wartościowa książka. Przyznam się skromnie, że na temat róż udało mi się zgromadzić 29 pozycji, mam jeszcze kilka na oku. m.in. Strobel chodzi za mną od dłuższego czasu ale on póki co jest ogólnie dostępny więc może jeszcze trochę poczekać. Wybieram książki cenne z merytorycznego punktu widzenia, czasem nawet te starsze zawierają dużo nadal aktualnej wiedzy. Moim zdaniem tego brakuje większości najnowszych pozycji, które są nastawione głównie na wybór odmian (coś w rodzaju katalog ze zdjęciami tych najpopularniejszych) plus ogólne zasady uprawy róż. Mogłabym się więcej rozpisać na ten temat ale nie chcę tym zaśmiecać wątku Ewy, bo zdaje się mamy do tego osobny wątek o książkach... :oops:

Rosenfaszination kusi, pomyślę.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Buczacki.... eh.....

Ja to nawet dzwoniłam do wydawnictwa z zapytaniem kiedy wznowią nakład.
I na razie nie są zainteresowani. Szkoda...

Mam nadzieję, że w jakimś antykwariacie ją dopadnę :lol: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jeśli chodzi o Kutno, to nie polecam.
Byłam tam 2 razy. W zeszłym roku juz nie pojechałam. Święto Róży tylko z nazwy. 2 wystawców na krzyż.
Podobno ma sie zmienić, tylko jakoś już mi sie nie chce wierzyć, bo tak co roku pisali.
Ciekawe, czy ktos był z forumowiczów w zeszłym roku.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”