Tak daleko stąd....

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak daleko stąd....

Post »

Po mojej długiej nieobecności na forum ponownie cię odwiedzam ;:7 Hej i jak tam roślinki ode mnie?:) przyjeły się wszystkie?bo nie zdążyłem zapytać jesienia heh :)Mam nadzieje że już w tym roku będziesz miała owocki:) ;:138 ;:3
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Dosiego Roku!!! Pięknie spędziłam wieczór w Twoim naparstku!!! ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Wszystkim życzę pomyślności i szczęścia w Nowym Roku 2011

Dziękuję kochani za wasze słowa otuchy.Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądacie pomimo mojej długiej nieobecności.

Ewo strasznie się zagapiłam, nie napisałam do ciebie o czasie i nasza wizyta przepadła, przepraszam. Daj znać kiedy będziesz następnym razem(najlepiej wiosną, bo będzie co oglądać :D )

Camelio dzięki za pochwały, jeszcze dużo pracy mnie czeka, ale w tym właśnie cała przyjemność. Bardzo mi miło że do mnie zajrzałaś!

Nelu nie mam spisanych nazw róż które kupiłam jesienią. Wiem że mam "papageno", coś co wygląda jak nostalgia i augustę luisę, silver star i jeszcze coś ale nie mogę sobie przypomnieć. Z zakupów róż pnących zrezygnowałam na razie. Ale chętnie podglądnę twoją gertrudę jekyll. Moje pnące muszą trochę poczekać, i może za parę lat będą kupowane z myślą o domku w Polsce, ale szzzz takie tam plany lepiej nie mówić głośno bo coś je pokrzyżuje. :wink:

Elu parapetowe kwiatuszki dla mnie trzymaj, w lutym będę to wpadnę na kawkę.

Elu(kajpej) bardzo dziękuję za otuchę. Pogoda jest taka jaka jest i nic na to nie poradzimy. Moja chandra wynikiała po części z nostalgii, ale już jest lepiej.. :D Werbena powinna przetrwać nawet jak przemarznie. O nasionka nie martwiłabym się. Ale w razie czego to informuję że mam całkiem duży zapas zebrany tej jesieni i chętnie wyślę jeśli będą potrzebne ;:108

Agnieszko dziękuję za życzenia. Wzajemnie życzę wszelkich pomyślności!

Adrian roślinki posadziłam, ale trochę się boję bo miały ciężkie życie u moich rodziców zanim do mnie dojechały. Mam nadzieję że wszystko będzie w porządku, ale to okaże się dopiero wiosną.

Tosiu jak ty ładnie nazwałaś ten mój miniaturowy zakątek spokoju :D NAPARSTEK to tak mi teraz bliskie, bo na zimę za szycie się wzięłam ;:224 Witam cię w moim Naparstku i zapraszam ponownie kiedy tylko masz ochotę ;:198

Dziś jest pierwszy dzień nowego roku i we mnie jakby wstąpiły nowe siły.

No to od razu z relacją na forum biegnę.
Zacznę od tego że od pierwszych dni grudnia do 2go dnia świąt mieliśmy piękną, śnieżną zimę. Cudooooo!
Mam parę zdjęć zrobionych po pierwszych opadach śniegu. Po tygodniu dopadało dużo więcej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu dwa z phoenix parku który jest niedaleko nas
Obrazek Obrazek

Dzisiaj już jest bardzo wiosennie. Temperatura +9
Widać już wyłaniające się czubki wczesnych kwiatów wiosennych.
Moja jabłoń służy za drzewko dobroci dla dzikich ptaszków. Jak był śnieg miałam ich tu całkiem sporo. Teraz są regularnie szpaki i sikorki. Sikorki też bardzo zgrabnie wydziobują pozostałości po mszycy tej włochatej co miałam na jabłoni. Mam nadzieję że zjedzą tę mszycę całą i nie będę miała tego problemu w przyszłości...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Ciemiernik śmierdziuch za niedługo zakwitnie, a prymulka "silver lace" twardo przetrzymała mrozy i śnieg i dalej pokazuje swoje jeszcze małe kwiatki.
Obrazek Obrazek
Liście irysów wiosennych już całkiem duże. A Sarcococca(tutaj się na niego mówi pachnący bukszpan) czerni się owocami z kwiatów zeszłorocznych a jednocześnie wypuszcza pąki na tegoroczne kwitnienie. Już nie mogę się doczekać tego cudnego zapachu....
Obrazek Obrazek

Parę dni temu znudzona i obżarta po świętach postanowiłam coś zrobić... kreatywnego :roll: Przerzuciłam kompostownik ;:3 i o jak ładnie się nawóz robi. Jaka jestem zadowolona z tego mojego paletowca ;:138
Obrazek

Zwierzeń na razie tyle.
Trzymajcie się cieplutko, za niedługo znów coś skrobnę.... może pomarzymy trochę o wiośnie ;:224
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
x-d-a

Post »

Asiu, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim poprawy nastroju i dużo dobrego humoru :lol:
Dla Ciebie Augusta Luiza, przeczytałam, że ją niedawno kupiłaś...To piękna róża, ma wyjątkowo eleganckie kwiaty:

Obrazek
Adriano931
ZBANOWANY
Od: 4 lip 2010, o 10:40

Post »

aha ... Ale nic się nie martw jeśli sobie nie dadzą rady prześlę kolejne:) :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:138 Ojej, już wyłazi coś z ziemi, a u nas metr śniegu i nie ma zamiaru odpuścić!! Ale masz fajnie!!! Witaj noworocznie!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Asiu toż to u Ciebie juz wiosna,czubki kwiatów z ziemi wydostają się nieśmiało,ale widoczne ,co najważniejsze...dla naszych oczu ...U nas nie ma szans ...okrywa śnieżna jest dosyć gruba ,a zapowiadają jeszcze opady...kiedy sie to skończy... :roll: Będę do Ciebie przychodziła i oglądała z zadowoleniem... :D
Sama jestem ciekawa Gertrudy...miałam jej nie kupować ,ale była piękna sadzonka i po 8 zl,trudno ,aby taką okazje ominąć...tym bardziej ,że słynie z pieknego zapachu.Na razie w tym miescu ,gdzie ją zakopalam,jest wielka góra śniegu,zrzucanego z balkonów...niby zabezpieczona dobrze...ale czy nie zanadto... :wink:
Mam nadzieje ,że zawitasz wiosna ,daj znać... ;:196
Wszystkiego dobrego ;:167
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

no nie mogę....już coś wyłazi u Ciebie z ziemi??????? ale zazdraszczam...u mnie śnieg i woda...okropna mieszanka
pozdrawiam w nowym roku :lol:
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Tess pisze:no nie mogę....już coś wyłazi u Ciebie z ziemi??????? ale zazdraszczam...u mnie śnieg i woda...okropna mieszanka
Asiu :wit ja też zazdroszczę :oops: , u mnie duuuużo śniegu i tylko czubki większych krzaczków przebijają się przez śnieg :( Ach i ten twój ciemiernik :shock:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Asiu, magiczne są zdjęcia z parku, wspaniałe. Dobrze że wstępuje w Ciebie nowa energia. Zresztą nie ma się co dziwić, skoro spod śniegu już wylazły kwiaty. Przydałaby się nam wczesna, ciepła wiosna, tak dla odmiany.
Jakieś plany ogrodnicze snujesz? Lista roślin poszukiwanych jest w gotowości? U nas na razie rozpoczyna się czas zgromadzenia nasion. Mam ich cały karton z zeszłego roku i listę nowych, rodzina śmieje się, że trzeba by dokupić ziemi pod siewy tego wszystkiego. Ty też tak chomikujesz?
Awatar użytkownika
ewamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2009, o 00:16

Post »

Asiu,nic się nie stało,następnym razem się spotkamy
Odczytałam Twoją wiadomość i to ja przepraszam że się nie odezwałam.
Mieszkasz blisko moich córek,one mieszkają na Drimnagh.
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Dalu Dziękuję za śliczne zdjęcie Augusty Luisy, na pewno będzie zdobić ogród jak uda jej się zakwitnąć... Miejmy nadzieję że zniesie ciągłe deszcze... :roll:

Adrian dzięki za tę ofertę, jednak gdyby nie przeżyły to jest to tylko i wyłącznie moja wina... Ale na ten czas mogę już powiedzieć że mimoza i to inne drzewko chyba nie dały rady :(

Tosiu odwilż i u was przyszła to założę się że spod czap śniegu wyłoniły się pierwsze oznaki wiosny, przebiśniegi na pewno już czuwają ;:108

Nelu ja mam nadzieję że kiedyś tę Gertrudę u ciebie zobaczę na własne oczy... Myślę że taka potężna ilość śniegu pomoże jej przetrwać, gorzej będzie jak przyjdą mrozy po odwilży... Trzymam kciuki.
Wpadnę z wizytą na pewno tylko tym razem pociągiem przyjadę żeby nikogo już nie ciągać ze sobą ;:224

Tess mieszanka o której mówisz nie jest zbyt zachęcająca, ale u nas też nie tak ciekawie. Roślinki się budzą, owszem, bo temp koło 10 st. Ale w zamian mamy porywisty wiatr i deszcze non stop... Dzisiaj trochę ucichło to miałam szansę zrobić parę zdjęć.

Anka_ głowa do góry, wszystko przyjdzie w swoim czasie... Chociaż strasznie tęskno do wiosny, wiem :|

Aniu zielona Dzięki za pochwałę zdjęć... też jestem z nich dumna ;:170
Też chomikuję nasiona, tylko mam problem gdzie je trzymać. Tam gdzie mam w miarę zimno jest wilgotno, tam gdzie sucho to jest za ciepło :?
Jak na razie ograniczyłam się do poszukiwań nasion przez internet no i oczywiście lista rośnie... Róż na razie nie kupuję bo nie będzie ich gdzie sadzić. W lutym do polski jadę to zobaczę co jest w ogrodniczych i może coś przywiozę. Na dzisiaj posiałam rącznika i heliotropa. Ja nie mam szans na więcej miejsca no i potem też mam problem gdzie to wszystko pomieścić jak już urośnie... a co tam. Kiedyś kupię sobie hektary w Polsce to się przydają te rośliny :;230

Ewo co się odwlecze to nie uciecze :D Mam nadzieję że będziesz znowu na wiosnę, bo wtedy będzie co oglądać. Zapraszam serdecznie, no i super że tak blisko będzie ;:138

Mam trochę wiosny.

Parę dni temu Oczar pokazał swoje śliczne kwiaty, ale dopiero dzisiaj przestało wiać/padać że można było zrobić jakieś zdjęcie ;:138 Uwielbiam ten krzew, planuję zakup pomarańczowego i czerwonego... żeby one tylko nie były tak przeraźliwie drogie :oops:

Obrazek Obrazek Obrazek

Widać też małe, nieśmiałe pączki przebiśniegów (które przez śniegi w tym kraju wcale nie muszą się przebijać)
Obrazek Obrazek

Życzę szybkiej wiosny!
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p

Post »

Mam trochę czasu to bawię się w przeglądanie zdjęć z zeszłej wiosny. Postanowiłam wstawić fotorelację z jednej mojej wizyty w ogrodzie prywatnym otwieranym na dwa miesiące w roku: luty i czerwiec.

Tu jest fotorelacja z zeszłorocznej (2010)wizyty lutowej w ogrodzie na Promise Hill, Lucan, co. Dublin

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

W tym roku też pojadę tyle że zaraz na początku lutego bo chcę się załapać na jakieś nietypowe przebiśniegi które on tam sprzedaje. Zeszłej wiosny przyjechałam za późno i wszystkie cudeńka były już sprzedane 8-)
Mój kawałek podłogi
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Hej Asiu :wit
wpadam z rewizytą :D
I muszę Twój wątek na spokojnie przejrzeć :) Choć z ostatnich fotek widzę, że wiosna już do Ciebie idzie dużymi krokami !
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Asiu:) Aż miło popatrzeć na pierwsze oznaki wiosny w twoim ogrodzie:) Twoje zdjęcia zachęciły mnie aby i u siebie poszukać pierwszych roślinek ale niestety zaobserwowałam tylko wychodzące z ziemi żonkile :( pozostaje mi "opieka" nad sadzonkami w domku. Orliki i eukomisy od Ciebie mają się u mnie bardzo dobrze:P Czekam na kolejne zdjęcia w Twoim wątku:) Pozdrawiam
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”