Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Post »

Delete pisze:To już zależy. Sporo fotografów opiera się na photoshop'ach i tego typu programikach. Czasem tak jest, że zdjęcie nie wychodzi. Sami wiemy, że photoshop z byle czego cudo może zrobić. Mam znajomą, która no sprzęt całkiem niezły posiada, ale jedynie ciekawe pomysły miewa, zaś wykonanie przeciętne (pstryk i już). Wszystkie zdjęcia w takich programach obrabia i rozmaite konkursy wygrywa. W jednym ja startowałem jak i ona. Wygrała oczywiście, ja zająłem wyróżnienie a cykam bez obróbek i zwykłą cyfrówką. Regulamin nic nie wspomniał o obróbkach graficznych, więc przyczepić się można nie było. :?

Cryptocereus bardzo ładny. Za pół roku spróbuję upolować sobie jakąś sadzonkę, bo efektownie kwitnie i ogólnie pędy ma ozdobne. :D

Nolino - AF to autofocus. Taka funkcja, która sama ustawia ostrość. PF nie wiem co to.
Dzięki Bartku za wyjasnienie ;:109
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

Henryku większość kompaktów potrafi robić dobre zdjęcia ale jest jeden warunek, dobre oświetlenie potrzebują, ja osobiście lubie mieć co trzymać w ręce i najważniejszy jest obiektyw, a megapiksele to już jest największy pic co promują reklamy, są tylko ptrzebne żeby zrobić sobie plakat. Dobry aparat i nie musi mieć bajerów będzie robił dobre fotki przez wiele lat a reszta zależy od fotografa, ja uważam że dobre zdjęcia wychodzą rzadko, ja wywołałem swoich na papier może kilkadziesiąt a zrobiłem kilkanaście może kilkadziesiąt tysięcy
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a i jeszcze jedno dużo lepiej dziła AF jeżeli jest różnica barw, znacznie łatwiej i lepiej łapie ostrość jeżeli jest kontrast, większość kompaktów nie ma AF punktowego czyli próbuje nastawić ostrość w całym obiektywie a to tak nie da rady.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ogólne fotki robi mój aparacik niezłe - żeby nie było iż tylko sam tekst daję patrz:
Wystawa Kaktusów i Sukulentów PTMK O. Lublin czerwiec 2010. :D

Obrazek
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no to nie ma co narzekać tylko robić i wklejać, a fotka całkiem ok , kaktusy na niej jeszcze lepsze, a czasami człowiek nie ma wpływu na warunki w jakich jest robione zdjęcie, ale sprubój kiedyś zmienić tło na bardziej kontrastowe. Są zdjęcia które są perfekcyjne pod wzglęm technicznym ale coś im brakuje, to jest różnica między zdjęciem bardzo dobrym a doskłym. To nie jest jednak konkurs zdjęć więc proszę o więcej fotek, bo inaczej przyjadę, wywiozę i sam porobię :;230
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sprubój kiedyś zmienić tło na bardziej kontrastowe. Są zdjęcia które są perfekcyjne pod wzglęm technicznym ale coś im brakuje
Ja ustawiam zwykle kawałek czarnego kartonu i na tym tle robię zdjęcia kaktusów. Nie jest to dobre??
Mnie się wydawało, że może tak być... :wink:
proszę o więcej fotek, bo inaczej przyjadę, wywiozę i sam porobię
Nie widzę w podpisie skąd jesteś? Jest to możliwe?
Darka (darekcn4) mam blisko, Krzyśka (chromat) też, również Marek (mgr) przyjaciel - na pewno mnie odwiedzą wiosną bo już to ustaliliśmy. Pojedynczo. Grupowe odwiedziny wykluczone - szklarenka maleńka. A i oglądać bardzo nie ma co - to zwykła balkonowa kolekcja! :?
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

darekcn42 pisze:Aparaty nie robią zdjęć?
To nie aparat decyduje o wyglądzie danego zdjęcia tylko osoba fotografująca :).
Jeżeli barwy nie są naturalne to wystarczy tylko prawidłowo ustawić bilans bieli i co za tym idzie temperaturę barwową. To wszystko.
Aparat to narzędzie (,,młot"), a ty jesteś ,,kowalem"...
I tu się nie zgodzę absolutnie ;:185 wiem żeby super fotka w makro wyszła trzeba mieć dobry aparat z "lornetą" robiłam takie fotki kiedyś kolegi aparatem to nawet biedroneczka maleńka w trawie super ostra wyszła a moją cyfrówką już się nie da takiego cuda zrobić :( Wiadomo dobry fotograf zrobi lepsze zdjęcie od amatora ale od aparatu bardzo dużo zależy ;:108

No ale w końcu jest to forum ogrodnicze i o jakość kolekcji tu chodzi a nie o to kto ma ładniejsze fotki czyż nie prawda :?: :D
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

już kiedyś ci pisałem że festung breslau 8-)

Na czarnym tle nie jest proste robienie zdjęć, albo tło by musiało być bardzo czarne(taka czarna dziura która nie odbija światła albo potrzebna lampa błyskowa), a bez dobrej lampy błyskowej czyli nie takiej co robi błysk punktowo to nie wychodzą super. Najlepiej wychodzą zdjęcia przy dobrej pogodzie ale nie jak jest bardzo słonecznie(tedy stosuje się ekrany które rozpraszają światło) bo zdjęcia wychodzą blado co można poprawić w programach. Ma być jasno( najlepiej wczesny ranek i kontrastowe tło dobrze wychodzą na niebieskim albo na trawce jak się postawi kaktusa(z tym że kontrast między obiektem a tłem pomaga autofokusowi w nastawieniu ostrości), ja robię często na białym ale to ze wzgędu żeby nic nie odrywało wzoku od samego kaktusa i było widać szczegóły istotne do rozpoznania.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

balans bieli ustawia się metodą prób i błędów co zajmuje czas i nie jest już tak ważny jak kiedyś bo są programy na których można kolory poprawić jak się chce.
A makro zdjęcia są chyba najłatwiejsze do robienia , sam się zdziwiłem jak dobrze robią kompakty. Ja sam używam obiektywu 17-70 i nie narzekam wychodzą znacznie lepiej niż 70-300
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo. ;:136
Wiosną przeprowadzę próby i dam znać (tzn. pewnie pokażę) jak wyszło. Teraz ciemno, zimno i głucho, rośliny śpią smacznie.
Byle do wiosny! :wink:
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

próbuj i wklejaj a jak nie to pamiętaj wiem gdzie cię znaleźć :;230
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

hen_s pisze:Ogólne fotki robi mój aparacik niezłe /.... /

Obrazek
Henryku - jesteśmy na forum o sukulentach i na wszystkich Twoich fotkach, obraz przedstawia to co dla Ciebie jest najważniejsze i co chcesz wyeksponować - pokazać pozostałym uczestnikom Forum, tz. kształt, kolor, wielkość kwiatu, rośliny. Nie widzę potrzeby "upiększania" programami graficznymi tego co już jest samo w sobie piękne, chyba że będziemy fotkę wysyłać na konkurs fotografii artystycznej, ale to już inna "bajka".
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Ja mam badziewiasty aparat i tylko robię fotki przy dobrym oświetleniu, to podstawa, reszta, to mniej ważne, byle wiedziało co się chce uchwycić. ;:3
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzeba pokazywać coraz lepsze zdjęcia, szczególnie jeżeli ma się co pokazać, a Henryk ma naprawdę wiele
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Panie Henryku bardzo chętnie wytłumaczę Panu o co chodzi w foceniu przy najbliższej okazji :).
W Kraśniku jestem średnio 3x w tygodniu, wiec nie widzę problemu.
AF-autofocus, czyli automatyczny pomiar ostrości...
Co do wypowiedzi Arlety, hmm? Z tą lornetka to chodziło Ci o obiektyw? Nie jest to do końca prawda...
Sprawcą głównych efektów makro jest rzecz jasna ogniskowa. Do ciekawych efektów rozmycia tła (tzw. bokeh) nie potrzeba ogromnych wartości ogniskowej. Dobry efekt można uzyskać nawet na 70-80mm. Z mojej praktyki wynika, że najciekawsze efekty zaczynają się od około 100mm. Tylko trzeba pamiętać, że jeżeli fotografujemy przy użyciu teleobiektywu powinniśmy zaopatrzyć się w obiektyw z funkcją makro. Fakt jest taki, że sigma 150-500 nie bardzo uda nam się wyciągnąć zadowalających efektów przy fotografowaniu kwiatków mamilarii :D .
Co do pomiaru ostrości to polecałbym używać trybu wielosegmentowego jeśli chcemy uchwycić zarówno roślinkę jak i kwiatka. Co prawda do takiej kombinacji powinniśmy używać najkrótszych ogniskowych. Przy takich wartościach nie uzyskamy jednak rozmycia tła.

Ps. O bokeh-u decyduje również wielkość matrycy...
Pozdrawiam, Darek.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”