Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Tamaryszku od dawna Cie odwiedzam, zauroczyło mnie Twoje motto, Twój ogród bardzo mi sie podoba no i z zainteresowaniem patrze na zdjecia z wystaw.
DZIŚ ŻYCZĘ DOBREGO ROKU 2011
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izuniu, ten miejski ogród to trafiony w mój gust. Uwielbiam taką dużą ilość kwiecia. No i kolory są moje. Te róże i fiolety podkreślone bielą. Cudo.
Tak jakoś zawsze mi się wydawało, że taki ogród łatwo stworzyć właśnie na małej powierzchni. Duży teren wymagałby tysiąca takich roślin. Dlatego uzupełnia się go krzewami, a to zmienia juz charakter.
No i na zdjęciach widać jak ogród zmienia perspektywa.
Patrząc na pierwsze zdjęcie wydaje się że rosliny są gęściej posadzone, że wzajemnie się uzupełniają. Natomiast na drugim widać większą przestrzeń. Bardziej podoba mi się pierwszy widok.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam wszystkich styczniowo, ale ciepło!

MAGOS ? dziękuję, Gosiu! Mam nadzieję jeszcze na poprawę zimowego wizerunku ogrodu, w tym roku dosadziłam sporo roślin, które mają uzupełnić strukturę ogrodu, ale muszą trochę urosnąć...
Taka kępa irysów w wodzie wygląda bardzo malowniczo ! Mam nadzieję,że pokażesz latem,jak rosną u Ciebie!
Ja mam nad strumieniem (okresowo zalewane) irysy żółte , te które wiosną mają pasiaste liście. Dobrze się tam czują. Co prawda, krótko kwitną, ale ich liście cały sezon stanowią fajny, pionowy akcent.

Obrazek

wiosna...

Obrazek

Tu to samo miejsce latem...

Obrazek

ABEILLE ? mnie też podoba się klimat tego ogródka, Wiesiu! I , jak wiesz, lubię dyscyplinę kolorystyczną w kompozycjach kwiatowych. Tu, mimo,że nie są to moje ulubione kolory, zachwyca mnie ich harmonijne skomponowanie.
Na zeszłorocznej wystawie w Chelsea zdecydowanie przeważały układy kwiatów w kolorze niebieskim i fioletowym w połączeniu z bielą !
A tu jeszcze zimowy widoczek ode mnie...

Obrazek

GORYCZKA ? masz rację , Krysiu, że nasze polskie ogrody często nie ustępują urodą angielskim ! Choćby nasze forumowe... Ale jednak myślę,że jeszcze sporo musimy nauczyć się od Anglików w sztuce ogrodniczej.
A ta ściana pokryta delikatnymi, białymi kwiatami piękna, mogłabym mieć taki mur...
A w zasadzie dlaczego nie miałabym podsadzić jeszcze hortensji pnącej na murze z kokornakiem w Białym Ogrodzie...? Bo powojnik chyba potrzebuje więcej słońca, a chyba by pasował...

Obrazek

PRZEMEK ? tak, tak, Przemku ? las w pobliżu to skarb! Jaki ogród uznałeś za wart częściowego przeniesienia do siebie? Jeśli wkleisz mi to zdjęcie, może będę mogła wysłać Ci plan ogrodu ? wystawcy często umieszczali w ulotkach plany i spis roślin wykorzystanych.

DALA ? ?...podoba mi sie konsekwencja w doborze kolorów, jego naturalny, swojski charakter,który ładnie podkreślają m.in. stare cegły...? ? dokładnie tak myślałam, patrząc na ten ogród, Dalu !
Natomiast ten zachwaszczony, dziki trawniczek kompletnie mnie zaskoczył ! Nie spodziewałam się takiej propozycji w tym kraju...Jednak tendencje ekologiczne są coraz silniejsze, skoro nawet w Anglii dokonuje się zamachu na koncepcję idealnego dywanu z trawy.
Co prawda niewiele widziałam w Anglii, ale te trawniczki przy domach w okolicy Londynu wiele pozostawiały do życzenia...! Podobno to za sprawą imigrantów, którzy w coraz większej liczbie tu mieszkają.
A kanapa... dla mnie też nie pasuje.
Po zimowym ogrodzie spaceruję tylko,żeby strząsnąć śnieg z iglaków, dosypywać jedzonko do karmików i zakładać (zdejmować) karton z hortensji ogrodowej...
W ogóle za mało teraz spaceruję...odkąd odeszła moja sunia. Ale myślę ,że już w najbliższym czasie nowa psinka wyciągnie mnie na pola.

RENIM ? dziękuję, Reniu, za życzenia ! Ja też uwielbiam oglądać zdjęcia pięknych ogrodów, gromadzę czasopisma ogrodnicze. Większość pomysłów na mój ogród ma właśnie takie źródło.
Zawsze coś da się podpatrzeć. Kiedyś np. szukając ogólnego pomysłu na mój ogród, własnego stylu, patrząc na takie zdjęcia zadawałam sobie pytanie ? DLACZEGO mi się podoba ? CO mi się w nim podoba? I tak stopniowo wyłaniały się założenia : ma być bujnie... mają być zakątki...nie za dużo kolorów...bez egzotyki...itd.

AZA ? cieszę się, Azo, że jesteś moim gościem ! Dziękuję za życzenia.
Jak Ty jestem wielbicielką nieskażonej natury, nie lubię tłumów, hoteli, drażni mnie ludzka pycha w ?udoskonalaniu? natury i walka z nią. Z czasem odkryłam,że tylko życie w harmonii z naturą może być spełnione. Naczytałam się o tradycyjnym, biodynamicznym prowadzeniu ogrodu, przekonały mnie myśli, że to człowiek, zakłócając naturalną równowagę, powoduje np. plagi szkodników, co zmusza do stosowania ostrej chemii, co z kolei niszczy naturalnych wrogów szkodników i tak koło się zamyka...
Więc próbuję opiekować się swoim ogrodem z szacunkiem dla przyrody i ufając jej mechanizmom.
Zapraszam na kolejne wystawowe zdjęcia!

MARGO ? cieszę się, Gosiu,że trafiłam w Twój gust! Coś mi się wydaje ,że przybędzie kwiatów u Ciebie w nadchodzącym sezonie...
W tym ogrodzie są w zasadzie bylinowe rabaty... W dużym ogrodzie zwykle bazę stanowią drzewa i krzewy i one stają się tłem do takich bylinowych nasadzeń. Masz rację,zmienia to charakter...Ale ja to lubię.
Nie widziałam chyba dużego ogrodu złożonego z samych bylin... Ale nie! ? oglądałam suche ogrody preriowe..!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Jeszcze obiecane zdjęcia z wystawy...
Tym razem coś dla wielbicieli host ! Fotografie ze stoiska producenta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A żeby nie było,że za mało koloru ? bukiety ze stoiska orlików.
Śliczne , prawda?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tamaryszek pisze:polskie ogrody często nie ustępują urodą angielskim ! Choćby nasze forumowe... Ale jednak myślę,że jeszcze sporo musimy nauczyć się od Anglików w sztuce ogrodniczej.
To wszystko racja Izo. Powiem to jeszcze raz, że Ty jesteś wspaniałym przykładem, jak należy wykorzystywać nabywaną wiedzę. Śledzę Twój wątek od początku, wiem jak dochodziłaś do etapu w którym teraz jesteś, a jesteś już Ogrodniczką przez duże 'O'. Ogród swój tworzysz z pasją, opartą na głębokim studiowaniu teorii ogrodniczych. Podchodzisz do tych spraw bardzo profesjonalnie, opowiadając o swoim ogrodzie i pokazując inne odwiedzane przez siebie, uczysz nas i wzbogacasz o bezcenną wiedzę, ja za to bardzo dziękuję. Możesz śmiało porównywać siebie do angielskich ogrodników, Hamilton gdyby żył, mógłby bez przeszkód złożyć Ci wizytę i pokazać Twój ogród w swoim programie. Nie jestem mówcą i trudno mi dobrać odpowiednie słowa, ale w ten skromny chociaż sposób, chciałbym się pokłonić Tobie Izo za pracę jaką wykonałaś, szacunek :D

Pozdrawiam Tomek :wit
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Do host nie trzeba mnie przekonywać, te są zdrowe i dorodne, piękne.
Tak samo niezmiennie zachwyca mnie Twój strumień .... chyba.... wolę ten wiosenny :wink:
Wiosenna zieleń niesie w sobie obietnicę czegoś niezwykłego, ulotnego.
A czy wiesz, że w Lilypolu będą w wiosennej ofercie irysy syberyjskie??? Mam ochotę na inne, niż moje niebieskie.
Widziałam takie różnorodne kwitnące kępy, w strefie wilgotnej, w arboretum w Bolestraszycach.
Twoje paskowane są strojne nawet po przekwitnięciu.
Pooglądałam angielskie ogrody i teraz wiem, że mój zarośnięty trawnik jest teraz "trendy" :lol:
Ceglane mury w angielskich ogrodach stwarzają zaciszne kąciki, a wiem, że na wyspach potrafi wiać i to mocno.
Często też pada i jest pochmurno, pewnie dlatego typowe rabaty angielskie są takie kolorowe - tak mi się wydaje.
Wrócę do ogrodu z "białym" oczkiem wodnym, bardzo mi się podoba, może dlatego, że zwykle. takich się nie spotyka ???? :roll:
Myślałam kiedyś o płytkim oczku ze żwirowym dnem, ale co wtedy z czystością wody? z glonami?
A mój pies? to wodołaz przecie :lol:
A... jeszcze kokornak? - czy masz jakiekolwiek problemy z tym pnączem??? Wygląda bardzo zdrowo.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
x-d-a

Post »

Izo, nawet nie wiesz, jak zrobiło mi się przyjemnie na duszy po przeczytaniu fragmentu Twojego postu dotyczącego ekologii, biosystemu, rezygnacji z chemii na rzecz naturalnych sposobów walki z chorobami i szkodnikami...
Miło jest znaleźć kogoś, kto myśli podobnie jak ty i nadaje na tych samych falach...Też bliska jest mi idea naturalnego ogrodu, przyjaznego dla ludzi i wszelakich żyjątek...Ogrodu bujnego, zielonego, nieco dzikiego...Zadbanego, ale w sposób dyskretny...Gdzie trawniczek nie musi być zielonym kobiercem, gdzie chętnie przylatują pszczoły i ptaki, a owoce nie są może piękne, ale przede wszystkim - zdrowe :P
A na potwierdzenie tych stwierdzeń pokazałaś śliczne, wiosenne widoczki - strumyczek, iryski, świeża zieleń...Pięknie i naturalnie, a jednocześnie wiem, że każdy zakątek w Twoim ogrodzie jest dokładnie przemyślany i zaplanowany, że nic nie jest przypadkowe :D
Pozdrawiam cieplutko ;:7
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu mój zachwyt Twoim strumykiem nigdy nie przeminie.
Żółte irysy nad wodą pięknie, malowniczo wyglądają, to fakt, że kwitną krótko, ale liście także mają dekoracyjne.
Wybór host u tych angielskich producentów jest naprawdę imponujący. Myślę, że wkrótce i u nas dostęp do atrakcyjnych odmian będzie łatwiejszy. Różowe, pełne orliki są bardzo piękne, chociaż czytałam, że nie lubisz różowego koloru. :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Iza, tym Twoim strumykiem zachwycać się będę zawsze ilekroć go zobaczę :) to mistrzostwo perfekcji, pomysłu, a do tego wygląda to tak pięknie, naturalnie, jednym słowem - nic dodać, nic ująć ;) i oczywiście gratuluję zasłużonego serducha ;:136 ;:136 ;:196
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Izo, hosty na stoisku bajeczne.
Oczywiście także gratuluję serduszka. ;:167
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wspaniały ogród , interesujący wątek
Izo gratuluję ;:167
;:196 Elżbieta
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Serdecznie gratuluję, uważam, że wyróżnienie jak najbardziej zasłużone. Oby więcej takich osób jak ty ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu gratuluję. ;:138
Tobie należy się w szczególności. ;:167
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Iza, w końcu zostałaś wyróżniona. Uważam, że to szczególna nagroda i bardzo cieszę się z wyróżnienia właśnie ciebie. ;:196
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ IZO
Ja również dołączam się do gratulacji - uważam, że na to wyróżnienie w pełni zasłużyłas ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”