Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.1

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :)

Post »

Przez orzechowa promień słońca się nie przebija :)) Kolega Felek uspokoił mnie wybitnie stwierdzeniem, że to się jednak rozpuści, także odstawiłam i mogę tym machać ile dusza zapragnie bo to tylko pół litra a i absolut dobrą zakrętkę posiada:)) Jak coś, będę pytać:))

Zmiana koloru na słońcu hm. No na pewno, na pewno. Może to słońce miało coś przepalić, pamiętam, że szamani jakiegoś plemienia swoje nalewki zostawiali na słońcu właśnie, ale po co? Żeby mocy nabrały? No jak procentów nie było odpowiednio to może i każda inna moc wskazana.. :D
Dzisiaj sobie poszukam czegoś na ziarnkach kawy, bo właśnie torbę z kawą znalazłam, rocznik 2008, jakaś organiczna to może coś dobrego wyjdzie:))
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kawówka to jedna z lepszych nalewek do picia na szybko, tzn. licząc w drugą stronę - nie powinna zbyt długo stać i czekać na chętnego :)
Bardzo ją lubię, może też dlatego, że jest bardzo otwarta na różne wariacje, dodatki i modyfikacje, nie tracąc nic ze swojego kawowego charakteru :)

A jeśli masz tej kawy za dużo, to twoje azalie będą ci wdzięczne za doskonałą ściółkę :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Kawa jest bardzo aromatyczną przyprawą i trzeba uważać żeby nie doszło do nieprzyjemnych wpadek,żeby aromat nie był za mocny,podobna rzecz się dzieje z aromatem czarnej porzeczki jedni kochają inni nienawidzą za mocny aromat.Ja lubię i to bardzo.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27343
posłużę się przepisem z innego forum nie należy on do mnie.Ale ten i podobne(a nawet identyczne krążą po sieci)i są uważane jako coś ciekawego w finalnym wyniku eksperymentów.
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

Robiłem w wersji pomarańczowo-kawowej i powiem tylko tyle, że jest - była bardzo smaczna. :D
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problem jest taki, że nie mam azalii a w kurczaki nie będę ryzykować ;) Już i tak szybko jajka niosą;)
Kawy jest torba, tak ze 2 litry ziarenek pewnie będzie, ja to lubię pochrupać bo jako napoju nie używam, ale ile można chrupać, ej;) Część pójdzie na nalewkę, jakoś w postaci mocno słodkiego płynu w mikro ilościach daje się jednak wypić. Zapach kawy akurat jest fajny, smak naparu mi tylko niespecjalnie odpowiada. Te cytrynę/pomarańcze to chyba trzeba mocno wyszorować najpierw, prawda? Teraz te cytrusy wszystkie jakieś woskowane:/
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W/g mojej małżonki cytryn i pomarańczy się nie szoruje. Wyłącznie dobrze opłukać gorącą wodą.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Zrobiłam nalewkę z aronii.Nie dosyć,ze wyszła bardzo mocna to jest wg wielbicieli domowych nalewek nie do picia ze względu na smak.Co mam teraz z nią zrobić?Może likier,ale nie wiem jak rozpuścić i ile dać cukru?
Dziękuję za wszystkie rady.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Kaju !
Dlaczego ? Co z tym smakiem ?
Piłem kompot z aronii. Był dobry .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Za mocna? Przeczytaj tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p1906395
i zastanów się co dokładnie jest "nie tak". A potem pomożemy poprawić...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aronia jest pyszna uwielbiam konfitury z tego, ale ma specyficzny smak i niektórzy nie lubią bo jest nieco cierpka.. ale uzależnia, także myślę że jak postoi i się ją trochę "poprawi" będzie super :)
arek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2010, o 07:58

Post »

Witam
Słuchaj Grażyna właśnie jeśli chodzi o nalewkę z aronii to tak jak wcześniej ja też miałem podobny problem. Nalewka dobrze mi doradziła. Moja już leżakuje 2 miesiące i z dnia jest coraz bardziej klarowna i robi się smaczna. Też czułem na początku sam spirytus, a teraz jest całkiem co innego. A to dopiero 2 miesiące, a gdzie pół roku.
Właśnie dzisiaj nastawiłem tak jak mówiłem nalewkę z bakalii, jutro nastawiam drugą z troszkę innym składem.

Jeszcze mam jedno pytanie, ktoś wspominał kiedyś na forum że do robienia nalewki można dodać chyba koniak lub whisky Czy faktycznie można dodać i w jakim momencie i ilości?

Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Można, pewnie, że można :)

Można dodać 100 ml na litr spirytusu 50-60%, ale można równie dobrze użyć tylko koniaku czy brandy, albo rumu. Robiłam nawet wiśnie zalane w całości brandy i drugą porcję zalaną tylko rumem. Całkiem dobre to wyszło :) Tylko trzeba wybierać brandy czy koniak o mniej intensywnym zapachu, taki mniej farbowany, żeby nam nie zdominował całości. Ja brałam brandy z Lidla, ale też Pliskę i Sliancev briag (Bułgaria), francuskich koniaków nie polecam, bo za drogie i za bardzo perfumowane.

Roczna (z okładem) wiśniówka na brandy => bardzo smaczna!!! Roczna (z okładem) wiśniówka na rumie => bardzo smaczna!!! Tak nieco damska wyszła, ale aromat i smak owoców przykrył alkohole i pozostał jedynie cień smaku i zapachu gatunku, co bardzo dobrze zrobiło nalewce :) Latem spróbuję zalać tak samo czarną porzeczkę, podejrzewam, że dobra byłaby też pomarańczka z brandy. A właściwie to ja lubię zapach brandy, więc jak dla mnie to pasuje do większości owoców :)

Whisky nie znoszę, więc nie polecam, ale kiedyś piłam likier z whisky i był nawet niezły... Nie wiem jak się to robi, bo to było w destylarni w Szkocji czy innej Irlandii, nie lubię tego zapachu i smaku, więc nawet nie zapamiętałam gdzie to było :oops: Pamiętam tylko jakąś gęś na ścianie :lol:
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nalewka pisze:
Whisky nie znoszę, więc nie polecam, ale kiedyś piłam likier z whisky i był nawet niezły... [...]Pamiętam tylko jakąś gęś na ścianie :lol:
to musiał być naprawdę niezły :D ;)
Czy miód używany do nalewek musi być wcześniej upłynniony czy może być w kawałku?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może być ugrzany w ciepłej wodzie, albo nawet w mikrofalówce, ale może być i w kawałku, tylko dłużej się wtedy rozpuszcza. Byle go nie gotować, bo wtedy traci swoje cenne właściwości.

Ostatnio nakładałam niemal stały miód na pokrojony pigwowiec w słoju i przy codziennym wstrząsaniu słojem rozpuszczenie miodu do postaci płynnej trwało ze trzy dni. To było zamiast cukru i miało wyciągnąć % z owoców po zlaniu już pierwszego nalewu. Teraz mam w słoju bardzo słodki miodowy likier do dosłodzenia wytrawnej nalewki z pigwowca, mniam :)
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Dziękuję .Wobec tego zostawiam na dłuższe leżakowanie.
Wypicie raczej jej nie grozi to pewnie z czasem przekonamy się ,czy jej smak się polepszy.
Zwykle aronię przerabiam na sok,bo mąż chętnie pije z nim wodę mineralną i twierdzi,że jest smaczny.
Do tego jest tylko minimalnie dosłodzony fruktozą,bo mąż choruje na cukrzycę.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”