U liski w kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: U liski w kuchni

Post »

Ostatni przepis wygląda smakowicie - koniecznie muszę wypróbować. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Na dno idą ziemniaki, następnie mięso i dopiero ten przekładaniec pomidorowo bakłażanowy?
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Monia tak :) polecam jak lubisz zapiekanki ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka

Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?

a tymczasem zrobiłam..

sok z cebuli i czosnku i cukru
.. bo zachorzałam :)
na gardełko ..

Obrazek
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9775
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Re: U liski w kuchni

Post »

Lisko-zdrowiej!To bardzo skuteczny sok.Ja robię go osobno z czosnku,osobno z cebuli(używam czerwonej),można zrobić także z czerwonego buraka(cukier w wydrążenie).
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: U liski w kuchni

Post »

Kochana nie mam żadnego przepisu i dopiero będę szukać.....zacznę od Ciebie. :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6509
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Re: U liski w kuchni

Post »

No tak, jak szukam czegoś konkretnego, to trafiam najpierw tutaj i to czego szukam akurat jest :tan
Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami ;:65 Tylko brać i korzystać ;:180

Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.

W każdym razie dzięki za przepis ;:100
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Nalewko mam nadzieję, ze musaka smakowała..
Jeśli coś zmodyfikowałaś chętnie wysłucham i skorzystam na przyszłośc ..

19. Chleb na zakwasie
chleb robiłam z tego przepisu

chleb codzienny

Obrazek

właśnie wyciągnęłam z piekarnika:

Obrazek

Musze popracować jeszcze nad zakwasem ..bo chyba z tydzień mi się robił..

Obrazek


20. Kluski śląskie


Może komuś się przyda przepis

Ugotować ziemniaki i zemleć
Ja formuje na stolnicy taki "placek"
Wycinam 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną

Obrazek

dodaję jajko i szybko wyrabiam

Potem w rękach "kręcę" kulkę i palcem robię wgłębienie

Obrazek

Gotuje w mocno osolonej wodzie

Obrazek

Podaję polane masłem lub gulaszem lub duszonym mięskiem
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem :)

Obrazek

smacznego życzę ;:137
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5152
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Re: U liski w kuchni

Post »

liska pisze:[...]
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem :)
[...]
Ja też.
Boleję jedynie nad zmarnowaniem ziemniaków, ale de gustibus non est disputandum
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Oj czasem trzeba cos z tych ziemniaków zrobić innego..

zobacz co Karo wymysliła w wątku obiadowym..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322

rewelacja ;:138
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: U liski w kuchni

Post »

A ja za tym linkiem zajrzałam do obiadowego .. jutro na kolację ( bo wracamy z pracy ok 17 dopiero ) ziemniaki Krysi :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8499
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke.... :uszy
Liska-Ty wyrzucasz?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

grazynarosa22 pisze:Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke.... :uszy
Liska-Ty wyrzucasz?
no nie :)
pokazałam tylko jak tę mąkę odmierzyć :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: U liski w kuchni

Post »

Liskojaka konsystencje miało ciasto na chleb codzienny?Musi sie ,,lać,, do formy czy być spójne?Kurcze obawiam sie ,ze robie zbyt gęste,klei mi sie do rąk i podypuje mąką,bo nie jestem pewna.Chciałam bym zrobić chleb ma blaszce,a z mojego wyrobu ciasta raczej formuje bochenek.Jst pyszny w smaku i wcale nie ejst zbity po upieczeniu.Pytanie nastepne do Ciebie.Czy dajesz cały zakwas jaki Ci sie zrobi po 5-ciu dniach?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Pestko ja robilam z maki zytniej..
a ta wymaga wiecej wody .. wiec konsystencja taka.. lejąca :)

będę probowala innych mieszanek .. ciekawa jestem efektu :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Re: U liski w kuchni

Post »

Witaj Lisko,
Jak ciepło tu u Ciebie i domowo :).
Zobaczyłam te kluski na parze i nie wiem czy będę mogła teraz o nich zapomnieć.
Gdyby nie przygotowania do świąt i ogólny brak czasu w tym rozgardiaszu przedświątecznym już robiłabym ciasto.
Ale po świętach zrobię na pewno :D.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: U liski w kuchni

Post »

Bardzo mi miło Aniu

Jak tylko będe miała więcej czasu to zapodam coś nowego :)
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”