U liski w kuchni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: U liski w kuchni
Ostatni przepis wygląda smakowicie - koniecznie muszę wypróbować. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Na dno idą ziemniaki, następnie mięso i dopiero ten przekładaniec pomidorowo bakłażanowy?
Re: U liski w kuchni
Monia tak
polecam jak lubisz zapiekanki ..
tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka
Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?
a tymczasem zrobiłam..
sok z cebuli i czosnku i cukru .. bo zachorzałam
na gardełko ..


tylko powycieraj tego bakłażana.,.jak puści sok.. bo to goryczka
Elizabetko.. ja własnie zastanawiam się co nowego zrobić w szynkowarze..
masz jakiś fajny przepis?
a tymczasem zrobiłam..
sok z cebuli i czosnku i cukru .. bo zachorzałam

na gardełko ..

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9775
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: południe kraju
Re: U liski w kuchni
Lisko-zdrowiej!To bardzo skuteczny sok.Ja robię go osobno z czosnku,osobno z cebuli(używam czerwonej),można zrobić także z czerwonego buraka(cukier w wydrążenie).
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: U liski w kuchni
Kochana nie mam żadnego przepisu i dopiero będę szukać.....zacznę od Ciebie. 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6509
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: U liski w kuchni
No tak, jak szukam czegoś konkretnego, to trafiam najpierw tutaj i to czego szukam akurat jest
Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami
Tylko brać i korzystać
Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.
W każdym razie dzięki za przepis

Wklepałam hasło "Musaka" i prosze bardzo, przepis czeka na mnie razem ze zdjęciami


Tyle że nie mam pomidorów w plasterki, więc podsmażę mięsko z pomidorami z kartonika, a za ser grecki będzie robił ser haloumi, bo innego chyba nie mam... a może mam jakiś tylżycki, to trochę tego, trochę tego? Nie, bo się pogryzą, chyba nie pasują do siebie, albo jeden, albo drugi.
W każdym razie dzięki za przepis

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: U liski w kuchni
Nalewko mam nadzieję, ze musaka smakowała..
Jeśli coś zmodyfikowałaś chętnie wysłucham i skorzystam na przyszłośc ..
19. Chleb na zakwasie
chleb robiłam z tego przepisu
chleb codzienny

właśnie wyciągnęłam z piekarnika:

Musze popracować jeszcze nad zakwasem ..bo chyba z tydzień mi się robił..

20. Kluski śląskie
Może komuś się przyda przepis
Ugotować ziemniaki i zemleć
Ja formuje na stolnicy taki "placek"
Wycinam 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną

dodaję jajko i szybko wyrabiam
Potem w rękach "kręcę" kulkę i palcem robię wgłębienie

Gotuje w mocno osolonej wodzie

Podaję polane masłem lub gulaszem lub duszonym mięskiem
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem

smacznego życzę
Jeśli coś zmodyfikowałaś chętnie wysłucham i skorzystam na przyszłośc ..
19. Chleb na zakwasie
chleb robiłam z tego przepisu
chleb codzienny

właśnie wyciągnęłam z piekarnika:

Musze popracować jeszcze nad zakwasem ..bo chyba z tydzień mi się robił..

20. Kluski śląskie
Może komuś się przyda przepis
Ugotować ziemniaki i zemleć
Ja formuje na stolnicy taki "placek"
Wycinam 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną

dodaję jajko i szybko wyrabiam
Potem w rękach "kręcę" kulkę i palcem robię wgłębienie

Gotuje w mocno osolonej wodzie

Podaję polane masłem lub gulaszem lub duszonym mięskiem
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem


smacznego życzę

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5152
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
- Kontakt:
Re: U liski w kuchni
Ja też.liska pisze:[...]
a ja uwielbiam po prostu z kapustą zasmażaną z boczkiem![]()
[...]
Boleję jedynie nad zmarnowaniem ziemniaków, ale de gustibus non est disputandum
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Re: U liski w kuchni
Oj czasem trzeba cos z tych ziemniaków zrobić innego..
zobacz co Karo wymysliła w wątku obiadowym..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
rewelacja
zobacz co Karo wymysliła w wątku obiadowym..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
rewelacja

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6148
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: U liski w kuchni
A ja za tym linkiem zajrzałam do obiadowego .. jutro na kolację ( bo wracamy z pracy ok 17 dopiero ) ziemniaki Krysi 

- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8499
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
Re: U liski w kuchni
Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke....
Liska-Ty wyrzucasz?

Liska-Ty wyrzucasz?
Re: U liski w kuchni
no niegrazynarosa22 pisze:Ale ziemniaków się wcale nie wyrzuca....ja rozkładam je na pozostałe 3/4 i na równo dokładam mąkę kartoflanke....![]()
Liska-Ty wyrzucasz?

pokazałam tylko jak tę mąkę odmierzyć

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
Liskojaka konsystencje miało ciasto na chleb codzienny?Musi sie ,,lać,, do formy czy być spójne?Kurcze obawiam sie ,ze robie zbyt gęste,klei mi sie do rąk i podypuje mąką,bo nie jestem pewna.Chciałam bym zrobić chleb ma blaszce,a z mojego wyrobu ciasta raczej formuje bochenek.Jst pyszny w smaku i wcale nie ejst zbity po upieczeniu.Pytanie nastepne do Ciebie.Czy dajesz cały zakwas jaki Ci sie zrobi po 5-ciu dniach?
Re: U liski w kuchni
Pestko ja robilam z maki zytniej..
a ta wymaga wiecej wody .. wiec konsystencja taka.. lejąca
będę probowala innych mieszanek .. ciekawa jestem efektu
a ta wymaga wiecej wody .. wiec konsystencja taka.. lejąca

będę probowala innych mieszanek .. ciekawa jestem efektu

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Re: U liski w kuchni
Witaj Lisko,
Jak ciepło tu u Ciebie i domowo
.
Zobaczyłam te kluski na parze i nie wiem czy będę mogła teraz o nich zapomnieć.
Gdyby nie przygotowania do świąt i ogólny brak czasu w tym rozgardiaszu przedświątecznym już robiłabym ciasto.
Ale po świętach zrobię na pewno
.
Jak ciepło tu u Ciebie i domowo

Zobaczyłam te kluski na parze i nie wiem czy będę mogła teraz o nich zapomnieć.
Gdyby nie przygotowania do świąt i ogólny brak czasu w tym rozgardiaszu przedświątecznym już robiłabym ciasto.
Ale po świętach zrobię na pewno

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Re: U liski w kuchni
Bardzo mi miło Aniu
Jak tylko będe miała więcej czasu to zapodam coś nowego
Jak tylko będe miała więcej czasu to zapodam coś nowego

z uśmiechami Iza
u liski
u liski