Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Witam wszystkich zimowo i przedświątecznie!
Agness - moja działka wciąż jeszcze jest w trakcie modernizacji :wink: Sporo już tam zrobiłam, ale jeszcze więcej zostało do zrobienia. Staram się dokumentować te zmiany, bo pamięć ludzka jest zawodna. Faktem jest, że miło się ogląda fotki "przed i po" i często zapomina o pracy włożonej w przemianę. A skalniak widziałam "oczami wyobraźni" na bunkrze już w chwili kupowania działki :roll:
Dzięki Zbyszku! Sam wiesz, że to październikowe spotkanie było trochę na wariackich papierach. Przecież bagażnik nie z gumy! Ja kilka różnych trzmielin mam - to nowe nabytki i nie wiem czy przezimują. Krysia mi obiecała jakieś inne.
Grażynko ten jak piszesz patent to komin-wywietrznik z piwniczki, która jest pod skalniakiem.
Dzisiaj skalniak wygląda tak:
Obrazek - nawet komina nie widać :D

Dziękuję Wiesiu! W końcu i ja się doczekałam śniegowej pierzynki dla swych roślin. Byłam dzisiaj na działce i chciałam trochę otrzepać ze śniegu swoją młodą laurowiśnię ( niestety nie dałam jej płaszczyka na zimę ;:223 ) i ze zdziwieniem stwierdziłam, że nawet nie wystaje jej czubek spod śniegu. Na dobrą sprawę nie wiadomo gdzie jej szukać :roll:
Asiu - dziękuję, dziękuję! Sposób szczerze polecam. Wiosną napiszę jak się sprawdziła ta metoda. A skalniaczek to moja słabość i duma :oops:

Obrazek, Obrazek

A dla tych co nie lubią lub mają już dość zimy mały przegląd goździków:
Obrazek - uwielbiam je wszystkie. Od maleńkich kropkowanych po ogrodowe i brodate.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ach, piwniczka - jak mogłam o niej zapomnieć. ;:223
To pewno pełna skarbów ta piwniczka, będą na święta jak znalazł. :uszy
Gożdziczki piękne i pewno niektóre pachnące.
Ale długo jeszcze przyjdzie nam na nie czekać.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - jedyne w tym roku skarby w niej to puste skrzynki i doniczki :(
Najbardziej pachnące są goździki pierzaste.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza,będąc u ciebie pierwszy raz na działce byłam zaskoczona tą stertą gruzu wokół piwniczki.
Pamiętam też jak mi wtedy mówiłaś o pomyśle stworzenia skalniaka na tych ruinach.
Ty go pewnie już widziałaś oczyma wyobraźni,ja niestety nie.
Jednak efekt osiągnęłaś wspaniały. ;:138 ;:138
Pierwszy raz zobaczyłam u kogoś taki fajny i niespotykany skalniak na piwniczce.
Muszę przyznać,że zaskoczyło mnie jeszcze to,że ten skalniak jest taki 'dopieszczony",
każda roślina ma swoja kwaterę,ograniczoną kamykami,nie widziałam żadnego zielska,
szczególnie,że pielęgnacja takiego skalniaka wymaga niezłych,zdolności gimnastycznych.
Bardzo podoba mi się ten różowy goździk z ciemno różowym środkiem,nie pamiętam go z twojego ogrodu.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, widzisz nie trzeba było się martwić o przykrywanie laurowiśni, bo natura sama się o to postarała. Pod śniegiem jest jej
na pewno doskonale, bo to ciepła pierzynka co doskonale osłania szczególnie od zimnych wiatrów. A u mnie dzisiaj po 10cm opadach
śniegu wiatr chula na całego a to nawet nie jest kołderka, a co dopiero pierzynka. No może jakiś cieńki kocyk i nawet on znika ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś śliczne goździczki :D szczególnie podoba mi się ten z ciemniejszym oczkiem :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj IZO, pozwoliłem sobie w tą zimową noc na spacer po Twoim ogrodzie . Piękne zdjęcia pięknych roślin rosnących w ogrodzie, to jest to co wyniosłem ze spaceru po Twoim ogrodzie. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku życzę zdrowia i spełnienia marzeń.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkim miłym gościom życzę wspaniałych Świąt, pełnych magii i miłości, oraz wielu sukcesów ogrodniczych!
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta, święta i ... po świętach.
Dziękuję wszystkim za życzenia i wizyty.
Koniec roku zbliża się wielkimi krokami i chyba najwyższy czas pomyśleć o podsumowaniu minionego sezonu. Pierwsza myśl jaka mi przychodzi to - był dziwny...
Podsumowanie zacznę trochę nietypowo w takim razie. Zamiast o pracach ziemnych czy roślinach będzie o działkowych gościach, a może raczej mieszkańcach...
Listę otwierają owady. Jest ich całe mnóstwo i na dobra sprawę nie wyobrażam sobie bez nich żadnego ogrodu.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, [img]http://images49.fotosik.pl,%20/487/f26f27d5a7cd7f8dm.jpg[/img], Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Przez wiele wieczorów spacerowałam po tym pięknym ogrodzie. Jestem pod jego dużym wrażeniem. Jak miło być wśród ludzi, którzy dostrzegają tyle piękna wokół siebie, którzy to piękno stwarzają i pielęgnują, dla których znaczenie ma każdy maleńki kwiatuszek czy biedronka na źdźble trawy. Pozdrawiam cieplutko Klio.
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj klio w moich skromnych progach! Dziękuję za słowa uznania! Zapraszam do regularnych odwiedzin. Mam nadzieję, że w przyszłym roku to się będzie działo...

Kolejna grupa moich współlokatorów na działce to ptaki. Niektóre z nich tych przylatują w gości. Staram się by jak najwięcej z nich czuło się na mojej działce dobrze. Powiesiliśmy z M dwie budki lęgowe. Zawsze zostawiam trochę owoców na drzewach, a zimą regularnie dokarmiam skrzydlatą drobnicę ( i nie tylko drobnicę :evil: ).

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Jedynie tacy goście mnie nie cieszą, bo są w stanie zniszczyć wiele jeśli nie wszystko :evil:
Obrazek, Obrazek - wiem, że i dla nich zima to trudny czas, ale wolę by stołowały się gdzie indziej - np. w parku - tam czasem i dla nich zastawiam wyżerkę
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noworoczne życzenia czas złożyć, więc samych pogodnych, szczęśliwych dni w Nowym Roku,
niech otaczają Cię sami wspaniali ludzie a wszystko co złe omija Cię szerokim łukiem.
No i ogród niech rozkwita pod Twoją ręką i cieszy oczy :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Podziwiałam Twoje kwitnące epimedium, w jesieni posadziłam
pod śliwką i nawet nie przyszło mi na myśl że kwitnie, posadziłam
ze względu na ładne liście, a tu niespodzianka , pięknie kwitnie,
ciekawe czy u mnie też zakwitnie :shock:
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

U mnie na balkonie jest tez calodobowa stolowka dla skrzydlatych
Odwiedzajacych jest mnostwo do ogrodu jezdze raz na dwa tygodnie wiec tutaj...
Byla w odwiedzinach i wiewiorka,jest zadziwiajace jak potrafia po scianie wdrapac sie na 1-sze pietro
Obserwowalem na sasiednim budynku jak docieraly na 4-te

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko serdecznie dziękuję za miłe życzenia. Tobie również życzę wszystkiego dobrego, a nawet jeszcze lepszego :D
Witaj Danusiu! Strasznie dawno Cię nie było...Cieszę się, że zajrzałaś. Jestem pewna, że i Twoje epimedium zakwitnie. To naprawdę urocza roślina. Gdyby nie Forum to nawet bym nie wiedziała, że istnieje :oops: A tak...będe szukała kolejnych odmian :wink:
Markusie zwierzęta są niesamowite! A głodne zwierzaki zrobią prawie wszystko by dostać się do jedzenia. Chociaż te wiewiórki chodzące po ścianach budynków to .... jakieś szaleństwo. Zazdroszczę Ci takich widoków i gości. Niestety u mnie jak dotąd wiewiórki nie widziałam - nawet w parku. Choć szczerze mówiąc to park tylko z nazwy.

Dwa dni temu byłam na działce z synem. Poszliśmy odśnieżyć dach altanki. Ona jest już w tak kiepskim stanie, że mam sporo obaw czy wytrzyma te opady śniegu. Tyle śniegu to jeszcze nigdy nie było odkąd mieszkam w Elblągu. Pogoda była koszmarna. Mocno wiało i sypał śnieg. Młody odśnieżał dach, a ja podsypałam ptakom i czekając aż On skończy znalazłam kociątko. Taką małą kocią biedę. A w zasadzie to ona mnie znalazła, bo nie bacząc na mego psa wpadła jak burza do otwartej altanki. Cóż mogłam zrobić innego niż zabrać ja do domu?! Zabrałam nie patrząc na protesty psa. Nakarmiłam, ogrzałam i zaczęło się szukanie dla niej domu. Trwało to prawie 2 dni, ale ma już swój dom i swoich kochających ludzi. Trochę smutno było się rozstawać, ale u nas nie mogła zostać - choć pies ją bardzo polubił i zaczął jej matkować :wink:

Moja kota:
Obrazek, Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”