Domowy chleb
- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Domowy chleb
Sama mąka żytnia niezbyt nadaje się na chleb. Ma za mało glutenu albo wcale i chleb nie rośnie dobrze, jest zbity, co nie znaczy, że chleb jest całkiem niesmaczny czy niejadalny.
Ja z takiej mąki robię zakwas a potem dodaję mąkę pszenną typ 720 lub 850. Zakwas mam mniej więcej o konsystencji ciasta na kluski kładzione czyli gęsty i daję go około 20dag a mąki pszennej 50 dag oraz płaściutką łyżeczkę drożdży suszonych (instant) i 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej (ok.20st). Dodaję jeszcze wg fantazji a to łyżkę kminu rzymskiego, a to szczyptę czarnuszki, ziaren słonecznika albo sezamu. Chleb piekę w automacie do chleba.
Ja z takiej mąki robię zakwas a potem dodaję mąkę pszenną typ 720 lub 850. Zakwas mam mniej więcej o konsystencji ciasta na kluski kładzione czyli gęsty i daję go około 20dag a mąki pszennej 50 dag oraz płaściutką łyżeczkę drożdży suszonych (instant) i 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej (ok.20st). Dodaję jeszcze wg fantazji a to łyżkę kminu rzymskiego, a to szczyptę czarnuszki, ziaren słonecznika albo sezamu. Chleb piekę w automacie do chleba.
Pozdrawiam. Małgorzata
Re: Domowy chleb
Wczoraj upiekłam chlebek na własnym zakwasie,a dzis już tylko ,,piętka ,,została.Skorzysta łam z przepisu na CHLEB CODZIENNY.Następna porcja zakwasu rośnie,chlebek świeżutki będzie na Wigilię.Serdeczne dzięki za przepis 

- Malkar
- 500p
- Posty: 561
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice
Re: Domowy chleb
Zapomniałam- jeszcze 1,5 płaskiej łyżeczki soli do mojego chlebka.
Pozdrawiam. Małgorzata
- image
- 200p
- Posty: 272
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
- Kontakt:
Re: Domowy chleb
PESTKA witam serdecznie w gronie wypiekających chlebekPESTKA@ pisze:Wczoraj upiekłam chlebek na własnym zakwasie,a dzis już tylko ,,piętka ,,została.Skorzysta łam z przepisu na CHLEB CODZIENNY.Następna porcja zakwasu rośnie,chlebek świeżutki będzie na Wigilię.Serdeczne dzięki za przepis

Gratuluję wypieku. Może uda Ci się zrobić zdjęcie chlebka zanim zostanie "pochłonięty "

Ja zawsze robię mieszany, wychodzi super i smakuje wspaniale

Pozdrawiam! Róża
Re: Domowy chleb
Image zrobiłam zdjęcie wieloziarnistego ,ale nie mogę go wkleić
Na zakwasie nie zdążył zapozować do zdjęcia.

Re: Domowy chleb
Ewuniu ogis życzę szybkiego powrotu do zdrówka Julce..
Ospę trzeba przejść..
Będziecie miały ją już z głowy
Ewuniu melduję, że chlebek upieczony
na zakwasie.. (codzienny)
Jest niezły.. trochę wydaje mi sie mokry .. ale jest jeszcze gorący .. zobaczymy jutro..
(nie będę powielac zdjęć na forum ) jest tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1950610
mam nadzieję, że bedę robić coraz lepsze..
Ospę trzeba przejść..
Będziecie miały ją już z głowy

Ewuniu melduję, że chlebek upieczony
na zakwasie.. (codzienny)
Jest niezły.. trochę wydaje mi sie mokry .. ale jest jeszcze gorący .. zobaczymy jutro..

(nie będę powielac zdjęć na forum ) jest tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1950610
mam nadzieję, że bedę robić coraz lepsze..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowy chleb
I ja przymierzam się do niego na święta ... dotychczas tylko drożdżowe piekłam - nigdy nie robiłam zakwasu



Re: Domowy chleb
Bernadetko spróbuj ..
Tylko zrób z tej mąki co dziewczyny pokazywały .. 720 zytnia
zobaczysz.. fajna sprawa
Tylko zrób z tej mąki co dziewczyny pokazywały .. 720 zytnia
zobaczysz.. fajna sprawa

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowy chleb
No to przed świętami muszę do miasta po mąkę.
A tu w tej mojej bajce drogi całkiem zawiane ............
A tu w tej mojej bajce drogi całkiem zawiane ............
Re: Domowy chleb
Miriamzakwas to naprawde nic strasznego.
Wstaję rano i wiem że musze
1 wstawić wodę na kawe
2nakarmic koty
3zakarmić zakwas

Wstaję rano i wiem że musze
1 wstawić wodę na kawe
2nakarmic koty
3zakarmić zakwas



-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1178
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Domowy chleb
Witam
niedługo będzie dwa lata jak wypiekam mój własny chleb na zakwasie.
Pamiętam o codziennym dokarmianiu zakwasu, koniecznie musi być w cieple.
Musiałam się przyzwyczaić do tego typu chleba ( jest" ciężki "z mąki żytniej 720 plus 2000)
teraz jem go z przyjemnością i kupne pieczywo mi nie smakuje.
Kromka mojego chleba jest bardzo syta.
mój przepis
80 dkg mąki żytniej 720
80 dkg mąki żytniej 2000
1,5 litra wody
1 łyżka soli
10 łyżek zakwasu
i do tego garść nasion słonecznika, siemienia lnianego
robię to tak
ok 1 litrze wody rozpuszczam 10 łyżek zakwasu i dodaje 80 dkg mąki 720
rozczyn rośnie przez całą noc
na drugi dzień dodaje resztę wody plus sól , miód i 80 dkg mąki żytniej 2000
mieszam i czekam 4 godziny
po 4 godzinach odgazowuje mieszając i dodając nasiona ,wkładam do foremek i jeszcze czekam 4 godziny i do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
czas pieczenia 1 godzina i 15 minut
można na blachę nalać trochę wody
pozdrawiam Elżbieta
niedługo będzie dwa lata jak wypiekam mój własny chleb na zakwasie.
Pamiętam o codziennym dokarmianiu zakwasu, koniecznie musi być w cieple.
Musiałam się przyzwyczaić do tego typu chleba ( jest" ciężki "z mąki żytniej 720 plus 2000)
teraz jem go z przyjemnością i kupne pieczywo mi nie smakuje.
Kromka mojego chleba jest bardzo syta.
mój przepis
80 dkg mąki żytniej 720
80 dkg mąki żytniej 2000
1,5 litra wody
1 łyżka soli
10 łyżek zakwasu
i do tego garść nasion słonecznika, siemienia lnianego
robię to tak
ok 1 litrze wody rozpuszczam 10 łyżek zakwasu i dodaje 80 dkg mąki 720
rozczyn rośnie przez całą noc
na drugi dzień dodaje resztę wody plus sól , miód i 80 dkg mąki żytniej 2000
mieszam i czekam 4 godziny
po 4 godzinach odgazowuje mieszając i dodając nasiona ,wkładam do foremek i jeszcze czekam 4 godziny i do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
czas pieczenia 1 godzina i 15 minut
można na blachę nalać trochę wody
pozdrawiam Elżbieta
Re: Domowy chleb
Re: Domowy chleb
Witam bardzo serdecznie.
Pestko@ chlebek wygląda apetycznie.
Prawda, że lepiej smakują chleby wypiekane w domu, po prostu wiesz co jesz...
U nas pieczemy chleb na różne sposoby : z mąką żytnią 720, pszenna 650i żytnia żurkowa typ 720, mąka typu Chleb baltonowski /kupiona w Tesco/, mąki żytnie, razowe- gruby przemiał. Ale piekę tylko na zakwasie
Nawet ostatnio próbowałam upiec chleb razowy
i się udał, pachniało. Chciałam koniecznie szybko posmakować, kroję kromkę a tu klei się do noża. Zdenerwowana, że mi nie wyszło , pokroiłam chleb i wysuszyłam dla konia. Następnego dnia pytam piekarza czemu tak się kleił ten mój razowiec a piekarz na to " chleb razowy kroisz dopiero jak wystygnie bo jak szybciej to do noża się klei"
no ale chociaż się nawąchałam
pozdrawiam wszystkich
Ewa
Pestko@ chlebek wygląda apetycznie.
Prawda, że lepiej smakują chleby wypiekane w domu, po prostu wiesz co jesz...

U nas pieczemy chleb na różne sposoby : z mąką żytnią 720, pszenna 650i żytnia żurkowa typ 720, mąka typu Chleb baltonowski /kupiona w Tesco/, mąki żytnie, razowe- gruby przemiał. Ale piekę tylko na zakwasie
Nawet ostatnio próbowałam upiec chleb razowy






pozdrawiam wszystkich
Ewa
- Popieliczka
- 50p
- Posty: 51
- Od: 7 mar 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wiśniowa
Re: Domowy chleb
Witajcie! Właśnie znalazłam ten smakowity wątek i nie mogę się powstrzymać od dorzucenia moich dzisiejszych wypieków

Nie są niestety tak ładne jak Wasze
Ale, podobnie jak u Kajpej, niewiele go potrzeba żeby być najedzonym.


Nie są niestety tak ładne jak Wasze

Pozdrawiam, Aśka.
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6147
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowy chleb
Wow Asiu - to ja zamawiam sobie taki chleb. Joz daaaaaawnio nie jadłam... ależ Ci zazdroszczę.
Normalnie mam odruch Pawłowa patrząc na te bochenki

Normalnie mam odruch Pawłowa patrząc na te bochenki





