Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Posty: 561
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice

Re: Domowy chleb

Post »

Sama mąka żytnia niezbyt nadaje się na chleb. Ma za mało glutenu albo wcale i chleb nie rośnie dobrze, jest zbity, co nie znaczy, że chleb jest całkiem niesmaczny czy niejadalny.
Ja z takiej mąki robię zakwas a potem dodaję mąkę pszenną typ 720 lub 850. Zakwas mam mniej więcej o konsystencji ciasta na kluski kładzione czyli gęsty i daję go około 20dag a mąki pszennej 50 dag oraz płaściutką łyżeczkę drożdży suszonych (instant) i 1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej (ok.20st). Dodaję jeszcze wg fantazji a to łyżkę kminu rzymskiego, a to szczyptę czarnuszki, ziaren słonecznika albo sezamu. Chleb piekę w automacie do chleba.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowy chleb

Post »

Wczoraj upiekłam chlebek na własnym zakwasie,a dzis już tylko ,,piętka ,,została.Skorzysta łam z przepisu na CHLEB CODZIENNY.Następna porcja zakwasu rośnie,chlebek świeżutki będzie na Wigilię.Serdeczne dzięki za przepis ;:138
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Posty: 561
Od: 27 sty 2007, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ślask, gmina Zebrzydowice

Re: Domowy chleb

Post »

Zapomniałam- jeszcze 1,5 płaskiej łyżeczki soli do mojego chlebka.
Pozdrawiam. Małgorzata
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Posty: 272
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Myszków/ Śląskie
Kontakt:

Re: Domowy chleb

Post »

PESTKA@ pisze:Wczoraj upiekłam chlebek na własnym zakwasie,a dzis już tylko ,,piętka ,,została.Skorzysta łam z przepisu na CHLEB CODZIENNY.Następna porcja zakwasu rośnie,chlebek świeżutki będzie na Wigilię.Serdeczne dzięki za przepis ;:138
PESTKA witam serdecznie w gronie wypiekających chlebek ;:138
Gratuluję wypieku. Może uda Ci się zrobić zdjęcie chlebka zanim zostanie "pochłonięty " :wink:
Ja zawsze robię mieszany, wychodzi super i smakuje wspaniale :heja
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowy chleb

Post »

Image zrobiłam zdjęcie wieloziarnistego ,ale nie mogę go wkleić :? Na zakwasie nie zdążył zapozować do zdjęcia.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Ewuniu ogis życzę szybkiego powrotu do zdrówka Julce..
Ospę trzeba przejść..
Będziecie miały ją już z głowy ;:196

Ewuniu melduję, że chlebek upieczony
na zakwasie.. (codzienny)

Jest niezły.. trochę wydaje mi sie mokry .. ale jest jeszcze gorący .. zobaczymy jutro.. :)

(nie będę powielac zdjęć na forum ) jest tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p1950610

mam nadzieję, że bedę robić coraz lepsze..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Domowy chleb

Post »

I ja przymierzam się do niego na święta ... dotychczas tylko drożdżowe piekłam - nigdy nie robiłam zakwasu :oops: :oops:
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Domowy chleb

Post »

Bernadetko spróbuj ..
Tylko zrób z tej mąki co dziewczyny pokazywały .. 720 zytnia

zobaczysz.. fajna sprawa :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Domowy chleb

Post »

No to przed świętami muszę do miasta po mąkę.
A tu w tej mojej bajce drogi całkiem zawiane ............
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowy chleb

Post »

Miriamzakwas to naprawde nic strasznego.
Wstaję rano i wiem że musze
1 wstawić wodę na kawe
2nakarmic koty
3zakarmić zakwas :;230 :;230 :;230
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1178
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Domowy chleb

Post »

Witam
niedługo będzie dwa lata jak wypiekam mój własny chleb na zakwasie.
Pamiętam o codziennym dokarmianiu zakwasu, koniecznie musi być w cieple.
Musiałam się przyzwyczaić do tego typu chleba ( jest" ciężki "z mąki żytniej 720 plus 2000)
teraz jem go z przyjemnością i kupne pieczywo mi nie smakuje.
Kromka mojego chleba jest bardzo syta.
mój przepis
80 dkg mąki żytniej 720
80 dkg mąki żytniej 2000
1,5 litra wody
1 łyżka soli
10 łyżek zakwasu
i do tego garść nasion słonecznika, siemienia lnianego
robię to tak
ok 1 litrze wody rozpuszczam 10 łyżek zakwasu i dodaje 80 dkg mąki 720
rozczyn rośnie przez całą noc
na drugi dzień dodaje resztę wody plus sól , miód i 80 dkg mąki żytniej 2000
mieszam i czekam 4 godziny
po 4 godzinach odgazowuje mieszając i dodając nasiona ,wkładam do foremek i jeszcze czekam 4 godziny i do piekarnika nagrzanego do 220 stopni
czas pieczenia 1 godzina i 15 minut
można na blachę nalać trochę wody
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Domowy chleb

Post »

Mój wczorajszy wieczorny wypiek.Chlebek codzienny na zakwasie/
Wczorajszy wieczorny wypiek... Chlebek codzienny na zakwasieObrazek Obrazek Obrazek
Zdjęcia troszkę niewyrażne,bo zbyt ciemno było...
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Witam bardzo serdecznie.
Pestko@ chlebek wygląda apetycznie.
Prawda, że lepiej smakują chleby wypiekane w domu, po prostu wiesz co jesz... :wink:
U nas pieczemy chleb na różne sposoby : z mąką żytnią 720, pszenna 650i żytnia żurkowa typ 720, mąka typu Chleb baltonowski /kupiona w Tesco/, mąki żytnie, razowe- gruby przemiał. Ale piekę tylko na zakwasie

Nawet ostatnio próbowałam upiec chleb razowy :;230 i się udał, pachniało. Chciałam koniecznie szybko posmakować, kroję kromkę a tu klei się do noża. Zdenerwowana, że mi nie wyszło , pokroiłam chleb i wysuszyłam dla konia. Następnego dnia pytam piekarza czemu tak się kleił ten mój razowiec a piekarz na to " chleb razowy kroisz dopiero jak wystygnie bo jak szybciej to do noża się klei" :;230 ;:224 :;230 ;:224 no ale chociaż się nawąchałam :tan

pozdrawiam wszystkich
Ewa
Awatar użytkownika
Popieliczka
50p
50p
Posty: 51
Od: 7 mar 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wiśniowa

Re: Domowy chleb

Post »

Witajcie! Właśnie znalazłam ten smakowity wątek i nie mogę się powstrzymać od dorzucenia moich dzisiejszych wypieków :wink:

Obrazek

Nie są niestety tak ładne jak Wasze :? Ale, podobnie jak u Kajpej, niewiele go potrzeba żeby być najedzonym.
Pozdrawiam, Aśka.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Wow Asiu - to ja zamawiam sobie taki chleb. Joz daaaaaawnio nie jadłam... ależ Ci zazdroszczę.
Normalnie mam odruch Pawłowa patrząc na te bochenki :) :) :;230 :;230 :;230 :;230
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”