Zdjęcie jest zbyt małe, ale jeżeli to Frithia lub Fenestraria, to z tego co mi wiadomo oba rodzaje kwitną.Paula1984 pisze:Jeszcze jeden nowy nabytek - coś z rodzaju "żywych kamieni" ale trochę inne:
Mam gdzieś jego nazwę ale nie przy sobie (później dopiszę).
Czy ktoś wie czy ten osobnik kwitnie?
Moje kaktusy - Paula1984
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy - Paula1984
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I to całkiem przyzwoicie 

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Teraz widać wyraźnie, że to Frithia. Czekamy na kwiatuchy
Swoją drogą jest również na mojej liście zakupów

Swoją drogą jest również na mojej liście zakupów

- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też chciał bym sobie taką kupić.jak tylko się nadarzy okazja to z niej skorzystam.pozdrawiam
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
To jest Frithia pulchraPaula1984 pisze: Jeśli to Frithia, to kwitnie naprawdę ładnie!

Cieszy mnie bardzo że to Frithia pulchra - w grafice w Google jej kwiaty wyglądają naprawdę okazale! Ale są różne: białe, różowo-fioletowe do ciemnego fioletu, niektóre mają więcej białego środka, inne prawie w ogóle. Ciekawe jakimi kwiatami mnie uraczy
Kwiatka znalazłam w zwykłej kwiaciarni, może Wam też się uda - trzymam kciuki!!!

Kwiatka znalazłam w zwykłej kwiaciarni, może Wam też się uda - trzymam kciuki!!!
- Sebek87
To jest chyba jakaś MammillariaPaula1984 pisze:No to jak mi tak dzisiaj chwalenie dobrze idzieto pochwalę się jeszcze jedną zdobyczą.
Kilka dni temu kupiłam w Kauflandzie kaktusa - oczywiście przebranego za mikołajaKtoś go potraktował dużą ilością kleju, tak że po odklejaniu oczu z jednej strony całkowicie wyłysiał...
Ale za to zobaczcie co on chował pod czapką:
![]()
Także zima w pełni, a ja na dniach spodziewam się kwiatów

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moja Frithia pulchra w tym roku kwitła kwiatuszkami w takim kolorze:

Mam kilka roślinek, ale żadna nie kwitnie w innym kolorze, tylko w takim jak ta na fotce
, na biało i żółto kwitła Fenestaria aurantiaca, mam obie odmiany, kwitnąca na żółto tak się prezentuje:

Mam kilka roślinek, ale żadna nie kwitnie w innym kolorze, tylko w takim jak ta na fotce

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Kolor kwiatów bardzo ładny, jakby mi w takim kolorze zakwitł to będę w pełni usatysfakcjonowana

Ilu letnia jest Twoja roślina? Po jakim czasie Ci zakwitła? Ja mam młodą roślinkę, niedawno przyniesioną z kwiaciarni - zastanawiam się kiedy mogę się spodziewać kwiatów.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
... dokładnie nie odpowiem, u mnie jest, jeżeli się nie mylę czwarty lub trzeci sezon. Nabyłem ją jako nie kwitnącą sadzonkę, dość ładnie "rozkrzewioną", tak mw jak dwa razy Twoja. Zakwitła mi w drugim roku po zakupie. Teraz już kwitnie dość "obficie" prawie przez całe lato. Mam też inne sadzonki, wielkością zbliżone do tej mojej i jeszcze nie kwitły, czym to spowodowane - nie wiem. Rosną w takim samym substracie i identycznych warunkach "klimatycznych", tz zimą wewnętrzny południowy parapet, latem zewnętrzny parapet południowego okna - na balkonie. Te nie kwitnące widać na mojej fotce nad kwitnącą.Paula1984 pisze: Ilu letnia jest Twoja roślina? Po jakim czasie Ci zakwitła? Ja mam młodą roślinkę, niedawno przyniesioną z kwiaciarni - zastanawiam się kiedy mogę się spodziewać kwiatów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- Sebek87
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 

Witam w Nowym Roku!
Czuję, że trochę zaniedbałam swój wątek. Z moimi kaktusami tak dużo się działo a ja nic nie opisałam...
Wełnowce!!!
Przed świętami zobaczyłam, że na moich kaktusach stojących przy oknie zadomowiły się wełnowce. Niestety! Na jednym było tego bardzo dużo (pewnie od niego się zaczęło) - poszedł od razu do kosza bo był w strasznym stanie. Na sąsiednich były po dwie - trzy kuleczki. Na razie zastosowałam takie środki: Kaktusy z okna odizolowałam od pozostałych, kuleczki usunęłam pęsetą, zastosowałam oprysk owadobójczy - pryskam co 7 dni. I obserwuję...
Czuję, że trochę zaniedbałam swój wątek. Z moimi kaktusami tak dużo się działo a ja nic nie opisałam...
Wełnowce!!!
Przed świętami zobaczyłam, że na moich kaktusach stojących przy oknie zadomowiły się wełnowce. Niestety! Na jednym było tego bardzo dużo (pewnie od niego się zaczęło) - poszedł od razu do kosza bo był w strasznym stanie. Na sąsiednich były po dwie - trzy kuleczki. Na razie zastosowałam takie środki: Kaktusy z okna odizolowałam od pozostałych, kuleczki usunęłam pęsetą, zastosowałam oprysk owadobójczy - pryskam co 7 dni. I obserwuję...
Nowe, nowe!!! 
Dowiedziałam się, że mój znajomy z pracy jest maniakiem kaktusowym od wielu lat. Dużo z nim rozmawiałam o kaktusach i dostałam też od niego prezenty:

Piękne są, prawda?

Dowiedziałam się, że mój znajomy z pracy jest maniakiem kaktusowym od wielu lat. Dużo z nim rozmawiałam o kaktusach i dostałam też od niego prezenty:

Piękne są, prawda?

Oczekiwanie na kwiaty
Niecierpliwie czekam aż mój kaktus zakwitnie - ma 6 pąków.

Niecierpliwie czekam aż mój kaktus zakwitnie - ma 6 pąków.