Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty

Post »

Kobietki mają po prostu delikatniejsze rączki
Każda teoria dobra. :)
Najważniejsze aby hodować to co się podoba i co się kocha. Czy to ma ciernie, liście czy tylko badylki lub igły nie ma znaczenia. Najważniejsze jest to aby mieć pasję, zainteresowanie które nie da na tv serialu obejrzeć. :P
Bo życia i czasu szkoda... ;:108
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
daro72
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 gru 2010, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No coś w tym jest, z reguły faceci mają inne zainteresowania niż kobiety aczkolwiek od każdej reguły są wyjątki :wink:
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:
pewnie do facetów bardziej przemawiają agresywne formy, bardziej kolczaste, a do kobiałków łagodniejsze
Coś w tym pewnie jest. Chociaż jedna z naszych koleżanek na tym Forum BARDZO protestowała jak ten temat tak ujęliśmy. :)
Generalnie na każdej imprezie kaktusowej jest znaczna przewaga mężczyzn. W Chrudmiu gdzie przyjeżdża na zakończenie sezonu kilka tysięcy ludzi tak "na oko" proporcje 1:4 na korzyść mężczyzn. ;:108
Ciekawe kogo miałeś na myśli :;230
Nie lubię uogólniania, bardziej podoba mi się teoria o posiadaniu zainteresowań, które odciągają od tv :D

"Nie to jest ładne co jest ładne, tylko to co się komu podoba" ;:108

Co do delikatnych rączek, to nasze koleżanki z kaktusowo-sukulentowego forum chyba aż tak delikatnych nie mają- radzę rozejrzeć się po wątkach :;230
tymi74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Henryku. Pozdrawiam na wstępie i gratuluję kolekcji. Miło obejrzeć kawał dobrze przemyślanej kaktusiarskiej roboty. Pozwolę sobie przy tej okazji mieć do Ciebie prośbę. Jakbyś mógł więcej napisać o warunkach świetlnych na Twoim zachodnim balkoniku. Od której godziny pełne słonko sie na niego wlewa i jaki to ma wpływ na obecny skład Twojej kakusiarni. Czy stosujesz jakies ocienianie, czy zrezygnowałeś z konkretnych roślin z uwagi na taka lokalizację itd. Proszę,byś podzielił sie Swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam, Bogdan.
pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakbyś mógł więcej napisać o warunkach świetlnych na Twoim zachodnim balkoniku. Od której godziny pełne słonko sie na niego wlewa i jaki to ma wpływ na obecny skład Twojej kakusiarni. Czy stosujesz jakies ocienianie, czy zrezygnowałeś z konkretnych roślin z uwagi na taka lokalizację itd.
Bogdanie,
Rozumiem, że również posiadasz zachodni balkon.(?)
U mnie słonko w lecie (czerwiec-sierpień) wchodzi na balkon ok. 14tej i już na nim gości do końca dnia - mieszkam na 4tym piętrze to mi nic nie cieniuje okien.
Fakt, nie wszystkie rośliny dobrze tolerują taką lokalizację. Np. tzw. meksykańczyki absolunie mają za mało słońca. Też miałem długą przygodę z rodzejm Mammillaria - zakończoną niepowodzeniem. Po prostu rośliny sie "wyciągają" i bardzo źle wyglądają, w związku z czym musiałem z nich zrezygnować.
Co rośnie dobrze. Rodzaje Gymnocalycium, Parodia, Frailea - te super. Nieźle Turbinicarpus. Na powietrzu od kwietnia do końca października Weingartia, Sulcorebutia (tylko płasko-kuliste i kuliste) i Echinocereus. Też Epikaktus, ale one wiszą pod sufitem więc są lekko cieniowane.
Z sukulentów dobrze rośnie Haworthia, Ceropegia, Lithops, Conophytum.

Ze względu na specyficzne warunki nie porywam się na te kaktusy które potrzebują najwięcej światła. Nie ma u mnie (prawie) lobivii, wspomnianych meksykańczyków i kaktusów wysokogórskich. Ponieważ w zimie mam temperaratury bliskie zera to odpadają Notocactus, część Parodia oraz naturalnie Melocactus czy Discocactus.

Absolutnie roślin nie cieniuję - mają i tak mało słońca. Ponieważ stoją na balkonie cały rok nie ma potrzeby cieniować ich nawet na wiosnę, są przyzwyczajane stopniowo do zwiększenia dawki promieni słonecznych. Intensywnie wietrzę szklarenkę bo małe jej gabaryty sprawiają, iż powietrze w niej błyskawicznie się nagrzewa.

Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę. ;:108
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

A Echinocereusy ci się nie przypalają? Jest to dla mnie o tyle istotne gdyż chciałbym je trzymać bez folii ogrodniczej bo jak wiadomo na bezpośrednim słońcu lepiej wyglądają i chętniej kwitną.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arturze, jeszcze nigdy nie słyszałem aby się komuś echinocereusy przypaliły. One potrzebują mnóstwa słońca!
U mnie nigdy niczego nie cieniuję. Echinocereusy stoją na najbardziej słonecznym miejscu. I dopiero teraz dobrze kwitną, mają dluższe oraz lepiej wybarwione ciernie.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Nie no ja rozumiem, że trzeba je trzymać na pełnym słońcu i w pełni się z tym zgadzam ale mamy przecież ten problem, że posiadamy balkony od zachodu. Dlatego się ciebie pytam, czy nie zaobserwowałeś poparzeń u swoich roślin z tegoż rodzaju. Jeśli nie to bardzo się z tego ciesze i swoje wystawie na kraniec balkonu dzięki czemu zyskają dodatkowo 30min-1h więcej czasu w kąpieli słonecznej. Chciałem tak samo postąpić z lobiwiami i innymi kaktusami. Spróbuje w tym roku. Wystawie je możliwie jak najwcześniej by miały więcej czasu 'dostrajania się' do słońca i zobaczymy.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie stresuj się - na 100% będzie dobrze! ;:108
Ja swoje wystawiam już w kwietniu (w tym roku od początku kwietnia) i tylko w czasie deszczu czy ewentualnych przymrozków przykrywam na noc grubą zieloną folią ogrodniczą. To wystarczy - strat nie zanotowałem.
Poparzeń też.
Awatar użytkownika
King Midas
500p
500p
Od: 11 lis 2010, o 13:12

Post »

Witaj Heńku
To usłysz odemnie-przypaliło mi w tym roku echinocereusy i to kilka sztuk.Wystawa południowa.
Dlatego też nie będe więcej robił doświadczeń pod tym kątem i zakupilem w OBI siatkę cieniującą.
No i oczywiście przegiąłem -na czas mojego wyjazdu(koniec czerwca,lipiec)lobiwie i sulki zaczęły się wtrochę wyciągać pod siatką.Wszystkiego trzeba się uczyć.
Niestety ale przy roślinach najlepiej być na bieżąco.
Pozdrawiam Arek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Jeśli roślinki są przyzwyczajone do światła to nie powinny się przypalać. One latem się zwyczajnie gotują. Nie było zbyt dużo słonka tylko temperatura była za wysoka. Brakowało świeżego powietrza. Kaktusy latem trzeba wietrzyć a nie cieniować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arek zimuje swoje rośliny w piwnicy. Jak jewyniesie nagle na słonko to wiadomo, że mogą się przypalić. Każde, nie tylko echinocereusy.
Stąd problem.
Powtórzę po Tomku
Kaktusy latem trzeba wietrzyć a nie cieniować.
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Ja zimuję na strychu i jest też tam ciemno i zimno ale na wiosnę cieniuję i to wszystkie
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Po wyniesieniu swoich roślin z piwnicy do foliaka cieniuję je przez 3 tygodnie a i tak się czasem przypalają. Ale to już zupełnie inna bajka, niż letnie przypalenia a właściwie podgotowania, które też mi się zdarzają, gdy temperatura zbyt mocno podskoczy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11

Post »

Witam..wpadłem z wizytką pozdrawiam :wink:
Zablokowany