Najdłużej kwitnące jednoroczne

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Furiko
100p
100p
Od: 14 lis 2010, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Najdłużej kwitnące jednoroczne

Post »

A ja cały rok podziwiałam len niebieski. Nabyłam go ubiegłą jesienią i wetknęłam na skalniak.

Był jedną z pierwszych roślinek, które mi zaczęły kwitnąć ;:138 - od mniej więcej połowy kwietnia (a przecież zima długo trzymała i mnóstwo pozostałych roślinek bardzo zwlekało z rozpoczęciem "sezonu"). I kwitł :heja i kwitł :heja . Praktycznie cały czas był obsypany ślicznymi niebieskimi kwiatuszkami ;:108 . Miałam wrażenie, że codziennie zmieniał je na nowe (tzn "wczorajsze" na drugi dzień już zasychały, ale w zamian pojawiały się kolejne). I tak całą wiosnę :heja , potem całe lato :heja , a potem jeszcze pół jesieni :heja ...
Jeszcze w drugiej połowie września krzaczorek był śliczny. ;:167

[Oczywiście z tą połową jesieni troszkę przesadziłam, ale naprawdę mocno mnie ta roślinka zauroczyła. Mam nadzieję, że w kolejnym roku będzie tak znów]

Niestety jakoś zdjęć tego roku pstrykam strasznie niewiele, więc i mój len nie został uwieczniony. Musicie mi uwierzyć na słowo. ;:162
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Lelumpolelum: Mój jeden jedyny osobnik, którego widać na zdjęciach, to samosiejka, która wykiełkowała w październiku 2009. Zimę spędziła na balkonie jako siewka z czterema listkami, a na wiosnę zaczęła rosnąć jak opętana. Podejrzewam, że przetrwa spokojnie do następnego sezonu ? sęk w tym, że jako iż mam do dyspozycji tylko balkon, a nie ogród, chcę poeksperymentować z innymi roślinami, więc tak czy owak będę się jej musiał pozbyć...

@ Furiko: Brzmi ciekawie ten len...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Furiko pisze:A ja cały rok podziwiałam len niebieski.
............................................
Niestety jakoś zdjęć tego roku pstrykam strasznie niewiele, więc i mój len nie został uwieczniony.
Furiko,czy chodzi ci o ten len:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Furiko
100p
100p

Post »

No takie właśnie. Troszkę może płatki były bardziej "rozpierzchnięte", a nie takie okrąglutkie, ale to właśnie to.
I sam krzaczek był troszkę może niższy, ale gęściejszy i bardziej zwarty.
Nawet go w międzyczasie przycinałam (bo wydawało mi się, że już skończył kwitnienie :oops: ), a on mi na to: "a właśnie że jeszcze mam dużo kwiatków" - i dawaj wypuszczać nowe ... :tan

Naprawdę - cieszył oko i obdarzyłam go ogromną sympatią. ;:167

Uprzedzam jednak, że sąsiadka kupowała razem ze mną (zamawiałyśmy w jednym sklepie wysyłkowym wspólną przesyłkę) - i u niej taki śliczny nie był. Może mu po prostu dobrze na skalniaku :-).
Takie zresztą wymogi mi się z nim kojarzą - gleba niezbyt bogata, bardzo dobrze wytrzymuje suszę itp.
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25

Post »

potwierdzam len.mam niebieski i biały! kwitły przepięknie! i dokładnie tak jest że kwiatki zanikają na wieczór ale rano już otwierają się nowe! len jest niezwykle urokliwy i wygląda cudnie szczególnie w dużych kępach.
Agnieszka
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

lelumpolelum pisze:Jednoroczność lwiej paszczy nie jest taka oczywista ;:224
U mnie z wysianej lwiej paszczki zrobił się kiedyś niezły krzaczek, który przetrwał do następnego sezonu. Niestety, nie znam jego dalszych losów, bo się przeprowadziłam. :)
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Oczywiście, że lwia paszcza jest byliną, jak wiele jej podobnych roślin uprawianych w polskim klimacie jako roślina jednoroczna.
Ja w tym roku wysiałam lwią paszczę po raz pierwszy i po zapoznaniu się z postami na naszym forum na jej temat zdecydowałam się nie wykopywać do wiosny. Jest niewielka szansa, że coś nie wymarźnie.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

A co lnu - strasznie mi się podoba ta jego niebieszcząca się niebieskość, ale słyszałam, że się straszliwie wysiewa i po paru sezonach rośnie niemal wszędzie. Prawda to?
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

U mnie się nie wysiewa,ale to pewnie tak jest,że jak ktoś chce,aby coś się wysiało,to się nie wysieje.
Też słyszałam,że się wysiewa.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Tak, bardzo się wysiewa, ale bardzo łatwy do skasowania, jeśli gdzieś nie pasuje.
Waleria
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

U mnie kosmos przetrwał nawet pierwsze przymrozki! Kwitł bez końca!
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p

Post »

To chyba zaryzykuję eksperyment z lnem, bo cudny jest ;:138
pozdrawiam
Aneta
Anna Guba
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 23 lut 2008, o 23:25

Post »

Wyczytałam tutaj , że jest biały len a ja z takim się nie spotkałam a szkoda ,że nie ma u nas nasion białego bo z pewnością bym posiała .Niebieski posiałam raz i sam się rozsiewa, ale jeden warunek nie należy ścinać przekwitniętych kwiatostanów tylko pozwolić mu zawiązać nasiona.
Pozdrawiam cieplutko Anka
Mój ogród na wsi
Moja działka w ROD
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Furiko
100p
100p

Post »

Jeszcze nie wiem, czy się wysiewa, bo miniony rok był pierwszym sezonem mojego lnu.
Ale jeśli się wysieje, to go będę lubiła jeszcze bardziej... ;:97 Mam sporo miejsca do upiększenia... ;:122
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Raczek pisze:U mnie się nie wysiewa,ale to pewnie tak jest,że jak ktoś chce,aby coś się wysiało,to się nie wysieje.
Też słyszałam,że się wysiewa.
Ja ta k bardzo chciałam by się zadomowił u mnie len i się rozsiewał sam ,niestety :( nie umiem go zatrzymać na dłużej w moim ogrodzie.
Nie rozsiewa się,mimo usilnych prób niknie.
Przypuszczam,że to wina gleby jak jest w moim ogrodzie bo coby innego?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”