Faktycznie nie było okazji napisać coś o majeranku jak zresztą o wielu innych roślinach przyprawowych i leczniczych bo właśnie do takich majeranek należy.lora pisze:....dzień dobry bo to już sobota przeczytałam Twój wątek od A-Z-ciekawy![]()
...nic nie piszesz o majeranku...
.... polecam herbatę majerankową na odporność dobrze pić ją w jesieni i na wiosnę gdy
przeziębienia nas gnębią
....kiedyś podawano do picia dzieciom w przedszkolu od 4r....
Majeranek najczęściej stosujemy w kuchni głównie, jako przyprawę ponieważ likwiduje skurcze żołądka i jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa ściągająco, zmniejszając nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym
? czyli ujmując krótko powoduje to, że potrawy stają się lekkostrawne więc organizm łatwo je przyswaja
Dlatego używa się go do dań ciężkostrawnych: flaków, grochówki, fasolówki, żurku, potraw z dodatkiem roślin strączkowych i tłustych mięs.
Oczywiście przy produkcji wędlin a także duszonych i pieczonych mięs.
Wspaniale komponuje się z tymiankiem, szałwią i rozmarynem.
Majeranek jak wiele innych przypraw należy używać dopiero pod koniec gotowania.
Przechowywany w szczelnie zamkniętych opakowaniach zachowuje swoje właściwości przez rok i nic nie traci na intensywności zapachu.
UWAGA
W diecie bezsolnej może z powodzeniem zastępować sól.
Jego właściwości lecznicze znano i wykorzystywano od dawna.
Ma gorzki smak , poprawia krążenie krwi, wywołuje poty, usuwa zastoje wody w organizmie.
Wykazuje działanie uspokajające, działa też rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego stosuje się go przy zaziębieniach.
Jest bogaty w witaminę P, kwas askorbinowy, związki garbnikowe i olejek eteryczny wykorzystywany do walki z katarem.
Moim dzieciom robiłam maść majerankową bo jest doskonałym środkiem na katar dla małych dzieci ( dorosłych także)
Robi się ja tak:
Majeranek utrzeć w proporcji jeden do jednego z masłem (niesolonym), pozostawić do następnego dnia. Przetopić na maleńkim płomieniu i odcisnąć przez płótno, uzyskując zielonkawy tłuszcz. Można do niego dodać kroplę olejku sosnowego.
Pozwolić, by masa skrzepła, smarować zakatarzony nos z zewnątrz i od środka.
Leczy śluzówkę, olejek sosnowy działa pozytywnie na oddech a dodatkowo taka maść świetnie zabezpiecza i jednocześnie goi skórę wokół noska , nie ma zaczerwienień ani otarć.
Taka maść pomaga także na stłuczenia i opuchnięcia.
Można maść o tej nazwie kupić w aptece ale ja zawsze miałam swój majeranek bo ten ze sklepu spożywczego jest jakiś nijaki więc wolę własny i robię sama.
Warto skorzystać z naparu majerankowego przy przy zgadze i nadkwasocie.
Dla wzmocnienia efektu dodać krwawnik, tysiącznik i koper.
herbatka na katar i przeziębienie:
na 1/2 litra wrzątku wsypujemy łyżkę suszonego majeranku i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, pijemy jak herbatę;
Napój ten pomaga również usunąć przykry zapach z ust;
Ostatnio dość często robię płyn :
150 g świeżego majeranku gotuję w 3/4 litra wody.
Po ostudzeniu smaruję skórę bo dość skutecznie łagodzi swędzenie.
Przy alergii "napady swędzenia " to częsty przypadek , lekarze zalecają maści sterydowe a potem skóra uzależnia się od nich i mówią, że jest sterydozależna więc dają kolejne silniejsze dawki i ... koło się zamyka .
Pozdrawiam