Ogrodowe marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe marzenia

Post »

..Zytko przed chwila pisałam do Ciebie wcieło ...
...to jeszcz raz...
...Zytko ;:196 przeczytane zapisane i do dzieła ;:137
...kupić muszę makę o jakiej piszesz mam nadzieję że znajdę...
..zaczynam wierzyć w telepatię..wieczorkiem sprzatając w kuchni pomyślałam o Tobie i chlebie...
...klikam i widzę ... i jak nie wierzyć :;230
..zamelduję jak się uda...
...moje ptaszki chyba mają jeszcze dużo jedzonka bo nie przychodzą ...
..dołączam się do gratulacji ;:136
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zytko ja Cie podziwiam ;:108 .Jeżeli chodzi o chlebek to nie wiem czy nie rzucam się z motyką na słońce ale jak nie spróbuję to nie będę wiedziała.Powiedz mi jeszcze czy Ty te mąki kupujesz w młynie czy można je dostać w spożywczym a może jakiś sklep ze zdrową żywnością? Kochana Ty tyle nie szalej przed świętami bo nas zaszczepiasz tymi przygotowaniami a miało być w tym roku z umiarem.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Zyta i ja sie przymierzam do zakwasu ..
tylko jakoś mi dotąd nei udawał ..
Twoje chlebki bardzo smakowicie wyglądają .. ;:138
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zyto-pachnie świeżym chlebem aż tutaj!Pychotka!
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ZYTKO ;:196
Z chlebkiem pomęczę się dopiero po świętach. A póki co posmakuję go u Ciebie.
Jak upieczesz to nas poczęstuj.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....Zytko dzis mój M szukał tej mąki -niestety ale ja udam się do Lublina ...
..jak nie na Świeta to na Nowy Rok... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Misiu ;:196 Dzisiaj z rana same Sikorki u mnie się stołowały, bo porządnie padało i bardzo dużo śniegu się stopiło, ale jeszcze jest miejscami to co spychacz odśnieżał nawet do 70 cm śniegu.
Obrazek

Jolu jadąc do Hrubieszowa zakwas wysłałam expresem poleconym jutro powinnaś go mieć.
Wczorajszy zakwas + (1 szklanki letniej wody i około tej samej proporcji mąki żytniej typ 720)...kładąc się spać rozczyn podwoiłam wlewając szklankę wody i mąką żytnią typ 720 - tłumaczę dlaczego podwoiłam - dlatego że z mąką żytnią szybciej robią się pęcherzyki zakwasu miałam mniej bo pół zostawiłam dla Joli. Dzisiaj raniutko rozczyn miał już takie pęcherzyki..
Obrazek

Przed wyjazdem do miasta dodałam sól, wodę i podzieliłam go na trzy aby wyrobić trzy rodzaje chleba:
z lewej już w blaszkach: biały pszenny typ 450 ze śliwkami,
w środkowej blaszce pszenny typ 750
a z prawej z czterech rodzajów mąki: razowy żytni typ 2000, Graham pszenny typ 1850, żytnia typ 720 i pszenna typ 750 (brana w prawie równych proporcjach) z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Należy pamiętać że mąki razowe i grahamki potrzebują do wchłaniania więcej wody więc jak wyjdzie za gęste to i po chwili można jeszcze dodać trochę wody cieplej.
a oto moje chlebki....
Obrazek
już wyrównane, śliwki schowane i wypieszczone... trochę razowego ciasta wyszło mi za mało na dużą blaszkę więc wyłożyłam na wierzch resztki z pozostałych ciast...hi,hi,hi i rozczyn na następny chlebek...
Obrazek

Dla zainteresowanych... Misiu, Krysiu - M dzisiaj kupował cztery rodzaje mąki pakowanej po 10 kg dla mojej chrześnicy z Gliwic. Ma w Święta jak przyjedzie do rodziców od nas ją odebrać.
Obrazek

Ewuniu rano chlebek będzie pieczony. Oj wtedy to będzie pachniało.... Późno wróciłam z zakupów. Kupiłam już dziewczynom prezenty na Gwiazdkę.

Dobranoc Wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

To ja poprosze o przepis na Twoj zakwas..
pozazdrościłam Ci i musi mi się udać
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Zyciu,wyjęłam zakwas z lodówki,ale mam go prawie cały litrowy słoik, bo ostatnio nic z pieczenia nie wyszło,myślę,że ok 1/3 słoika starczy na początek,i jeśli dobrze doczytałam to dodałaś 2 razy po szklance mąki i wody? :oops: ,bo ja taka trochę nie kumata jestem...
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zytko dostałam telefon od siostry, która mieszka po sąsiedzku ,ze przesyłkę dla mnie zostawił listonosz ,podobno nie mógł się do mnie dostać bo biedaczek furtki nie widział, przesyłka jest od Ciebie bo mi przeczytała nadawcę .Oj będzie się jutro u mnie działo mam nadzieję że wszyscy przeżyją moje eksperymenty chlebowe no chyba że jeszcze przemyślę sprawę i poczekam do poniedziałku jak będę miała wolną chatę.Zytko bardzo dziękuję. ;:180 i trzymaj za mnie kciuki. ;:137
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ ZYTKO
Tak bardzo Wam zazdroszczę tego domowego chleba. Pamiętam go z dzieciństwa
jak jeździłam na wieś do babci. Teraz nieraz w sklepie kupi się taki, że dosłownie
nie da się go jeść.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zyto!Że też nie mieszkasz bliżej!Z Uchań wymienionych na kwicie kasowym mam miłe wspomnienia,jakież tam piękne lipy rosły,jak miodnie pachniały upalnym latem!
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam Miłe Towarzystwo chlebem ;:180
Obrazek

Izuś na poprzedniej stronie, nr 57 jest przepis na chlebek a w nim przepis na zakwas który robimy z mąki żytniej typ 720, wody ciepłej. Proces trwa kilka dni... konsystencja produkowanego zakwasu musi być rzadka, gdy chcemy przyśpieszyć proces kwaszenia dodajemy skórkę z chleba żytniego, może być też z razowego i po dwóch dniach należy przecedzić przez sito wyłapując resztki.
Izuś jeśli chcesz chętnie wyślę Ci zakwas. ;:7

Kasieńko Zostawiam sobie troszkę ciasta ciemnego (z mąki chlebowej: żytniej i pszennej) w pojemniku po serku mascarpone podsypując mąką żytnią jako zakwas na następne pieczenie.
Zakwas, czyli ciasto przechowuję w lodówce, jeśli długa przerwa w pieczeniu to mroziłam. Pokazywałam wcześniej całą procedurę.
Ty piszesz aż masz 1/3 słoika zakwasu?... - zakwas czyli ciasto z poprzedniego pieczenia rozmnażam stopniowo 1 szklanka wody ciepłej i prawie tyle samo mąki żytniej, gdy pojawią się pęcherzyki, wlewam 2-gą szklankę wody ciepłej i mąkę czekam do pojawienia się pęcherzyków - to znak że rozczyn pracuje, można miesić chlebek.

Joluś
cieszę się że przesyłka dotarła do Ciebie. Odwago będziesz zadowolona. Tylko pamiętaj aby rozczyn miał pęcherzyki i pachniał kwasem zanim zabierzesz się do mieszania ciasta. ;:137
Powodzenia.

Krysiu
te trzy chleby jadłabym z M przez cały tydzień gdybym nie miała chętnych do dzielenia.
Połowę z rannego wypieku M zabrał do Urzędu Gminy.

Ewo Młyn jest w Mojsławicach ... hi,hi,hi...nie wiedziałam że z Ciebie taka Romantyczka.
Kuszę Ciebie i wabię nie miodem na przyjazd w prawie zapomnianą część Polski... z Hrubieszowskiego jestem sama na Forum.

Dzisiaj zabawiłam się w majsterkowicza i wykonałam własnymi rękoma dwa karmniki dla ptaków, wcześniej pod gapi-one .Fotki nie zdążyłam zdobić.
Wystroiłam w świąteczne kubraczki swoje kwaśno-lube. Magnolia i Rondek domagały się berecika więc go dostały.

Dzisiejsi goście...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i prezent dla moich gości....
Obrazek

Dziękuję za Odwiedziny ;:196 Zaprasza. ;:180
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Zytuś, jesteś prawdziwą mistrzynią!!! Po świętach spróbuję upiec chleb według Twojego przepisu :) Teraz mam za dużo na głowie, a muszę się do tego zabrać metodycznie :lol:
Pozdrawiam Cię cieplutko ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tadeusz48 pisze:Witaj ZYTKO, to znaczy że wypijemy za zdrowie mojego kolegi z wojska, przekaż mu moje gratulacje ;:136 ;:126
Tadeusz ;:180 Gratulacje Wójtowi przekazane. Masz pozdrowienia. ;:136 ;:126 :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”